Журі міжнародного архітектурного конкурсу обрали найкращий проєкт майбутнього Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

Автором проєкту є команда архітектурного бюро Querkraft Architekten (Австрія) з ландшафтним архітектором Kieran Fraser Landscape Design (Австрія).

Майбутній центр Голокосту стане водночас місцем пам’яті, музеєм і платформою для досліджень, публічних дискусій і рефлексії трагедії. Він матиме виставкові простори для основної та змінної експозицій, освітній і дослідницький центри, простір для публічних заходів, приміщення для архіву та музейної колекції. Проєкт поєднає ландшафт Бабиного Яру і меморіальний парк.

«Архітектурне рішення допомагає на фізичному рівні відчути небезпеку й безпросвітність, які оточили жертв Голокосту під час тих трагічних подій», – розповідають творці проєкту.

До основної експозиції, розташованої на 20 метрів нижче від рівня землі, вестиме довгий, схожий на щілину, вхід, а його стіни змикатимуться над відвідувачем. Після того як відвідувач проходить основною експозицією, він повільно повертається у сповнений світлом простір.

«Цей демократичний простір є серцем меморіального центру та символізує майбутнє, що дає надію. Саме довкола нього розташовані приміщення для діалогу, досліджень і публічних заходів», – додають у Меморіальному центрі.

Точного терміну реалізації проєкту поки немає.

Фото: Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»