На вході до Маріїнського парку встановили нові ліхтарні стовпи, замість старих чавунних, виготовлених у 1950-х роках. Старі ліхтарі були частиною історичного ансамблю парку, кажуть експерти.

«Під час ремонту освітлення в Маріїнському парку оригінальні ліхтарні стовпи з чавунним литтям 1950-х років замінили на чергові товари в стилі з Епіцентру», – повідомив дослідник історії архітектури Семен Широчин.

Оригінальні ліхтарні стовпи на вході до Маріїнського парку / Семен Широчин

Згідно з тендером у системі ProZorro, вартість заміни ліхтарів у Маріїнському парку перевищує 18,5 мільйона гривень.

Оригінальні ліхтарні стовпи / Семен Широчин

Ліхтарі замінили, оскільки вони були в аварійному стані, пояснює КП «Київміськсвітло». «Було замінено два опорних світильники при вході до парку, які довгий час перебували в експлуатації та знаходились в аварійному стані», – кажуть у підприємстві.

Додають, що нові опори – повністю із чавунного лиття, мають світлодіодний світильник, а також є антивандальними. Декоративні опори виготовлені в Іспанії.

Загалом у парку мають замінити 185 опор на нові.

«У всіх цивілізованих містах старі ліхтарі, навпаки, зберігають як частину історичного середовища. Наприклад, післявоєнними стовпами опікуються у Варшаві; Маршалківську вулицю, де вони збережені, планують внести до списку ЮНЕСКО», – коментує для «Хмарочоса» Семен Широчин.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі