Лише 372 світові компанії повністю вийшли з російського ринку, ідеться у щомісячному дослідженні Kyiv School of Economics. Це 10% компаній, що є у базі KSE або 26,4% компаній, які отримували дохід в Росії в 2022 році. Ще близько 32,5% заявляють про намір вийти з їхнього ринку. 

Зокрема, у лютому свій бізнес в РФ повністю ліквідувала компанія Inditex, що володіє брендами Zara, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull & Bear, Stradivarius. 

Серед інших – з ринку РФ вийшла компанія IKEA, що продала там свій бізнес.

Водночас, станом на 3 березня 2024 року понад 2150 міжнародних компаній продовжують працювати та не планують покидати російський ринок. Це 57,5% компаній, що є у базі KSE. 

Якщо з початку російського вторгнення відсоток компаній, що згортають бізнес у РФ, різко зростав до середини квітня 2022 р, то протягом останніх 18 місяців співвідношення тих, хто йде чи залишається, практично не змінюється. Крім цього, періодично фіксують зростання кількості компаній, що залишаються на ринку РФ, ідеться у результатах аналізу.

Повні результати дослідження можна дізнатися за посиланням.  Дізнатися, чи продовжує бренд або компанія працювати в Росії, можна в додатку в Apple Store або в Telegram-боті.

   

Це 62-е щомісячне дослідження KSE Institute, яке проводять з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в межах проєкту SelfSanctions, де вони збирають інформацію про іноземні компанії, які працюють, обмежують або припиняють свою діяльність на російському ринку.

   

МЗС офіційно підтвердило, що бренди компанії Inditex повертаються в Україну. Ідеться, зокрема, про Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho та Zara Home.

МЗС офіційно підтвердило, що бренди компанії Inditex повертаються в Україну. Ідеться, зокрема, про Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho та Zara Home.