Весна – період, коли активно починають садити городи, проте не у всіх є дачі. Тим, хто живе у квартирі та хоче спробувати виростити трави, зелень й овочі, достатньо мати балкон або вільне підвіконня.

Ми поговорили з кандидаткою біологічних наук Іриною Єжель, яка п’ять років вирощує овочі та інші рослини в домашніх умовах. Ірина розповідає, як організувати мінігород у квартирі, як і коли садити різні види рослин, а також ділиться помилками, яких припускалася у вирощуванні рослин удома.

Ірина Єжель

кандидатка біологічних наук


вирощує овочі та зелень вдома

Щороку на початку весни, коли надворі ще немає рослин, я намагаюся робити собі свято та створюю невеликий живий куточок у себе вдома. Років п’ять тому вперше спробувала виростити щось у квартирі.

Першого разу я посадила дуже багато рослин, оскільки не знала, що проросте, а що – ні. На мій подив, проросло все й вийшло дуже гарно. Але я не розрахувала кількість ґрунту й посіяла весь пакетик насіння в одному невеликому стаканчику. Виявилося, що насіння занадто багато. Усі рослини проросли, але потім дуже швидко пов’яли, оскільки вони дуже гнітили одна одну, їм було мало місця. Тому краще не повторювати моїх помилок.

Із чого почати

Якщо починати вирощувати рослини одразу з тих, що дають плоди, є велика ймовірність припуститися багатьох помилок і розчаруватися, як це було в мене. Я думала, що мені першого разу вдасться виростити вдома огірки, помідори, перець. Висадила все одразу, але у звичайних умовах, без додаткового освітлення та спеціальних ламп цим рослинам не вистачатиме світлової енергії, яка є на балконі.

Вони виростуть, будуть красиві, можуть навіть цвісти, ними можна буде милуватися, але вони не зможуть дати плодів.

Щоби не розчаруватися, як це зробила я, раджу почати вирощувати рослини, які можна використовувати, поки вони зовсім маленькі. Наприклад, кріп і петрушку можна зрізати в салат, як тільки вони випустили свої перші листочки.

Трави, які використовуються як приправи, та різноманітна зелень – найкращі для початківців. Це може бути зелена цибуля, кріп, петрушка, шпинат, рукола чи салат. До того ж зелень дуже швидко росте.

На ній можна потренуватися, зробити висновки й уже після цього переходити до посадки декоративних видів рослин або тих, що дають плоди й потребують довшого вирощування. Це можуть бути огірки, помідори, різні види перцю, полуниця й інше.

Що потрібно для вирощування зелені в домашніх умовах

  • насіння
  • ґрунт
  • горщики
  • полив

Як вибрати насіння

Під час вибору насіння треба звернути увагу, наскільки воно якісне. По-перше, воно не має бути сплющене. Ви маєте відчувати об’ємну форму насінин. Це свідчить, що воно має запас поживних речовин.

По-друге, купуйте свіже насіння. Дивіться на упакову, щоби воно не було прострочене. Одного разу я купила купу насіння за знижкою, а воно взагалі не проросло. Виявилося, що його термін придатності закінчився. Тому купуйте свіже, минулорічне насіння й не беріть насіння дворічної-трьохрічної давності.

По-третє, зверніть увагу, що написано на упакові. Якщо у вас є бажання вирощувати насіння гороху, пшениці або соняшника як мікрогрін, подивіться, чи немає на упакові помітки, що ці рослини не можна вживати в їжу. Річ у тім, що деякі виробники обробляють насіння спеціальною хімічною речовиною, яка захищає їх від бактерій і загнивання під час вирощування. У такому разі можна вживати тільки плоди, які виростуть, а саму рослинку їсти не можна.

Який ґрунт використовувати

Багато хто припускається помилки, використовуючи землю повторно. Наприклад, удома був якийсь вазон, від якого залишився горщик із грунтом. Людина вирішує посадити в цьому ґрунті якусь рослину, а вона чомусь не росте.

Річ у тім, що кожна рослина залишає після себе в ґрунті метаболіти. Так само як тварина виділяє певні речовини під час своєї життєдіяльності, рослини також залишають після себе речовини, якими вони намагаються обробити свій простір існування. Виділяючи ці речовини, рослина заявляє, що це її простір. «Я займаю цю територію, не пускайте тут свої корені». Так рослини борються за існування. А людина намагається запхати в той ґрунт іншу рослину, яка не зможе там рости.

Тому, щоби рослини гарно себе почували, найкраще використати купований ґрунт із магазину. Це може бути будь-який універсальний ґрунт, він так і називається. Цей ґрунт містить усі потрібні хімічні елементи.

У чому садити

Підійдуть звичайні горщики або ж будь-який посуд. Щоб не купувати нових горщиків, можна вирощувати рослини в стаканчиках з-під сметани або йогурту. Це більш екологічно, оскільки ви зможете використати їх повторно та не купувати нових речей. На дні ємності, у якій ви вирощуватимете рослину, обов’язково має бути декілька дірочок. Вони потрібні для того, щоб зайва волога виходила, інакше буде загнивання.

Коли садити

На балконі можна почати садити рослини навесні, коли температура піднімається вище +10°С. Якщо на вулиці ще прохолодно, то краще починати вирощувати рослини у квартирі. Там їм може не вистачати світла, тому їх потрібно ставити як можна ближче до вікна.

