Apple дозволила запускати повні версії браузерів Chrome і Firefox на iOS, ідеться в блозі компанії.

Утім, оновлення працює зараз працює лише на бета-версії iOS 17.4, а скористатися ним можуть лише користувачі з 27 країн ЄС із березня 2024 року. Apple вносить зміни, щоб відповідати закону ЄС про цифрові ринки.

Це вперше, коли компанія дозволяє працювати у своїй мобільній операційній системі альтернативним браузерам. Раніше використовували лише браузер Apple Safari й інші браузери на базі WebKit. Через використання WebKit багато функцій і розширень в інших браузерах не були доступні. 

Наприклад, Google Chrome працює на механізмі під назвою Chronium. На такому ж механізмі працює Opera. Firefox від Mozilla працює на базі власного «двигуна» Gecko, пояснює видання The Verge. Тепер кожен розробник повинен буде отримати від Apple дозвіл для зміни рушія браузерів.

Зміни також торкнуться App Store і безконтактних розрахунків. Наприклад, користувачі iOS у ЄС зможуть обрати сторонню програму для безконтактних платежів.

В Apple кажуть, що альтернативні механізми браузерів від WebKit можуть «негативно вплинути на взаємодію з користувачем, продуктивність системи й час автономної роботи». Тож запитуватимуть дозвіл користувача, «перш ніж розробник відстежуватиме його дані». Також користувачів інформуватимуть, коли застосунок, який вони завантажують поза межами App Store, використовує альтернативне оброблення платежів.

   

Apple стала лідером ринку смартфонів, обігнавши Samsung уперше з 2010 року. Водночас уперше за три роки корпорація Microsoft знову стала найдорожчою компанією у світі, обігнавши компанію Apple за вартістю акцій.