Святкування 8 березня у більшості українців асоціюється зі святом ніжності, жіночності та краси. Така конотація «жіночого дня» проявляється у ЗМІ та рекламі, тоді як початкові сенси свята залишаються без уваги. Водночас Україна долучилася до руху за права жінок HeForShe, а в Києві 8 березня відбудеться Марш за права жінок.

The Village Україна дізнається, як з’явився Міжнародний жіночий день, як він втратив своє початкове значення і чи потрібно його скасовувати.

Коли в Україні почали святкувати Міжнародний жіночий день

У 1910 році на Міжнародній конференції жінок-соціалісток у Копенгагені німецька діячка і теоретик жіночого й робітничого руху Клара Цеткін запропонувала відзначати Міжнародний жіночий день 8 березня, що прозвучало як заклик до всіх жінок світу долучитися до боротьби за рівні права.

У 1914 року 8 березня вперше відзначили в Києві. У перше десятиріччя радянської влади Міжнародний день жінок став державним святом і спочатку мав емансипаційну риторику жіночого руху. 8 березня продовжували використовувати, аби підкреслити образ «нової радянської жінки». 1966-го 8 березня стає святом і неробочим днем у СРСР. У 70-80-х роках звернення до «трудящих радянських жінок» поступово змінюється на звернення до жінок, дружин, матерів, подруг. Жінку «повертають» у сім’ю, відбувається деполітизація «жіночого свята».

У 1979 році Генеральна Асамблея ООН схвалила Конвенцію про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, яку ратифікували 150 країн, серед яких і Україна.

Як зараз відзначають 8 березня в Україні та світі

На сайті ООН зазначається: «Цього року святкування Міжнародного жіночого дня виходить за рамки безпрецедентного глобального руху за права жінок, рівність і справедливість. Усе частіше в ЗМІ з’являються повідомлення про сексуальні домагання, насильство та дискримінацію жінок. Вони розповсюджуються серед широкої спільноти, що викликає рішучість змінити ситуацію».

У січні 2018 року в Лос-Анджелесі, Вашингтоні, Чикаго, Нью-Йорку та інших американських містах пройшли «марші жінок» до річниці інавгурації Дональда Трампа. У Нью-Йорку було близько 200 000 учасників, у Вашингтоні – 2 мільйони. Учасники та учасниці маршів виступали за розширення прав жінок і засуджували сексистські висловлювання президента країни. До акції долучилися акторки Наталі Портман, Скарлетт Йоханссон, Дженніфер Лоренс, співачка Адель та інші. Щороку до Міжнародного жіночого дня ООН обирає пріоритетну тему, на яку спрямовує усі свої сили. У 2018 році – «Час прийшов: сільські та міські активістки змінюють життя жінок на краще».

В українському суспільстві святування 8 березня поширює гендерні стереотипи щодо соціальних ролей чоловіків та жінок. За даними дослідження TNS, майже половина опитаних вважає цей день хорошим приводом зробити приємне близьким жінкам. Майже 20% українців вважають, що 8 березня покликано нагадувати про права жінок. Лише 9% вважають Міжнародний жіночий день пережитком радянського минулого. Найпопулярнішими подарунками жінкам залишаються квіти, парфуми, косметика, ювелірні прикраси.

Comfy Toaster from banda on Vimeo.

Comfy Toaster

Чи залишатиметься 8 березня вихідним днем

За редакцією Кодексу законів про працю України від 20 січня 2018 року, 8 березня – Міжнародний жіночий день, що залишається святковим і вихідним днем.

За скасування статусу вихідного дня на 8 березня виступає Інститут національної пам’яті – було розроблено проект закону «Про державні та інші свята, пам’ятні дати і скорботні дні». Після громадського обговорення було підготовлено нову редакцію законопроекту, за якою 8 березня переформатовується у Міжнародний день боротьби за права жінок, але втрачає статус вихідного дня.

Інститут національної пам’яті пояснює це тим, що «8 березня як масове свято та вихідний день встановлено в Україні за перших років більшовицької влади, впроваджувалося на підтримку соціально-політичного руху за права жінок. З набуттям Україною незалежності держава успадкувала їх як свято. Нині ці дні (8 березня та 2 травня – ред.) перестали відповідати першочерговому значенню, їхній зміст знівелювався».

Текст: Софія Пилипюк, Євгенія Луценко

Фото: Brian Allen, Voice of America; обкладинка - Libby VanderPloeg