Голова Нацполіції Києва Андрій Крищенко виступив за декриміналізацію зберігання невеликої кількості коноплі. На його думку, необхідно розділити відповідальність за зберігання наркотику для вживання та для збуту. Про це він розповів в інтерв’ю «Лівому берегу».

«Може, я висловлю крамольну думку, і мене засудять багато колег, але я зберігання наркотиків вивів би в адміністративну площину. Декриміналізував. І чітко прописав би зберігання з метою збуту, обсяг і кількість», – сказав він.

За словами Крищенка, якщо в кишені людини одна сигарета, то зрозуміло, що це для себе, а якщо 10 розфасованих пакетів, то це вже зберігання з метою збуту. І відсутність такого поділу на законодавчому рівні «сильно засмічує роботу поліції».

«При затриманні людини з 2 грамами (конопель – ред.) або з сигаретою поліцейський це вилучає. Ми відкриваємо кримінальне провадження. Йдемо до суду, щоб отримати дозвіл на експертизу. Здаємо експертам, ті досліджують і кажуть: «Вибачте, тут три-чотири грами, а не п’ять». На кримінальну справу не тягне, справу ми закриваємо», – каже Крищенко та додає, що таких справ дуже багато.

На його думку, легалізація не вирішить проблему та не наповнить міський бюджет. «Легалізувати – ні, а декриміналізувати – так», – сказав він.


Нагадаємо, що впродовж 2017 року поліція вилучила з обігу 3,6 тонни канабісу.

обкладинка: Thought Catalog / unsplash