Іван Іщенко – співзасновник креативної агенції And Action, що у Львові. Разом із дружиною Дар'єю вони відкрили у Львові пекарню «Тісно». Іван родом із містечка Звягель на Житомирщині, а Дар'я – зі Львова, де вони останні роки й мешкають.

«Наші батьки зараз теж живуть у Львові, тож села в нас немає. Я літа проводив у селі, як був малим, а дружина їздила на дачу. Ні того, ні того вже нема. Однак щороку ми з командою And Action їздимо на воркейшн у Дунаївці на Хмельниччині. Їмо ягоди з кущів, готуємо смачне з городини. Були з малим цьогоріч. Зрозумів, що треба мати свої кущі смородини, щоб він міг смакувати прямо з них. Власне, тому ми почали шукати щось подалі від міста», – розповідає Іщенко The Village Україна.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Подружжя придбало стару хатину за годину їзди від Львова. Це мурований будинок, побудований у 1950-х роках, із ґанком на високому цоколі та з півкруглим завершенням. «Тут нам вдалося зберегти рідну дерев’яну підлогу, фантастичну глиняну «кухню», а ще господар хатинки пан Василь лишив нам у спадок красивенні, мальовані на зелено, креденс і бамбетель», – розповідає Ганна Гаврилів, засновниця благодійного фонду «Спадщина.UA», яка відновлювала цей будинок для подружжя.

«Ми хотіли так, щоби їхати було понад годину. Бо тоді в голові перемикається, що ти не в місті. Так легше. Ми десь пів року тому побачили, що Ганна зробила хатку в межах проєкту «Спадщина.ua», – додає Іщенко. – Почали за цим стежити. Вагалися довго, дивилися різні будинки, не могли ухвалити рішення. Потім побачив нашу на фото у стані «до», і вона мене не злякала. У ній була якась магічна атмосфера, і я, і дружина відчули щось таке, ніби ми вже там були».

Хатина до реставрації

«Нас закохало багато що: горбики навколо, три молоді сосонки, що висаджені біля подвірʼя, сонечко, яке видно, коли сідає за обрій (так, у місті таке рідко вдається побачити)», – пояснює Іщенко.

У будинку є лише світло, пічка та запломбована свердловина, яку треба ще чистити або добурювати, додає Іван. Зараз вони з дружиною планують приїжджати в хатину на кілька днів, кілька тижнів, у мріях – узагалі переїхати туди жити.

«У будинку було дві більші кімнати, кухня, коридор і веранда. Ми одну з кімнат розділили на дві. Одну частину зробимо ванною (так, і з ванною, і з вікном!), а іншу обʼєднали з кухнею й отримали чудову трапезну. Навезли туди трохи старих речей, і кімната на очах ожила», – додає новий власник будинку.

Хатина після реставрації

«В ідеалі, звісно, у майбутньому перереєструватися в село, разом з іншими резидентами відновлених хаток у Богутині та Поморянах, щоби збільшити бюджет і розвивати громаду. Це єдиний шлях до порятунку села», – упевнений Іщенко.

Хто придумав «Спадщина.UA»

Ганна Гаврилів займається відновленням культурної спадщини України вже понад сім років. Спочатку це були місцеві історичні будинки, переважно за містом. У такий спосіб Ганна з фондом «Спадщина.UA» планували відновлювати громади, які занепадають.

«Два роки тому я купила стару школу в Роздолі, це була будівля 540 квадратних метрів, така «машина», яка розвалювалась і була нікому не треба. Я її купила та за пів року відновила, – розповідає Гаврилів. – У нас була ідея, що культурна спадщина – це необов’язково туризм, музеї й так далі. Вона може виконувати певні функції для громади. Я провела опитування серед населення, які функції їм потрібні, щоб вони ними користувалися та платили за це гроші».

Тут планували відкрити дитячий садок, курси англійської, ресторан та інші розваги для місцевих мешканців. Відкриття планували на 1 березня 2022 року, але плани змінила повномасштабна війна.

У 2022 році ініціатива «Спадщина.UA» взяла курс на відродження сільських територій зі спадщиною. Робити це планували через відродження невеликих стареньких приватних будинків, які розташовані в цих селах.

«Село – це не кінець світу. Там живуть платоспроможні й адекватні люди. Тому я почала займатися приватними об’єктами в селах, шукати інвесторів чи колег. Я купила першу хатку в селищі Поморяни біля Львова: у мене троє дітей, я думала, що ми будемо жити там чи на вихідні приїжджати. Там розкішна екологія, і це класне історичне селище», – каже засновниця фонду.

Селище Поморяни – історична та туристична місцевість на Львівщині. Тут розташовані Поморянський замок 16 століття, старовинна дерев’яна церква, бароковий костел. Усе це – пам’ятки національного значення. Поряд досить туристичний Золочівський замок. Але попри це, селище занепало, люди виїжджали, і, відповідно, інвестиції не заходили.

«Я зробила цю хатку оливковою, відреставрувала до чудового стану для себе. Але вирішила її продати. Потім ще взяла два будиночки. Думала, що буду розвивати зелений туризм. Планувала, що розробимо туристичні маршрути Поморянщиною. Відновила ще кілька будинків і садиб. Але потім я була змушена їх продати. Зрозуміла, що це хороший шлях для розвитку. У ці будиночки заїхали чудові львівські сім’ї, які зможуть вкластися в ту чи іншу громаду та відновити її», – розповідає Гаврилів.

Після оливкової Ганна зробила ще блакитну, темно-зелену, бірюзову та хатинку «кольору осінньої ночі» для подружжя Іщенків.

Хатина до реставрації
Хатина після реставрації

Додає: «Ми відновлюємо ось ці малесенькі автентичні хатки старими матеріалами, за можливості зберігаючи їхній первинний вигляд або навіть відновлюємо його. Водночас запрошуємо туди жити молоді гарні сім’ї зі Львова. Це такі сім’ї, знаєте, активні. Це шлях відродження території не через будівлі, а через нових людей. Ми даємо об’єктам нове життя через нових мешканців. І зараз я щаслива, що воно розвивається».

Зараз у роботі «Спадщини» є кілька хатинок. Вони всі оновлюються, ремонтуються вже під нових мешканців. Ганна обирає колір і разом із новими власниками будинку всі деталі інтер’єру.

«Наші перші резиденти сприймали ці хатинки як дачі. Але частина нових уже почали адаптовувати їх під постійне житло. Ми будемо тут ночувати, жити, будемо розвивати, кажуть. Класно, якби вони приписалися в селищі Поморяни, відповідно, там стали підприємцями та платили би податки. Може, для великого міста це мізерні кошти, але для цього маленького селища, яке занепадає, ці податки від підприємницької діяльності є рятівними».

Скільки це коштує

Ціни на такі будинки можуть бути різні. Вони залежать від географічного розташування, території, розмірів будинку та його стану, пояснюють у «Спадщина.UA». Якщо будинок потребує технічного оснащення, то обладнати його для життя дорожче. Відповідно, на вартість впливає й кількість меблів, які треба закупити.

Можна придбати та відновити будинок від 4000 доларів. Усе залежить від майбутніх власників і їхніх побажань, підкреслює засновниця «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів.