Про запуск Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні» оголосив президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 26 січня.

За його словами, це буде «новий механізм комунікації із підприємцями». На платформі має бути представлений малий, середній і великий бізнес із різних регіонів України, інвестори й релоковані підприємства, «вся спільнота українського бізнесу».

Організувати роботу платформи має Офіс президента разом із урядом, обласними державними адміністраціями та експертами. Згідно з указом, концепцію та структуру платформи мають представити протягом двох тижнів, а протягом місяця – запустити платформу.

За словами Зеленського, головне завдання – створити таку платформу, яка була б інструментом дієвої комунікації. «Щоб спілкування завжди підтримувалось операційними рішеннями – тим, що державні інституції роблять або змінюють, і тим, що створить нову, нормальну історію відносин, зокрема, між правоохоронцями та підприємцями», – коментує президент.

Крім того, Зеленський підписав указ щодо створення Ради з питань підприємництва в умовах воєнного стану. Це буде консультативно-дорадчий орган при президентові.

Завдання Ради – системно аналізувати ситуацію щодо забезпечення права на підприємницьку діяльність та вносити на розгляд президента пропозиції щодо можливих шляхів вирішення проблемних питань; розгляд законопроєктів із питань підприємництва і сприяння налагодженню взаємодії держави з підприємницями.

До складу Ради з питань підприємництва увійшли співзасновник Monobank Олег Гороховський, співзасновник «Нової пошти» Вячеслав Климов, засновник групи компаній Netpeak Group Артем Бородатюк, засновник Ajax Systems Олександр Конотопський, президент Soft Serve Тарас Кицмей, голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник і співвласник Biopharma Костянтин Єфименко.

   

У січні через арешт засновника Concorde Capital Ігоря Мазепи об’єднання «Маніфест 42» заявило про тиск на підприємців і про те, що бізнес улаштує попереджувальну акцію протесту (припинить роботу на одну годину), якщо Мазепу не звільнять із СІЗО до 1 лютого. Також «Маніфест 42» пропонує ініціювати законопроєкт, згідно з яким позбавити права всі правоохоронні органи, крім Бюро економічної безпеки, розслідувати економічні злочини. Від уряду вимагали створити комісію з представниками правоохоронних органів і бізнес-об’єднань, яка діяла б постійно й оперативно реагувала б на «свавілля тилових силовиків» щодо бізнесу.

Засновника Сoncorde Capital Ігоря Мазепу затримали  під час перетину українсько-польського кордону. Його  звинувачують в організації схеми протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури – Київської ГЕС. Також в Офісі генпрокурора зазначили, що засновник інвестиційної компанії, його брат й інші учасники схеми незаконно заволоділи землями водного фонду у Вишгородському районі, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Мазепа відкидає звинувачення ДБР.

19 січня Печерський районний суд міста Києва обрав бізнесмену запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою у вигляді застави. 23 січня Мазепа вийшов із СІЗО після сплати 21 мільйона гривень застави, цю суму допомогла зібрати бізнес-спільнота.