The Village Україна продовжує підбивати підсумки року, розповідаючи про заклади, які припинили роботу в Києві у 2017-му. У створенні підбірки cпираємося на думки експертів, позицію редактора рубрики та редакції.

 «Шалена Мама»

Рок-н-рол кафе «Шалена Мама» працювало у Києві понад десять років. За цей час воно стало місцем зустрічі прихильників формату дайнера та олдскульної музики. Про закриття закладу стало відомо у червні. Причиною закриття стали фінансові проблеми власників. На запитання щодо причин закриття співробітниця закладу відповіла: «Не тянем мы жить в таком государстве».

У жовтні на цій локації відкрилася мережева піцерія Domino’s. «Тут на вас чекає не лише смачна піца, а й чаруючий вид із вікна на пейзажний парк ім. Тараса Шевченка. Чекаємо на вас у нашому новому мальовничому куточку!» – коментують відкриття у Domino’s. Директор закладу додає: «Півкола навколо парку, і ваша піца готова!».

 Bite & Go Deli Cafe

На місці Bite & Go Deli Cafe на бульварі Тараса Шевченка співвласники відкрили раменну Slurp. «Насправді Bite & Go не закривався, ми просто змінили концепцію закладу», – коментує співзасновник Владислав Максимов. Відомі пастрамі-сендвічі він перевіз у свій інший заклад, «Food Простір».

Своєю чергою, у Slurp тепер подають рамен і Фо. За кухню відповідає керівний партнер Євген Мензелевський – він ставив кухню на запуску ресторану Tin Tin.

 «Чашка Рису»

Ще один заклад з азійською кухнею припинив роботу на бульварі Шевченка. У «Чашці Рису» подавали не лише власне рис, а й низку страв китайської, в’єтнамської, тайської та індійської кухні. Девізом закладу була фраза: «Нові смаки, нові враження, нові відчуття».

 Yummy Mummy

Гастробар на Великій Васильківській, розташований ближче до Софійської площі, відкрився у травні і припинить роботу наприкінці грудня. Колишній співвласник бару Wood You Like Іван Дубовський хотів відтворити у новому закладі атмосферу бару з однаковим акцентом на кухню та алкоголь. Одна з особливостей Yummy Mummy – сніданки тут подавали протягом усього дня. Скуштувати їх можна до 25 грудня, а 23 грудня – відвідати прощальну вечірку у закладі.

 Reef Sea Food Community

Ресторан морепродуктів Reef на Шота Руставелі припинив роботу у квітні. Керівники закладу стверджують, що заклад повинен переїхати «ближче до моря». Нині на місці ресторану працює моно-формат Holy Chick від засновників The Burger i The Cake.

 «Супкультура» на Великій Васильківській і Сагайдачного

Мережа стритфуду із супом у їстівних стаканчиках «Супкультура» повідомила про закриття двох точок у вересні. Припинили роботу локації на вулицях Великій Васильківській і Сагайдачного. Утім, у Києві продовжують працювати кілька інших кіосків бренду – поблизу станцій метро «Олімпійська» та «Золоті ворота». Окрім того, цьогоріч «Супкультура» відкрила точки у Львові та Дніпрі. Працює франчайз і в Польщі.

 Keller Bar

«За час, проведений разом, ми встигли провести 245 вечірок», – підсумовували роботу бару власники Keller Bar у травні. За їхніми словами, закрити місце довелося через раптову вимогу орендодавців звільнити приміщення. За час роботи заклад став місцем зустрічі для представників спільноти електронної музики Києва. Зокрема, резидентом Keller Bar була діджейка Daria Kolosova. У вересні керівники закладу відкрили нове місце на вулиці Січових Стрільців – «Хорошо, всегда».

 Mozgi Bar & Shop

У 2016 році заклад на Бессарабці відкривав музичний виконавець Потап, його колишня дружина Ірина Горова та ресторатор Максим Радуцький. Бар припинив роботу в листопаді 2017 року. Співвласники пояснюють рішення «проблемами, що виникли з орендою».

 «Барви»

Рок-клуб «Барви» повідомив про закриття у грудні. За словами керівників закладу, заплановані на січень 2018 року заходи відбудуться на майданчику, але на початку наступного року клуб припинить роботу на локації на Ковальському провулку.

«Ми просто перебираємося на нове місце. Перевеземо обладнання, персонал також буде той самий. Можливо, навіть якусь частину інтер’єру вдасться відновити на новому місці. Називати новий заклад «Барви» буде якось безглуздо, бо це вже не «Барви». Плануємо ребрендинг», – коментує арт-директор закладу Ігор Настенко.

Та представники київської музичної сцени кажуть – на жаль, із переїздом «Барви» втратять свій культовий статус.

Публикация от 5 Vymir (@5vymir)

 «Cкворечник»

Сезонне «Кафе на деревах» на Трухановому острові пішло на зимівлю з негативним фінансовим балансом у 500 тисяч гривень. «У цьому сезоні ми добряче влипли. [...] Певно, ми нікудишні бізнесмени, але річ у тім, що ми не хотіли наживатися за кожної можливості. Навпаки, коли у нас була можливість ділитися з ближнім – ми це робили», – кажуть керівники «Скворечника». Зараз вони шукають партнерів для того, аби підготувати місце до нового сезону. Мета – зробити цей проект успішним кейсом соціального підприємництва. Допомогти проекту можна за цим посиланням.

«Бодегіта» – заклад на Ярославовому Валу припинив роботу у серпні. Ресторан кубинської кухні знали як місце, де можна було скуштувати мохіто за Гемінґвеєм.

«Кіфлик» – ресторан закарпатської кухні на Кріпосному провулку припинить роботу з наступного року. Остання можливість скуштувати суп банош – у новорічну ніч.

«Картата Потата» – кафе-гастроном Даші Малахової припиняє роботу 31 грудня. «У цьому форматі проект більше існувати не буде. Розвиваючи справу життя, інколи треба приймати непопулярні рішення, реально оцінювати свої ресурси і сили, а також відпочивати», – йдеться у повідомленні закладу. 

Alchemist Disco – концертний майданчик бару «Алхімік» пішов у травні на канікули і не повернувся.

Фото: Обкладинка  – mapio; 1 – «Шалена Мама», Володимир Шуваєв для The Village Україна, 2 – Bite & Go Deli Cafe, 3 – «Чашка Рису», 4 – Діана Андруник для The Village Україна, 5 – Reef, 6 – «Супкультура», 7 – Keller Bar, 8 – Mozgi Bar, 9 – «Барви», 10 – «Скворечник»