The Village Україна продовжує рубрику «Де ти працюєш» про цікаві нежитлові будинки Києва.

Національний спортивний комплекс «Олімпійський» – головна спортивна арена України. Споруду відкрили у 1923 році під назвою «Червоний стадіон ім. Л. Троцького». За майже сторічну історію комплекс пережив чотири масштабні реконструкції та низку змін назви. Останню реконструкцію провели до чемпіонату Європи з футболу 2012 року – стадіон прийняв фінал континентальної першості. 26 травня на «Олімпійському» відбудеться фінал Ліги чемпіонів – найбільш престижного клубного турніру Європи.

Фото: Влад Василькевич для La Boussole

 «Олімпійський»

Як доїхати: станція метро «Олімпійська»

Адреса: вулиця Велика Васильківська, 55

Відкриття: 1923 рік

Площа території: 16,88 га

Кількість поверхів: 4

Максим Стельмах


головний агроном НСК «Олімпійський»

На НСК «Олімпійський» я працюю з відкриття: спочатку був заступником головного агронома, працював з англійським фахівцем Полом Фленеганом – представником компанії STRI, що готувала стадіон до Євро-2012. Зараз я керую агрономічним відділом, у моєму підпорядкуванні ще чотири людини.

Агроном – це досить специфічна професія. В Україні немає навчальних закладів, які виховують фахівців, що спеціалізуються на газонах. Так, є спеціалісти з ландшафтного дизайну, але в нашій роботі інша специфіка. Я закінчив Житомирський національний агроекологічний університет за спеціальністю «Агрономія». Після вишу працював у київському гольф-клубі. У гольфі вимоги до газону багато в чому схожі на вимоги до футбольних, але це все-таки дві різні системи.

Здавалося б, що там доглядати за газоном? Прийшов, покосив, полив водичкою, все класно! Але насправді це складний процес, за яким постійно треба стежити – напередодні матчу, після матчу, щодня. Ми не можемо запланувати програму обробки газону на місяць, тому що неможливо спрогнозувати погоду; постійно відбуваються й зміни в розкладі матчів.

Передусім газон повинен бути максимально міцний і низький. Але що коротша трава, то важче її підтримувати в належному стані. Для цього ми використовуємо сучасне обладнання: наприклад, роторні косарки, які за рахунок вакууму водночас косять і збирають траву.

Газон на НСК «Олімпійський» – це не монокультура. Працюємо з двома різними сортами трави: так званими райграсом і м’ятликом. Райграс є багаторічною культурою – він дає зелену масу і швидкий приріст. М’ятлик – це коренева маса; саме він становить основу і тримає на собі газон.

Зона, з якою доводиться працювати найбільше – це штрафний майданчик. Адже ворота – ключова частина поля. Іноді навіть доводиться вирізати ділянки з інших частин поля і пересаджувати туди. Поле – це живий організм, як людина. Якщо ти поріжеш руку й одразу не продезінфікуєш рану, це буде проблема. Тож одразу після пошкодження газон треба ремонтувати.

Газон футбольного поля – це складна система. Поле кладуть у формі конверта, тобто центральна частина газону є вищою за бокові. Це допомагає рівномірно розподіляти вологу по газону. Під верхнім шаром трави – ціла низка інших шарів:

Дренажна система розташована на глибині близько півметра під поверхнею газону. Дренаж – це каміння різної форми. Їх треба розташувати так, щоб вода проходила через них рівномірно. Між шарами – пісок, аби краще відбувалася абсорбація.

Система підігріву розташована на глибині 20-25 см. Вона підігріває воду, а та передає тепло етиленгліколю: усе поле по периметру прошите трубами з цією рідиною на відстані 50 см одна від одної. На відміну від електричної технології підігріву, що застосовувалася на стадіонах раніше, етиленгліколь дає змогу рівномірно підігрівати газон, тож він краще взаємодіє із рослиною.

