Сформовані попкультурою – фільмами, книжками та піснями Сінатри – наші уявлення про життя в Нью-Йорку малюють у голові романтизовану картину Нью-Йорка. Але наскільки реальність відповідає таким очікуванням і скільки тут коштують базові потреби, як, скажімо, випити пива з друзями чи полікувати зуб? Розпитали українську спільноту про вартість життя в місті, що ніколи не спить.

Ціни в матеріалі є орієнтовними та можуть змінюватися залежно від дати, часу та послуги. Редакція The Village Україна рекомендує перевіряти актуальні ціни перед відвідуванням будь-якого закладу чи користуванням певних послуг і сервісів у Нью-Йорку.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Зарплатня

Мінімальна годинна заробітна плата в місті Нью-Йорк складає $15 для працівників, які працюють у підприємствах з 11 або більше співробітниками. І працівників у готельній і ресторанній галузях. Дохід у США заведено підсумовувати за рік, потім за цю суму потрібно відзвітувати перед податковою службою та сплатити певну кількість податків.

Середній дохід: 8000–10000 доларів / місяць; 100 000 доларів / рік

Скромний дохід: 5000 доларів / місяць; 60 000 доларів / рік

Високий дохід: від 10 000–15 000 доларів / місяць; від 100 000 доларів / рік

Узагальнена вартість проживання в Нью-Йорку на двох людей із середнім рівнем потреб на місяць буде складати близько $2000 без урахування плати за житло.

Житло

Середня вартість оренди кімнати: від 800 доларів

Середня вартість оренди цілої квартири з однією спальнею: 2500–5000 доларів

Ціна за квадратний метр для купівлі в центрі міста: 8500 доларів

Ціна за квадратний метр для купівлі за межами міста: 3300 доларів

Цінник на житло в Нью-Йорку залежить від безлічі чинників, як-от район міста, віддаленість від центру чи формат – хостел, кімната чи окрема квартира. Однак тут істотно висока ціна на житло в цілому. Вартість на проживання в хостелі може стартувати від кількасот доларів, а оренда навіть скромної квартири в центральних районах, як Манхеттен, Бруклін або Квінс, цілком може перевалити за позначку в $5000 на місяць, а тому варто ретельно розрахувати фінансові можливості перед початком пошуку житла. Чітке уявлення про потреби та бюджет точно скоротять час пошуку.

Є багато ресурсів для пошуку квартир, включно з онлайн-платформами (напр. StreetEasy), рієлторами, оголошеннями в газетах, можна навіть самостійно досліджувати місто в пошуку житла, орієнтуючись на листівки на стовпах. Багато власників квартир вимагають додаткові документи та певний досвід перед тим, як оформити орендний договір. Варто бути готовим, що вас можуть запитати про доходи, рекомендації від попередніх орендодавців або кредитну історію. Якщо ви не громадянин США чи не можете надати необхідні підтвердження, то варто шукати варіанти, які здають у суборенду – коли орендодавець перездає майно від основного орендаря новому. Новий орендар у такому випадку перебирає на себе зобов'язання основного за договором суборенди.

У місті часто використовується система брокерської комісії, де орендар повинен сплатити комісію агенту або рієлтору, які допомогли знайти квартиру. Ця комісія може становити від одного до двох місячних орендних платежів. Тут також діють суворі закони щодо прав орендарів, які забезпечують певний рівень захисту. Наприклад, власник квартири не може просто так підвищити ціну на помешкання, поставивши вас перед фактом.

Ринок нерухомості в Нью-Йорку дуже конкурентний у плані купівлі житла, тому найчастіше рекомендується працювати з досвідченим рієлтором або консультантом, який допоможе вибрати оптимальний варіант.

Толік

Переїхав до Нью-Йорку місяць тому


Тут майже на кожен свій бюджет можна знайти безліч варіантів, але варто розуміти, що від цього дуже залежать умови. Можна орендувати кімнату, за яку ти будеш платити від 800 доларів і вище, але водночас ти гарантовано матимеш у квартирі з однією ванною кімнатою бонус у вигляді кількох сусідів. Хочеш жити у квартирі один – будь готовий додати до попередньої суми ще 2000 баксів і вище. Квартири-студії, що мені подобалися, коштували в діапазоні 3000–3500 доларів. Це, звісно, суборенда. Інакше орендодавець попросить у тебе, наприклад, показати на банківському рахунку чеки зарплатних виплат за останні три місяці. У такому випадку, наскільки пам’ятаю, щоб винаймати квартиру, твій річний офіційний дохід має перевищувати ціну за оренду не менш ніж у 40 разів. Наприклад, якщо ти орендуєш квартиру за 3000 доларів, твоя річна зарплатня має складати 120 000.

Христина

Живе в Нью-Йорку сім місяців


Для мене середній прайс на непогану квартиру складає 3000 доларів на місяць. Найкраще винаймати квартиру зі співмешканцем і ділити цю суму навпіл. У такому випадку це значно заощадить бюджет і не критично позначиться на власному просторі.

Хельґі

Живе в Нью-Йорку майже три роки


Усе дуже залежить від району. Ми з чоловіком живемо в північно-західній частині Брукліну – Ґрінпойнт. Вам дуже пощастить, якщо ви знайдете тут двокімнатну квартиру з меблями за 3500 доларів. У середньому це 4000–5000 доларів щомісяця, коли ми шукали, а то було два роки тому.

Саша

Живе в Нью-Йорку три місяці


Я суборендую квартиру в районі Вест-Вілледж майже три місяці за 3100 доларів. Наскільки я знаю, то в порівнянні з 2022-м роком житло [у місті] подорожчало відсотків на 30%. Чула, що Нью-Йорк зараз вважається одним із найдорожчих міст світу, й не можу з цим не погодитись. Орендувати тут не складно, у порівнянні з, умовно, Берліном. Тут немає такого прискіпливого ставлення до тебе, як до прибульця, немає черг в орендаря, а орендувати чи суборендувати можна, використовуючи додатки та сайти, як-от StreetEasy або Sublet.com.

Комунальні послуги

Важливим складником вартості проживання є якраз вартість комунальних послуг. Вони включають витрати на електроенергію, опалення, водопостачання та вивіз сміття. Багато квартир у місті не мають включених комунальних послуг у вартість оренди, тому орендарі зазвичай самостійно оплачують ці витрати. Вартість комуналки може значно варіюватись залежно від розміру житла, місця розташування, енергоефективності будівлі й особливостей постачальників послуг. Важливо планувати свій бюджет, враховуючи комунальні витрати, й уточнити, чи потрібно самостійно укладати контракти з постачальниками послуг, чи це вже включено в договір оренди.

Комунальні послуги, на місяць

За електроенергію: 50 доларів на місяць із розрахунку $0,13 за кіловат

За воду: до 10 доларів на місяць із розрахунку $0,55 за кубометр

За опалення: 100 доларів на місяць

Інтернет (залежно від провайдера): від 50 доларів на місяць

Мобільний звʼязок: 15–100 доларів на місяць залежно від оператора мобільного зв'язку й обраного пакету

Толік


Щомісячно в моїй квартирі з однією спальнею – це 150–300 доларів за електроенергію залежно від користування, 60 баксів за інтернет. За воду сплачує власник.

Христина


Моя комуналка входить до вартості оплати за житло та в зимовий період складає приблизно 200–300 доларів на місяць. Це вже з платою за інтернет, тепло й інші послуги.

Хельґі


Комуналка, як правило, включена в суму, яку ти платиш «лендлорду» – це вода, опалення. За електроенергію й інтернет платимо окремо, це до 200 та 100 доларів відповідно. Ціна за мобільний звʼязок різниться залежно від оператора. Наприклад, я мала сімку T-Mobile, це коштувало мені 70 доларів на місяць, а послуги Verizon зі схожим пакетом – 90 доларів. Недавно я перейшла на Mint Mobile від Раяна Рейнольдса за 15 доларів на місяць. Там не безліміт, але інтернетом я, як правило, користуюсь удома, тому пакету на пʼять щомісячних гігабайтів мені цілком вистачає.

Саша


У моєму будинку централізоване опалення, яке регулюється містом залежно від пори доби: уночі, якщо прохолодно, опалення вмикається та вимикається вдень. У середньому цінник на комуналку становить 150–200 доларів. Це за все – опалення, водопостачання й електроенергія.

Транспорт

Одним із найпопулярніших способів переміщення є мережа метро, що охоплює практично всі райони міста. Тут також можна користуватися автобусами, які мають широку мережу маршрутів. Також ньюйоркці нерідко обирають як основний транспортний засіб велосипеди або ж ходять пішки, особливо в центральних районах. Однак варто пам'ятати, що рух у місті може бути дуже інтенсивним, і наявність заторів у міському трафіку тут скоріше правило, ніж виняток. Мешканці також користуються таксі та сервісами замовлення автівок на зразок Uber або Lyft. Пересування Нью-Йорком вимагає певного планування й адаптації до рухливості міста, але з правильними засобами транспорту можна зручно та безперешкодно дістатися до бажаного місця в потрібний час.

Разова поїздка містом у громадському транспорті: 3 долари

Проїзний квиток: 130 доларів

Один кілометр поїздки на таксі: 2 долари

Літр бензину: 0,80 долара

Толік


Я вільно пересуваюсь містом на метро та автобусах, але є нюанс. У мене є пес, а з тваринами віднедавна припинили пускати до громадського транспорту. Можна, тільки якщо розмір твого пса дає змогу запхати його в невеличку сумку. А в мене лабрадор, тож тут навряд чи. [сміється] Можна користуватись Uber, вони тут дуже лояльні до домашніх улюбленців. Він, до речі, теж коштує по-різному. У певні дні за умови вільного чи середнього трафіку можна доїхати доволі далеко за 10 баксів, натомість у годину-пік, особливо в дощ, ці 10 баксів можна множити на п’ять.

Христина


Тут дійсно всі використовують метро, але я нещодавно сильно «лоханулась», бо дізналася, що можна купити місячний абонемент за 150 доларів, а не витрачати по $3 за кожну окрему поїздку, як я це робила раніше. Якщо рахувати громадський транспорт і плюс таксі, то загалом я витрачаю на пересування містом десь 600 доларів на місяць.

Хельґі


Окрім звичного методу пересування [містом] на метро й автобусі, є ще опція скористатися ferry, тобто поромом, який курсує між Брукліном і Мангеттеном і коштує $2,75. Якщо раптом треба скористатися послугами таксі по типу Uber, то може бути доволі дорого. У мене якось була поїздка з Брукліну до аеропорту Кеннеді, за яку я віддала 100 доларів. Між різними районами, залежно від відстані, середній діапазон ціни на таксі варіюється в межах 15–60 доларів.

Саша


Завжди користуюсь метро. Це досить зручно, адже його гілки покривають усе місто й ти без проблем можеш дістатися будь-куди. У метро безпечно, але, на відміну від київського метро, тут дійсно брудно, купа щурів і всі ті атрибути брудного нью-йоркського метро тут присутні.

Харчування

У Нью-Йорку багато супермаркетів, невеликих магазинів і фермерських ринків із широким асортиментом свіжих продуктів. Щодо харчування в закладах, то місто славиться своїм кулінарним різноманіттям, пропонуючи на вибір безліч ресторанів, кав'ярень, бістро, фуд-траків і стритфуду. Наприклад, ось нещодавнє оновлення рейтингу сотні найкращих ресторанів міста від The New York Times. Варто враховувати, що ціни на харчування в ресторанах можуть варіюватись залежно від рівня закладу та локації.

Обід у недорогому ресторані на одну людину: 25 доларів

Обід на двох у закладі середнього рівня: 100 доларів

Ціна «МакМеню»: від 10 доларів

Пінта пива в закладі: 5–10 доларів

Кава із собою: 5 доларів


Якщо їсте мʼясо:


До прикладу, ресторан Le Bernardin має три зірки та вважається одним із найкращих рибних ресторанів у світі. Ціни на страви варіюються від $150 до $250 на гостя. Очікуйте, що середній чек на обід або вечерю буде становити приблизно $200–300 без врахування винної карти.

В автентичному кафе Katz's Delicatessen можна скуштувати пастрамі та фірмові сандвічів із рубленою та копченою м'ясною нарізкою. Середні ціни на страви тут становлять майже $20–30 на гостя. Залежно від того, які страви ви замовляєте, середній чек може сягати $40–50.

Якщо не їсте мʼясо:


В одному з найкращих вегетаріанських ресторанів у місті abcV подають тільки страви на рослинній основі, що включає сезонні овочі, зелень та органічні інгредієнти. Ціни варіюються від $15 до $30 за особу. Середній чек на обід або вечерю буде становити приблизно $50–60.

Вегетаріанське кафе By Chloe одне з найпопулярніших у місті, де подають бургери, салати, супи, смузі та десерти на рослинній основі. Середні ціни на страви тут становлять приблизно $10–15. Залежно від того, які страви ви замовляєте, середній чек може сягати $20–25 на людину.

У корейському традиційному ресторані Hangawi подають традиційні корейські страви на рослинній основі, включно з кімчі, бібімбапом і вегетаріанським гірчичним соусом. Ціни на страви варіюються від $25 до $50. Середній чек на обід або вечерю буде становити приблизно $60–70 на одного гостя.

Примітка: Чайові в США – національно узаконена форма додаткової оплати праці у сфері послуг. Звісно, розмір винагороди «на чай» визначає клієнт, але є загальноприйняті локальні правила, які можуть різнитися від штату до штату. Так, у Нью-Йорку розмір додаткової винагороди для офіціанта складає 15–20% від суми рахунку.

Толік


Тут є безліч маркетів під різний бюджет. У «дешевих» супермаркетах ціни дійсно низькі (точніше, нижчі, як порівняти з цінами в «дорогих» маркетах). Тут кошик продуктів, якого вистачить на тиждень, можна придбати за 90–110 доларів. У ньому ти матимеш м'ясо, щось із морепродуктів, овочі, фрукти. Це, як правило, якісь мексиканські мережі. З мінусів таких маркетів – не завжди дуже приємний контингент. Якщо говорити про ціни в закладах, то можна відштовхуватись від «індексу кави», – себто просто випити кави з десертом у недорогому закладі буде вартувати 25 доларів. Узагалі нормою для ньюйоркців буде залишити в закладі 100–150 доларів.

Христина


Я щодня снідаю вдома, а вдень на їжу в місті витрачаю десь 30 доларів на день. Множимо й отримуємо десь 1000 доларів на харчування щомісяця.

Хельґі


На харчування йде досить багато грошей. Це з тим, що ми здебільшого плануємо свої прийоми їжі вдома. Щоби мати розуміння прайсу, можу сказати, скільки яйця коштують – 10 доларів за десяток. Але вони, дідько, дорожчають. Десь уже бачила по 12. Але ще є за $6, у пластиковій упаковці й маленькі. Два шматки лосося на одну вечерю обійдуться доларів у 24-30. Загалом, якщо йдеш до магазину на кшталт Whole Foods серйозно закупитися, то можеш там лишити майже 100 доларів. Замовлення їжі через Uber Eats, якщо врахувати доставку та чайові, обійдеться десь у 80–100 доларів на двох. Хороша кава з круасаном у нормальній кавʼярні (не Starbucks) буде десь 12-14 доларів разом із чайовими.

Саша


Харчуватися тут дуже дорого. Звичайний обід у кафе може легко обійтися у 35 доларів. Усе тому, що тут високий податок із продажу (sales tax), він різниться від штату до штату, для штату Нью-Йорк складає, якщо не помиляюсь, – 9,6%. Плюс мінімум 20% від чека – чайові, які ти не можеш не залишити, бо тут так не заведено. Якщо ти не залишаєш чайові, то маєш аргументувати, чим тобі не сподобався сервіс. Так і рахуй: якщо, умовно, кава коштує $5–6, основна страва $20–25, то от тобі й 35–40 доларів загального чека.

Одяг

Місто пропонує величезну кількість магазинів, бутиків і торгових центрів, де можна купити як брендовий, так і недорогий ноунейм- і хендмейд-одяг. Знамениті торгові вулиці, як Fifth Avenue, Madison Avenue та SoHo, налічують сотні магазинів всесвітньовідомих дизайнерів.

Крім того, Нью-Йорк має багато блошиних ринків і секондів, де можна знайти унікальні предмети гардероба за доступнішими цінами. Тут перед покупцем відкривається абсолютно новий світ можливостей для шопінгу та вибору стилю одягу, незалежно від бюджету чи особистих уподобань.

Пара джинсів: 50 доларів

Літня сукня: 30–60 доларів

Бігові кросівки: 80 доларів

Ділове взуття: 100 доларів

Христина


Щодо одягу, то я тупо не знаю, що тут відповісти, бо рідко його купую. А якщо таке й трапляється, то зазвичай це якась одна дорога сукня абощо.

