The Village Україна розповідає, що варто і не варто робити, якщо помітили налякану, дезорієнтовану собаку на вулиці і хочете їй допомогти.


Євгенія Драч

волонтерка, зоозахисниця

Безпритульна тварина поводиться розгублено – хаотично бігає, зазирає в очі людям, видається наляканою та дезорієнтованою. Як на мене, то варто забирати і ту собаку, що просто гуляє, якщо є можливість. Незалежно від того загубилася тварина чи її випустили, вона ризикує життям і здоров’ям, гуляючи без власника.

1. Заберіть собаку з вулиці. Без перебільшень, це питання життя і смерті. Тут час йде на години. Головне – дайте води. Якщо тварина безхатня – бажано відразу завезти до ветеринара. Якщо це домашня тварина без ознак хвороби чи травм – то для профілактики теж варто звертатися до лікаря, але не терміново.

2. Якщо ви вважаєте, що тварина загубилася – пошукайте оголошення в Facebook-спільноті із загубленими/знайденими собаками. Якщо не знайдете схожого собаки в оголошеннях – розмістіть там фото та опис знайденого песика. Можна також перевірити розділ «Пошук» із загубленими/знайденими тваринами на сайті Happy Paw. Напишіть пост у себе на сторінці чи у локальних пабліках вашого району. Також бажано розклеїти паперові оголошення у районі, де знайшли тварину, і розмістити допис на OLX у розділ знахідок.

3. Перевірте наявність жетона чи капсули із контактами власника – вона розкручується, інформація всередині. У ветклініці проскануйте собаку на наявність підшкірного мікрочіпа, перевірте живіт і вуха (частини без шерсті) на наявність татуювання-клейма (їх роблять у розплідниках тварин)

4. Не раджу відвозити тварин до притулку – у більшості випадків це буде подорож в один кінець. У нашій країні немає притулку, який не був би в 2-3-5-10-100 разів перевантажений. Якщо вже дуже хочеться відвезти до притулку – раджу спершу поїхати туди на екскурсію, щоб зрозуміти, чи точно ви так допомагаєте.


Олександра Мезінова

керівниця притулку для тварин «Сіріус»

1. Залиште інформацію про тварину у ветеринарній клініці – там знають клієнтів, які могли приходити.

2. Обдзвоніть усі притулки та зателефонуйте в комунальне підприємство «Комунальна клініка для тварин», яке має допомагати з такими питаннями.

Але, хоч клініка отримує 20 мільйонів гривень на рік, працівники практично нікого не приймають і не мають електронного реєстру. Тому, по суті, до них звернутися можна, але невідомо, чим це закінчиться.

3. Дайте в соціальних мережах оголошення про те, що ви хочете прилаштувати собаку в хороші руки.

Якщо ви знайшли майбутнього господаря тварині, то обов’язково беріть номера телефонів, адресу та інші дані. В ідеалі буде, якщо ви самостійно поїдете з твариною до її майбутнього господаря, щоб пересвідчитись, що собака житиме в хороших умовах.