В Україні в майже 45 % будинків жодного разу не проводили капітальний ремонт. Це дані Держслужби статистики, які наводить BBC Україна.

Загалом в Україні (за даними 2018 року) майже три чверті містян живуть у будинках, збудованих у 1960–80-х роках. Ще 15 % мають житло, зведене до 1960-х. Кожна десята родина мешкає у відносно новому житлі, збудованому за роки незалежності.

Станом на січень 2020 року в Україні кількість аварійних, зношених і «ветхих» (це офіційна термінологія) будинків не перевищує 1 % від загальної кількості (як багатоповерхових, так і приватних, як у містах, так і в селах), свідчать дані Міністерства розвитку громад та територій.

Аварійні та зношені будинки треба зносити, пояснює Олександр Сергієнко, директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста». Проводити капітальний ремонт у такому житлі немає сенсу, вважає він.

Щодо решти житлового фонду потрібен дуже зважений підхід, каже експерт. Наприклад, так звані «сталінки», збудовані ще до 60-х років, є популярними на ринку нерухомості, адже мають високу міцність попри те, що побудовані давно.

«Щодо хрущовок, які були розраховані на 60 років, це була певна перестраховка з боку проєктувальників… Якщо стандартна типова хрущовка-панелька в перші 3–5 років, коли йде усадка фундаменту, не дала тріщини, то вона може стояти дуже довго», – каже Сергієнко.

Те саме стосується й багатоповерхівок 70–80-х років, каже експерт.


 У 2019 депутати Київради ініціювали проєкт інвентаризації хрущовок, КМДА його підтримала. Проєкт передбачає, що КМДА спочатку проведе інвентаризацію хрущовок, щоб потім зробити реновацію або реконструкцію. Реновація будинків НЕ ПЕРЕДБАЧАЄ ЇХ МАСОВОГО ЗНЕСЕННЯ ЧИ ДЕМОНТАЖУ.

У Києві є всього 22 аварійні житлові будинки, які підлягають знесенню.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі