Під будівлею КМДА зранку 16 вересня зібрався мітинг із вимогою закласти в бюджет на 2024 рік більше коштів на потреби військових, зокрема на БПЛА. Організатори акції анонсували зібрання під КМДА ще 11 вересня. Мета – нагадати міській владі, що важливіше направити кошти на дрони, а не «найновішу бруківку, найкращі клумби й нові дороги», кажуть активісти.

«На дрон ми збираємо в середньому місяць. Натомість лише проєктування (а не будівництво) дороги до забудови від проспекту Григоренка – це 70 мільйонів гривень», – розповідають організатори акції протесту.

Детальніше про те, як виділяють кошти з місцевого й державного бюджету, ми розповідали в експлейнері з депутатами Київради та Верховної Ради.

Під КМДА зібралися кілька десятків протестувальників із прапорами України й плакатами «Гроші на ЗСУ» та «Нам не по барабану». Наприкінці акції протесту будівлю КМДА облили червоною фарбою, це зробив активіст і співзасновник благодійного фонду «Обійми» Роман Абрашин.

«Фарба – це акціонізм. Те, що ми бачимо зараз, навіть це інтервʼю, стало можливим через мої дії [...] Фарба й той перманентний вплив, який вона здійснила на органи державної влади, – потрібний і надійний інструмент тиску. Я не мав на меті пошкодити будівлю, фарба легко змивається водою», – розповідає The Village Україна Роман Абрашин.

Після затримання, розповідає Абрашин, він опинився в будівлі КМДА в оточенні працівників поліції та кількох людей у цивільному, а його персональні дані передали телефоном третім особам, каже активіст. На прохання назватися людина в цивільному відмовляла й «погрожувала наслідками».

«Погрози надходили від поліційних, які мене затримували, запитували скільки мені заплатили за цю акцію, жалілись, що не можна розбити мені носа, насміхалися з протестувальників. Один із поліційних назвав «майданутими» й говорив мені, що на Майдані пʼять тисяч платили за кидок «коктейлю Молотова» в поліцію», – пригадує Роман Абрашин. Утім, працівники Шевченківського управління поліції, які складали протокол, поводилися «коректно й по-людськи», каже активіст.

В одному з дописів у Facebook Роман Абрашин також пише, що «пропаганда КМДА» висвітлила його в контексті протесту як «психічнохворого, а не як громадського діяча, волонтера й громадянина України». Так, сюжет, де Абрашина називають «активістом, який перебуває на психіатричному обліку», уперше вийшов на муніципальному телеканалі «Київ». На момент публікації матеріалу відеосюжет уже видалили.

«Такі меседжі швидко поширились Telegram-каналами й на кишеньковому медіа Кличка [Роман має на увазі муніципальний телеканал «Київ»]. Я вважаю, що це спроба дискредитувати мене в очах суспільства й змістити акценти», – розповідає The Village Україна Абрашин.

Організатор акції протесту також говорить про стигматизацію психічно хворих людей у комунікації міської влади. За його словами, він дійсно перебуває на обліку в психіатричній лікарні, утім, це ніяк не впливає на його дії.

Активістка й засновниця фонду «Спочатку справи» Марія Барабаш, яка також перебувала на акції під КМДА, розповіла, що міський голова Віталій Кличко зателефонував їй після запрошення на акцію та сказав, що «простежить, щоби хлопця, який облив фарбою будівлю, відправили на фронт». У КМДА на запит The Village Україна про те, чи дійсно була така розмова, на момент публікації тексту не відповіли.

UPD. У КМДА на запит The Village Україна відповіли, що звернулися для зʼясування обставин до медіа, які поширили інформацію про Романа Абрашина. В Управлінні інформаційного забезпечення та доступу до публічної
інформації КМДА кажуть, що не збирали даних про учасників акції протесту.

«Я не боюся Кличка й не боюся фронту. Я був у структурі «Добробату», ми багато їздили у фронтові й прифронтові міста, я знаю, що таке «приліт» артилерії. Сам факт того, що міський голова вважає фронт умовним покаранням за активну громадську діяльність мене дивує. Фронт – це честь, а не покарання», – каже Абрашин.

Точної дати судового засідання наразі немає, попередньо, справу мають розглянути 20 вересня. Щодо Абрашина відкрили адміністративні протоколи за статтями 152 (порушення правил і стандартів у сфері благоустрою) та 173 (дрібне хуліганство). «Я зберігаю спокій і розсудливість, буде суд і буде вирок, я знав, на що йду», – каже Роман Абрашин.