Приблизно на одному рівні з підігрівом поля йде полив. По всьому периметру поля розміщені 24 спринклери – розбризкувачі води по газону. Завдання спринклерів – дати траві необхідну вологу, але не переборщити з нею. Адже зайва волога – це стимул для розвитку хвороб; у траві можуть розвиватися мох чи водорості.

Куполи стадіону майже прозорі, тому в літній період, коли сонце у зеніті, майже увесь периметр поля освітлюється сонцем. Але забагато сонячного світла – теж зайве. Скажімо, у липні трава може просто вигорати на сонці. Своєю чергою, взимку сонця на газоні майже немає – воно може з’являтися хіба що в районі штрафного майданчика.

НСК – зелений стадіон. Він має унікальний для Європи дах. Прозора структура та овальні отвори – не тільки для сонячного проміння, а й для абсорбування опадів. Сніг, дощ – усе це збирається і за спеціальними каналами спускається на очистку, а тоді застосовується у технічних цілях.

Навіть влітку ми використовуємо додаткове світло – лампи штучного освітлення. Установки розтягуються по полю, як гармошки; у такому вигляді вони займають сьому частину поля. Тож повністю обробити газон можна за сім підходів. Освітлювальні установки не гріють поле, вони надають потрібний спектр світла. Можна сказати, що вони на 80% здатні замінити сонце: лампи насичують стебла хлорофілом.

З 14 квітня стадіон перебуває під управлінням УЄФА. Але ми не будемо передавати нікому свої обов’язки. Напередодні фіналу Ліги чемпіонів ми перебуваємо у тісному контакті з інспектором УЄФА. Вимоги до матчу такого рівня надзвичайно високі. Певна річ, це не означає, що до матчу «Динамо» ми ставимося більш легковажно. Але УЄФА виставляє певні вимоги до стану газону: наприклад, скіс трави повинен бути рівномірний, а висота стебла – від 22 до 28 мм.

Валентин Вегера


начальник управління з технічних питань НСК «Олімпійський»

Я працюю на стадіоні два роки. НСК «Олімпійський» – це головна спортивна та культурна арена країни. Вона повинна приносити задоволення всім відвідувачам. Але за цим стоїть важка робота дуже багатьох людей.

Реконструйований стадіон відкривали за проектом архітекторів із Німеччини. Треба сказати, що німці спроектували тут складне обладнання – за ним треба постійно стежити. Усі системи «Олімпійського» можна поділити на кілька груп: освітлення, енергозабезпечення, водозабезпечення, а також кондиціонування та ізоляції.

Це все потребує догляду і немалих фінансових витрат. На кожну систему в мене є чотири окремі відділи: є головний енергетик, головний механік, головний агроном тощо. Усього в технічному відділі працює 35 людей.

«Хол чемпіонів» – конференц-зала НСК «Олімпійський»

Система водозабезпечення є в кожному будинку, але на об’єкті такого рівня до неї значно вищі вимоги. Урешті-решт, на території стадіону 86 окремих сантехнічних вузлів. Тож система каналізації на стадіоні є вакуумною: це не самопливна каналізація, а п’ять вакуумних станцій із 16 насосами, які втягують у себе відходи.

Технічне обладнання розміщене на трьох різних поверхах у підтрибунних приміщеннях навколо чаші стадіону – від вентиляційних камер до вакуумних станцій. Також на території є трансформаторна підстанція, системи безперебійного живлення і три холодильні машини. Перша машина забезпечує холодом бізнес-зону, друга – центри обчислення даних, а третя – кухню. Кухня є окремим підрозділом підприємства, здебільшого орієнтованим на бізнес-зону і кейтеринг під час проведення заходів на території стадіону.