Коли довжина світового дня збільшується й температура на вулиці підвищується, аерація ґрунту відбувається краще й рослини ростуть швидше. Саме тому найкраще вирощувати рослини навесні та влітку, коли багато сонця та світла.

Як вибрати місце

Найкраще підійдуть південно-західні або південно-східні вікна. Там, де багато сонячних променів, можна поставити рослини, які вже більші. Маленькі проростки, які ще не укріплені, краще поставити на балконі або на вікні на південно-західній стороні, щоби їм не було занадто спекотно.

Можна вирощувати рослини з весни, усе літо й допоки на вулиці тепло, якщо слідкувати за ґрунтовим режимом, вологістю та достатню кількість разів зволожувати ґрунт. Якщо ми бачимо, що занадто багато сонячних променів висушують рослинку, можна просто переставити в інше місце. Але загалом освітлення позитивно впливає на рослини.

Як садити зелень

  • потрібен вологий ґрунт. Насипте жменьку ґрунту та пшикніть на нього водою, потім покладіть ще один шар ґрунту й знову пшикніть на нього водою. Треба, аби ґрунт був достатньо вологий, але не мокрий;
  • заповніть 2/3 або 3/4 горщика ґрунтом. Треба залишити трохи місця для повітря між насінням у ґрунті та краєм горщика, щоб потім створити тепличні умови для рослини;
  • покладіть насіння на верхівку вологого ґрунту. Якщо це рослини-однорічники, які ми згадували вище, їх можна не закопувати. Достатньо просто насипати насіння на ґрунт і трохи їх перемішати з поверхнею, аби воно щільно торкалося ґрунту з усіх сторін. Якщо рослини будуть рости окремо, їх можна садити 5–6 штучок у один стакан. Якщо це рослини, які ми будемо рвати, наприклад петрушка або кріп, то можна садити всю пачку насіння в одному горщику.

Як вирощувати

Накрийте ємність кришкою або харчовою плівкою.

Це потрібно для того, аби створити для рослини тепличний варіант існування. Для цього ви залишили трохи місця й не до кінця заповнювали ємність ґрунтом. Річ у тім, що волога швидко випаровується з ґрунту і, щоб не перевіряти щораз землю на вологість та не пошкодити раптом коріння рослин, треба створити тепличні умови. До появи перших пагонів, поки утворюється корінчик, можна покривати місця висаджування кришечками або харчовою плівкою, аби насіння добре проростало.

Після появи кореня можна поступово знімати кришку або плівку.

Я рекомендую прибирати покриття поступово. Якщо ви хочете, щоб усі рослини вижили, можна трішки заморочитися та потурбуватися про них. Спочатку відкривайте стаканчик із проростками на 5 хвилин, потім закривайте. Через годину-дві відкривайте кришку знову, але вже на 10 хвилин. Наступного разу відкрийте на годину, потім відкрийте на ніч. І поступово зніміть її взагалі. Коли рослина стає зеленою, вона потребує доступ до повітря та повноцінного дихання.

Поливайте.

Ми дивимося за зволоженістю ґрунту й за станом самих рослин. Якщо поверхня ґрунту не суха й достатньо зволожена, тоді поливати не треба. У теплу пору року можна поливати 1–2 рази на день. Рослини проростають дуже швидко, буквально за один тиждень. Через тиждень можна буде отримати перші проростки й додати їх у салат.

Як вирощувати рослини, які дають плоди

Рослини, які дають плоди, потребують освітлення. Воно є основною умовою для їх розвитку. У звичайних умовах на балконі складно вирощувати рослини, як-то огірок або помідор. Їм не вистачатиме денного світла. Але якщо ви налаштовані отримати плоди, можна придбати додаткові лампи та вмикати на ніч. Так можна вирощувати помідор, огірок, перець, полуницю, наприклад.

Спочатку потрібно виростити розсаду. Краще вирощувати по 1–2 рослинки в посудині. Насіння для розсади ми закопуємо на глибині не більше 1 сантиметра. Тобто насипали землі, поклали насіння та зверху поклали ще 1 сантиметр землі. Ґрунт також повинен бути добре зволожений.

Коли побачимо, що рослина вже укріплена й виросла приблизно до 10 сантиметрів, можемо здійснити пересаджування. Варто пересаджувати рослину разом із тим ґрунтом, у якому вона росла.

До кожної рослини є певна інструкція, коли її краще висаджувати та за яких умов вона проростає. Ззаду на упаковці зазвичай є календарик, на якому показано, коли починати розсаду, а коли висаджувати рослину у відкритий ґрунт. Можна користуватися цими підказками.

Якщо ви вирощуєте вдома помідори чи огірки, їх потрібно вертикально підв’язувати та розташовувати так, щоб стебла добре контактували зі світлом.

Часто люди намагаються зекономити територію на балконі та садять розсаду дуже густо. Але ідеально, щоб кожна рослина росла окремо. Оптимально можна вирощувати 2–3 рослини поруч, залежно від розміру горщика.

У цій справі головне досвід. Можна почати з естетичного задоволення від процесу. Спочатку виростіть одну рослину. Ви зробите свої висновки й наступного разу будете розуміти, які умови потрібні, скільки води та світла необхідно. Це все приходить із досвідом.