У Палаті представників США представили законопроєкт, який пропонує заборонити китайську соцмережу TikTok, пише The Hill.

Законопроєкт подали, «щоб захистити американців від програм, які контролюють іноземні противники». У проєкті зазначають, що застосунок загрожує національній безпеці.

Законопроєкт також дасть змогу президентові США забороняти інші застосунки, у яких вбачатимуть загрозу. До переліку країн «іноземних противників» ввійшли Китай, Росія, Північна Корея й Іран, зазначає The Hill.

«Ось моє послання TikTok: порвіть із китайською комуністичною партією або втратите доступ до своїх американських користувачів», – додав один з авторів проєкту Майк Галлахер.

Представники TikTok прокоментували, що відповідний законопроєкт позбавляє пʼять мільйонів підприємств платформи, на якій вони розвиваються, а також нехтує правами 170 мільйонів американців відповідно до першої поправки Конституції США, де зазначено, що Конгрес не має права видавати закони, які будь-яким способом обмежують свободу слова.

 

У 2022 році заборону на китайський застосунок TikTok у США відтермінували. Компанія-власник програми ByteDance вела переговори щодо завершення угоди з Walmart Inc та Oracle Corp про переведення американських активів TikTok у їхню власність.

   

Європейський Союз відкрив справу проти соцмережі TikTok через підозру в порушенні закону про цифрові послуги, спрямованого на захист дітей у кіберпросторі й забезпечення прозорої реклами.