Служби таксі по Україні безкоштовно розвозять медиків на роботу, волонтери запустили флешмоб «Підвези медика на роботу». Бізнес виділяє гроші на купівлю обладнання для інфекційних лікарень, а українські бренди починають пошив захисних костюмів для лікарів. Розібрались, як ще можна підтримати медиків і лікарні під час пандемії коронавірусу, якщо ви власник бізнесу або просто хочете допомогти.

Макс Трембанчук

лікар, координатор напряму ремонту апаратів ШВЛ Київського волонтерського штабу


У березні в Києві почав працювати Київський волонтерський штаб. Його заснували спеціально для боротьби з COVID-19, і, коли вірус відступить, організація припинить або перепрофілює свою роботу. Штаб розгорнули при КМДА, його створення ініціювали підприємець Ігор Ліскі та радник мера Києва Максим Бахматов. Яка основна функція штабу? Купувати необхідне обладнання, координувати та скеровувати благодійну допомогу в ті лікарні, де це найбільше потрібно.

Чого найбільше бракує лікарням?

Залучити гроші на закупівлю обладнання – це не головна проблема. Складнощі виникають під час експертної оцінки, куди спрямувати допомогу і яку саме. Саме цим, зокрема, займається Київський волонтерський штаб. Як це працює: ми оцінюємо реальні потреби лікарень з огляду на комплектацію кожного місця інтенсивної терапії та місця лікування терапевтичного профілю.

Крім популярних апаратів штучної вентиляції легень, на кожне місце інтенсивного лікування потрібен монітор, шприцеві помпи, пульсоксиметр та інше обладнання. Якщо чогось із цього списку немає, надання допомоги буде неповноцінним. Потім потрібно все це під’єднати до мережі постачання кисню та електромережі. Наприклад, у палатах може банально не бути розеток або резервної електричної мережі для під’єднання апаратів штучного дихання.

Найбільшою проблемою у Києві та й у всій Україні є те, що досі не визначили опорні лікарні. Тобто немає списку медзакладів, які першочергово прийматимуть пацієнтів з підозрою чи підтвердженим випадком COVID-19. Це важливо, бо волонтери не розуміють, куди спрямувати найбільше зусиль і які лікарні забезпечувати обладнанням насамперед. Часу на підготовку в нас уже немає, бо пацієнтів з підтвердженим COVID-19 стає все більше, а лікарні вимушені вже працювати з тим, що у них є.

Наразі головна мета – захистити медиків, на це акумулюють основні ресурси. Усіх лікарів, які працюють «на передовій», треба забезпечити засобами індивідуального захисту. Для них потрібні костюми з певним ступенем захисту, а також спеціальний респіратор, бахіли, окуляри, шапочки та інше. Дуже важливо, щоб ті халат і маска, які ви купили лікарю, були якісними й справді могли захистити: щоб не створювати імітацію захисту і лікар не поширював вірус на інших людей. Частинки COVID-19 настільки малі, що багато матеріалів вільно їх пропускає.

Сьогодні чимало волонтерів і компаній почали шити маски та захисні костюми, але часто вони не враховують щільність тканин і рівень їхнього захисту. У медзакладах, де лікують хворих на COVID-19, вірус – усюди. Він досить довго залишається активним на поверхнях, тож треба впровадити ефективні заходи з інфекційного контролю та правильного захисту медиків.

Як я можу допомогти лікарям і лікарням зараз?

Допомогти грошима. Це можна зробити, наприклад, на Українській біржі благодійності. Це перевірена організація, яка чітко звітує про зібрані та витрачені гроші. Для цього доступні різні методи: можна переказати кошти з банківської картки або просто надіслати смс-повідомлення на певний номер. Зараз Київський волонтерський штаб запустив проєкт, який має на меті забезпечити захистом чотири київських лікарні.

Допомогти матеріалами чи обладнанням. Важливо перевірити постачальника та з’ясувати, чи товар відповідає усім стандартам і має достатній рівень захисту. Я закликаю передавати всю допомогу за актами прийому-передачі. На жаль, в Україні так історично склалось, що ті речі, які не зафіксовані на папері, можуть зникати. Якщо ж будуть відповідні документи, то обладнання нікуди не пропаде. Це здається бюрократичним, але так правильно. Це гарантує, що допомога буде залучена там, де це необхідно.

Долучитись як експерт. Крім допомоги лікарям і лікарням, важливо підтримувати малозабезпечених людей, безпритульних, займатися транспортуванням медиків тощо. Для організації роботи волонтерів потрібна команда спеціалістів, які можуть взяти на себе комунікацію та реалізацію процесів. У Київському волонтерському штабі є форма, яку можна заповнити, якщо ви хочете допомагати як фахівець. Як приклад: волонтер може координувати запити від бізнесу, які мають бажання допомогти лікарням.

Якщо у вас є медична освіта – долучитись до роботи у лікарні. Коли настане гостра потреба у лікарях (а це точно трапиться), медики, які нині не працюють за спеціальністю, зможуть допомагати лікарям і надавати допомогу пацієнтам. Люди без медичної освіти у лікарні нічим суттєвим не допоможуть, тому так важливо зараз залучати максимальну кількість спеціалістів. Зараз не час відсиджуватись вдома, треба долучатись до боротьби.

На сайті МОЗ є спеціальна форма, де люди з медичною освітою можуть подати свою заявку та повернутися до роботи в лікарні у цей важкий час. Лікарів і медичного персоналу бракує, і з кожним днем нестача ставатиме все більшою, бо когось відсилатимуть на карантин, а хтось, на жаль, звільняється через важкі умови праці.

Бізнес може допомагати не лише грошима. Наприклад, транспортні компанії можуть виділити автомобілі для перевезення обладнання чи медиків. А власники готелів – поселити лікарів, які живуть за містом, щоб вони могли відпочивати недалеко від медзакладу. Ресторани та кафе – доставляти обіди лікарям, для яких не передбачено харчування у лікарнях. Запропонувати свою допомогу підприємці можуть за посиланням.