Новим генеральним планом Києва (який розробили, але ще не затвердили) передбачено повну реконструкцію хрущовок. Їх планують відремонтувати та втеплити. Як це відбуватиметься, виданню «Вечірній Київ» розповів начальник «Інституту Генерального плану Києва» Сергій Броневицький.

Ідеться про забудову 1960–1974-х років, яка займає площу 388,5 гектарів у місті та становить 2,5 мільйона м² житлового фонду.

Хрущовки не планують зносити, їх хочуть лише реконструювати. Зносити можуть лише аварійні будинки, яких у Києві приблизно 20.

На питання, чи відбуватиметься примусове виселення людей на час реконструкції, Броневицький відповів:

«Ні. Не можна примусово позбавити власності людину, але влада може визнати ті ж «хрущовки» аварійними й на цій підставі знести їх, тут згода мешканців не потрібна. Та варто пам’ятатити, що аварійним визнається житловий будинок, у якого фізичний знос становить 81–100%».

Водночас мешканці можуть згодитися на отримання нового житла: нові квартири мають бути рівноцінні за площею та кількістю кімнат. Якщо ж житло надається не в межах району, законом передбачено коефіцієнт 1,5 на відшкодування житлової площі (якщо квартира має площу 50 м², то надають квартиру площею 75 м²).

Зараз на виконання розпорядження КМДА вже розробляється Програма комплексної реконструкції хрущовок, якою буде визначено орієнтовні терміни та вартість робіт.


У Києві за підрахунками влади міста, налічується 3181 так звана хрущовка, загалом у них мешкає майже 415 ТИСЯЧ ЛЮДЕЙ.  

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі