Будинок Сікорського хочуть забрати у власність міста, щоб уберегти його від руйнування, повідомила депутатка Вікторія Муха.

Постійна комісія з питань місцевого самоврядування підтримала проєкт звернення Київради до Кабміну щодо передання пам’ятки історії національного значення – будинку Сікорського – у комунальну власність.

Будівля належить державі та перебуває на балансі ДП «Готель Козацький» Міноборони України. Київрада ще у 2017 році підтвердила готовність прийняти будинок у комунальну власність, щоб зберегти будівлю.

«До сьогодні пам’ятка історії національного значення не передана місту й не використовується, перебуває в занедбаному стані та продовжує руйнуватися. Крім того, на будівлю накладений арешт», – розповіла Вікторія Муха.


Ігор Сікорський – видатний авіаконструктор українського походження. Народився в Києві, жив у садибі Сікорських за адресою Ярославів Вал, 15-Б. Триповерховий будинок збережений і перебуває в занедбаному стані.

У 2000 році садибу Сікорського передали в оренду на 49 років благодійному фонду «Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського», пов’язаному з Нестором Шуфричем. 2016 року рішенням суду будинок Сікорського повернули у власність Міністерства оборони.