Хельґі


Я перейшла на режим полегшеного консюмеризму, а тому одяг ми купуємо не надто часто. За минулий рік, особливо після повномасштабного вторгнення кацапів на рідну землю, я якось переосмислила ставлення до споживання та купую одяг, коли вже, умовно, шкарпетки протерлися. У мене вперше в житті одяг почав зношуватися до дірок, і це єдина причина його міняти. Але щоб зрозуміти, що з цінами, можна відштовхуватись від ціни на футболку в якомусь H&M, це від 15 доларів залежно від якості речі. Тут починаєш звертати увагу на якість речей, як тато мені в дитинстві говорив: «Ми не настільки багаті, щоб купувати дешеві речі».

Саша


Шопінг у США дорожчий, ніж у Європі, через податок із продажу. Тобто навіть глобальний мас-маркет (Zara, H&M) виходить трохи дорожчим. Тому краще там нічого не купувати або замовляти деінде. Чек на локальні бренди варіюється в межах 200–300 доларів.

Медицина

Місто має розгалужену систему медичних закладів, включно з лікарнями, поліклініками, спеціалізованими клініками та приватними практиками. Для отримання медичної допомоги зазвичай потрібно мати медичне страхування. Як і у всіх Сполучених Штатах, у Нью-Йорку є різні види страхування, такі як приватне страхування, програми державного медичного страхування (наприклад, Medicaid і Medicare) та програми для незастрахованих осіб. Ринок і ціни на страхові поліси контролюються державою, тому придбання страховок здійснюється на державному порталі Healthcare. Крім того, є встановлені строки на придбання страховки на наступний рік. Наприклад, страховку на наступний рік потрібно придбати у визначені числа з листопада до грудня цього року.

Важливо розуміти свої права й обов'язки стосовно медичного страхування, включно з покриттям, обмеженням та процедурами для отримання послуг. Перед візитом до Нью-Йорка варто ознайомитись із різними страховими планами та з'ясувати, який підходить найкраще для ваших потреб.

Основне:

Медична страховка: 1000–2000 доларів залежно від плану

Короткий візит до лікаря-терапевта (15 хвилин) без медичної страховки: 200 доларів

Ціни на послуги:

Загальний аналіз крові: 50 доларів

Рентген (залежно від частини тіла та особливостей): 100–300 доларів

УЗД: 500 доларів

МРТ: (залежно від частини тіла та особливостей): 1000–3000 доларів

Апендектомія: 8000 доларів

Видалення мигдалин: 3000–5000 доларів

Природні пологи: 4000-10 000 доларів

Толік


Усі ці меми, що ми знаємо про медицину в Штатах – це, на жаль, правда. Ти можеш стати банкрутом, якщо потрапив у лікарню без медичної страховки. Я сам знаю випадки, коли люди потягнули звʼязку або підвернули ногу та заплатили за те щось майже 15 000 доларів. Сам такого досвіду не мав, ну і, власне, я застрахований, але собачку свою вже возив до ветеринара. Це був терміновий прийом, за який я сплатив разом із таксі 700 доларів за пів години, з яких 250 доларів – консультація ветеринара, 200 доларів – за антибіотики, 150 доларів – ще одні ліки на 5 днів і якийсь укол ще там 200 доларів. Коротше, собачка в мене тепер теж має медичну страховку.

Христина


Уся моя медицина – це моя аптечка з України, яка поповнюється з кожним візитом до мене моїх друзів. Чесно, тут пекельно дорого мати проблеми зі здоровʼям. У мене тут живе моя подруга Женя, і вона, на щастя, мені пояснила, що тут іноді викликавши швидку, людині можна зламати життя. [сміється] Уявіть, вас забирають на три дні, а опісля ви отримуєте чек на 50 000 доларів. Звучить, як кошмар, але тут це реальність. Якось потрапила без страховки до дантиста, послуги якого коштували мені 3000 доларів за невеликий обсяг роботи.