Володимир Бугай


заступник начальника відділу організації заходів НСК «Олімпійський»

НСК «Олімпійський» – державний об’єкт. Зокрема, складовою частиною підприємства є відділ, який відповідає за організацію заходів на території стадіону – від найменших до найбільших. Це може бути і романтична вечеря на дві особи, і дитячий день народження, і концерт чи тиждень моди. Для цього у нас є 15 конференц-зал. Серед іншого зараз ми готуємося до концертів Imagine Dragons та «Океану Ельзи», а також до фестивалю BeLive.

Події у нас проходять щодня, стадіон ніколи не порожній: уранці та ввечері, наприклад, тут займаються бігові клуби. Окрім того, у нас можна пограти у відеоігри на найбільшому екрані країни. Його площа – 109 м². Кілька років тому ми проводили тут і кіберспортивні турніри. У нас на арені можна все – ми готові приймати всі креативні пропозиції.

Також ми відповідаємо за президентську ложу. Крісла у президентській ложі оснащені системою підігріву. Квитки у цю ложу не продають. Щоби потрапити сюди, треба бути гостем президента.

Скайбокси – це місця бізнес-класу з власним ресторанним обслуговуванням під час матчів та концертів. Є можливість дивитися футбол і через скло, і по телевізору. Усього їх на стадіоні 40.

Одразу поряд – місце, де нагороджують чемпіонів. На Євро-2012 збірній Іспанії кубок Європи вручали саме тут.

Тетяна Гостєва


начальниця відділу зовнішніх зв’язків НСК «Олімпійський»

Музей стадіону має назву «Музей 90-річної історії «Олімпійського». У різні часи стадіон мав різні назви – від Льва Троцького до Микити Хрущова. Були різні покровителі, різна мода. З 1996 року – це Національний спортивний комплекс «Олімпійський».

Один із найбільших цінних експонатів у музеї – квиток на матч 22 червня 1941 року. У той день «Динамо» готувалося прийняти команду з Москви. Як відомо, матч скасували через Другу світову війну. Але глядачам сказали зберігати квитки. У нас була людина, яка прийшла з цим квитком у 1981 році. Певна річ, її впустили на матч.

Ми називаємо музей «живим»: усі експонати нам принесли або гості стадіону, або спортсмени. Дехто віддає експонати на певний час, дехто дарує стадіону. Наприклад, Олександр Усик подарував футболку з автографом під час відвідування стадіону.

Музей розділили за тематичними відділами. Знайшли місце для макету стадіону, який запропонувало німецьке архітектурне бюро GMP von Gerkan, Marg und Partner. Також є частина, присвячена Олімпійським іграм 1980 року – «Олімпійський» приймав низку матчів футбольної частини московської Олімпіади. Серед інших відділів – Євро-2012. Зокрема – репліка кубку Європи, який розігрували на «Олімпійському».

У кінозалі ми зберегли крісла, які стояли у бізнес-зоні до реконструкції 2008 року. Також представлена весільна сукня Соломії Вітвіцької – першої нареченої, яка провела весілля на оновленому НСК перед проведенням Євро-2012.

Домашня роздягальня – це святая святих стадіону. Перед останнім матчем збірної України оновленому «Олімпійському» виповнилося шість років. Тому кожен гравець національної команди подарував нам футболку з автографом.

У кожній роздягальні є тактична дошка і телевізор – у перерві тренери можуть показувати моменти першого тайму і робити висновки. В іншій частині роздягальні – масажна зона і холодильник із льодом.

Певна річ, у роздягальнях є душові. Окрім, цього працює джакузі – це обов’язкова вимога для стадіону найвищої категорії. Вони встановлені не для того, щоб футболісти розслаблялися після матчу, а для відновлення за рекомендаціями лікарів.

Роздягальні мають по двоє дверей. Це розраховано на те, щоб під час змагань із легкої атлетики можна було ставити додаткову перегородку і розділяти простір. Таким чином збільшується кількість роздягалень для легкоатлетичних змагань.

Обкладинка: Влад Василькевич для La Boussole