Європарламент ухвалив перший у світі комплексний закон про штучний інтелект, пише BBC. 

Основна ідея закону полягає в тому, щоб регулювати AI на основі його можливостей «завдавати шкоди суспільству». Що вищий ризик, то суворіші правила. Це зробить технології більш «орієнтованим на людину», кажуть автори закону.

Під заборону потраплять програми AI з «очевидним ризиком» (clear risk). Наприклад, деякі з тих, що повʼязані з обробкою біометричних даних. А суворим вимогам мають відповідати AI із «високим рівнем ризику» (high risk), що використовують у критичній інфраструктурі, освіті, охороні здоровʼя, правоохоронних органах чи під час виборів. 

Натомість у ЄС очікують, що до категорії «AI з низьким рівнем ризику» (low risk services) потрапить більшість програм і послуг. Їхню роботу буде найлегше врегулювати, кажуть у BBC. 

У межах закону також створять положення для подолання ризиків, що повʼязані з роботою AI й чат-ботів. А виробники мають повідомляти про дані, які вони використовують для навчання AI й дотримуватися авторських прав ЄС.

Закон ще має має пройти кілька етапів, зокрема, його має схвалити Європейська рада. Утім, це має бути формальністю, пише BBC. 

   

У «Дію» планують інтегрувати помічника «Надію» на основі штучного інтелекту. «Надія» допомагатиме контактному центру відповідати на звернення й вирішувати нескладні проблеми. Серед переваг у Мінцифри називають швидкість відповіді й економію ресурсу працівників «Дії».