Хельґі


Якщо в тебе нема страховки, то you are fucking fucked. Якщо вона є, то зазвичай половину або більшу частину коштів за лікування оплачує роботодавець, а решта вже на тобі. Вона може коштувати від 500 до 2000 доларів залежно від її плану, яких тут безліч. Якісь базові дослідження на зразок МРТ чи флюорографії страховка, як правило, повністю покриває. Але якщо вона відсутня, то за те саме МРТ можна спокійно отримати чек у 2000 доларів. Узагалі тут краще не хворіти, ну й регулярно проходити щорічні чекапи, які більшість страховок покривають

Саша


Якщо ти не застрахований, то будь-який візит до лікарні буде захмарно дорогим. Наприклад, загальний аналіз крові без страховки може коштувати 500–600 доларів. Чому так? Це система взаємодії. Страхова компанія, лабораторія, клініки. У них це все важливо. Тож потрібно бути застрахованим.

Антибіотики, знеболювальні, гормональні препарати, препарати для ендокринної системи – це все за рецептами. А ще ти можеш місяць чекати, поки тобі узгодять зустріч із лікарем. Коли це щось термінове, – не знаю, апендицит, – тебе, звісно ж, урятують. Тобто коли ти помираєш, тебе точно врятують. Але коли ти хворієш на відносну застуду, то краще лікуватися самостійно. Найкласніша медицина, без жартів, в Україні. У нас, якщо тебе щось турбує, ти зателефонував до лікарні (при чому з купою опцій – ось тобі державні й приватні на будь-який бюджет і розташування), записався, прийшов до лікаря, після оплатив послуги й усе.

Дозвілля

Нью-Йорк не обмежується Статуєю Свободи, Центральним парком і Таймс-Сквер. Театри, концертні зали, музеї, художні галереї та різноманітні фестивалі – місто пропонує безліч варіантів для проведення дозвілля на будь-який смак і бюджет. Для любителів активного відпочинку тут є безліч парків, спортивних заходів і можливостей для занять фітнесом.

Якщо правильно розпланувати день, цілком можна встигнути на улюблений фільм Іньярріту чи Кубрика в андеграундному кінотеатрі, дорогою зазирнувши до Музею сучасного мистецтва (MoMA) чи Музею Гуггенхайма, відвідати гру New York Knicks і, якщо залишаться сили, насолодитися бродвейською виставою.

Крім Центрального парку, Нью-Йорк має в запасі безліч місць для дозвілля на свіжому повітрі, як-от Brooklyn Bridge Park, що розташований поблизу Бруклінського мосту з краєвидом на Манхеттен. Простір передбачає прогулянки, велосипедні прокати, басейн, баскетбольні майданчики й інші розваги.

Вхід на територію більшості парків є безплатним, але деякі розважальні активності, як оренда велосипедів чи відвідування басейну, мають свою вартість.

Згаданий вище MoMA має найбільшу колекцію сучасного мистецтва у світі, включно з творами Пікассо, Ван Гога, Ворхола й інших відомих художників. Вартість квитка для дорослих становить $25, а для студентів – $14. Звичайно, ви можете також придбати квитки онлайн або скористатися пакетами, які охоплюють доступ до інших виставок у музеї.

Квиток у кіно: 15–25 доларів;

Квиток на стендап-концерт: від 25 доларів;

Спортивний івент (баскетбол, бейсбол): від 80 доларів;

Похід до музею: від 20 доларів;

Абонемент у спортзал на місяць: 100 доларів

Толік


Якщо підбивати підсумки, то жити тут екстремально дорого, хоча, звісно, не для американця. Можна зайти поснідати в непримітну кавʼярню та залишити там 80 доларів. Якщо порівнювати з Берліном, то життя тут у два-два з половиною рази дорожче, а з довоєнним Києвом, то, напевне, разів у пʼять-шість.

Христина


Навіть якщо ти щотижня кудись ходиш, щось постійно відвідуєш, то в цілому можна вкластися в 500 доларів щомісячно. Тут купа всього (від вистав до концертів) на будь-який смак і фінансові можливості.

Хельґі


Насправді з дозвіллям тут можна обійтися малою кровʼю. Звісно, якщо ти хочеш іти на Бродвей, то за квиток на виставу можна віддати від 150 і далі більше, залежно від того, як близько до акторів хочеться сидіти в партері. А от всі публічні бібліотеки доя всіх безкоштовні, у тому числі NYPL в серці Мангеттена. І тут зі статусом резидента тут можна безоплатно відвідувати музеї.

Саша


Життя тут ніколи не зупиняється. Буквально. Себто навіть посеред ночі можна знайти безліч варіантів для того, де провести дозвілля.