11 січня в Україні набирають чинності зміни до Кримінального кодексу, які передбачають, що секс без згоди вважатиметься зґвалтуванням. Такі закони також діють у 10 країнах Європи, зокрема в Швеції, Німеччині, Великій Британії, Бельгії.

Цими змінами реалізуються положення Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок. Також вводиться кримінальна відповідальність за домашнє насильство.

Запитуємо юриста, у чому полягають зміни щодо зґвалтування і сексуального насильства, та експертку із сексуальної освіти – чому важлива згода на секс.

Дмитро Гончаренко

партнер юридичної фірми Brightman


У чому полягають зміни?

У Кримінальному кодексі України змінюється загальний підхід до понять «зґвалтування» і «сексуальне насильство», і, як це не дивно, лише тепер з’являється обов’язкова вимога на отримання згоди особи на статеві стосунки.


Відтепер сексуальним насильством буде також вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи. Раніше ж закон визначав сексуальне насильство як примус до статевих зносин силою або шантажем, або ж, якщо особа була в безпорадному стані.

Тобто тепер насильники будуть винні у тому, що вони не отримали не тільки однозначної конкретної згоди на секс, а й на будь-які принизливі дії стосовно жертви. Наприклад, домагання боса на роботі, небажані загравання. Жертвам такого насильства буде досить повідомити про те, що вони не давали однозначної згоди не лише на секс, а й інші насильницькі дії без самого «проникнення». Раніше жертвам потрібно було доводити суду, що вони чинили активний фізичний опір насильнику.


Ще одним нововведенням стало оновлення поняття «зґвалтування», чим відтепер є вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи. Таким чином, за законом, жертвами зґвалтування тепер можуть бути лише особи, з якими було скоєно «вагінальне, анальне або оральне проникнення». Тобто дослівне трактування тексту закону може призвести до того, що зґвалтування жінкою чоловіка не буде потрапляти під дію закону, адже при такому сексі буде відсутнє «проникнення в тіло» чоловіка.

Що таке згода на секс? Як повинна виражатися?

Поняття згоди на секс прописане поверхово, що може призвести до зловживання та ускладнить процес розслідування таких справ. Закон говорить про те, що «згода вважається добровільною, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин». Але як саме особа повинна дати таку згоду, а партнер отримати – її не вказано. Активна усна згода зараховується, проте в такому випадку в суді це слово жертви проти слова насильника.

Рішенням може бути фіксація такої згоди за допомогою спеціальних мобільних додатків, які стали набирати популярності з літа 2018 року, коли в Швеції, як зараз у нас, стало обов’язковим отримання згоди. Звичайно, глобальної проблеми фіктивних (підставних) судових справ про зґвалтування такі додатки не вирішать, але все ж таки можуть стати у пригоді.

Катя Мячина

засновниця проекту сексуальної освіти «Вперше»


Що таке активна згода на секс і чому це важливо?

Активна згода на секс – це ствердна, свідома згода займатися сексом за власним бажанням і без примушування. Така згода може бути дана лише у стосунках, де немає владної залежності. Тобто не в стосунках «працівник – керівник», «студент – викладач» чи таких, де є фінансова залежність, абьюз (психологічне, фізичне насильство – ред.). У стосунках, у яких є секс, не має бути владної залежності, оскільки це спотворює можливість надати активну згоду і ставить одного з партнерів у позицію сили, через що інший не зможе відмовити.

Ми живемо в культурі зґвалтування та насильства, бо у нас вважається, що коли дівчина каже «ні» – це «так», що дівчину треба повмовляти, аби вона погодилася на секс, а якщо б’є – значить любить. Тому дуже добре, що зміни до закону нарешті передбачають: секс без активної згоди – це зґвалтування.

Згоду на секс можна давати усно, мімікою, жестами. Головне – вона не має залишати сумнівів. Коли хтось із партнерів помічає, що інший не виявляє повної згоди на секс – варто перепитати, чи справді хоче партнер займатися ним. Навіть якщо сумніви щодо згоди партнера з’являються в процесі – перепитайте. Згоду на секс можна скасувати на будь-якому етапі. Якщо людина під час статевого акту розуміє, що їй некомфортно, боляче чи просто перехотілося, і тим паче говорить про це – секс треба перервати. Інакше це теж буде вважатися зґвалтуванням. Секс повинен відбуватися за поваги та взаємного бажання, приносити задоволення всім партнерам.

Чому мовчання не вважається згодою?

Якщо партнер мовчить і невербально не виявляє згоди своїм тілом, жестами, мімікою – мабуть, він/вона не хоче займатися сексом. Мовчання не є згодою, а секс без згоди – зґвалтування. Особливо з боку жінок: мовчання та ігнорування чоловіки чомусь сприймають як заклик більше старатися, вмовляти. Пам’ятайте – завжди краще перепитати.

Чому активна згода на секс повинна виражатися в будь-яких стосунках, навіть якщо партнери в шлюбі?

Згода на секс повинна виражатися в будь-яких стосунках, навіть у шлюбі. На жаль, у нашій культурі є поняття про «подружній обов’язок». Ви можете бути в шлюбі, зустрічатися чи просто бути сексуальними партнерами – будь-які здорові стосунки будуються на свідомому виборі обох партнерів. Якщо один партнер хоче сексу, а інший ні – не варто примушувати. Згода також не має базуватися на тому, що людина раніше хотіла займатися з вами сексом. Примушувати займатися ним через певні «зобов’язання» – шлях до зґвалтування. Це все добре пояснює відоме відео про чай:

Згода на секс – не складніша, ніж чашка чаю!

Ці зміни в Кримінальному кодексі вкотре нагадують – про секс треба говорити. Якщо про нього не говорити, відбуваються такі речі, як зґвалтування. Тому що партнери не вміють говорити одне з одним «про це» або не чують одне одного.

ілюстрації: Lila Miller, micdotcom