Першу у світі підземну службу доставки їжі стартап Pipedream Labs запустив у передмісті Атланти (США), пише Bloomberg.

Це автономна роботизована підземна система доставки, яку поки що запустили лише в одному місті – Пічтрі-Корнерс, що в штаті Джорджія. Населення міста становить трохи більш як 40 тисяч людей.

Тунель має довжину близько півтора кілометра й ширину 45 сантиметрів. Його розмістили між торговельним центром і центром інновацій Curiosity Lab, щоб працівники двох десятків компаній могли тестувати доставлення під час обідньої перерви.

Роботизовані вагонетки зможуть рухатися трубою від ТЦ й назад до офісу зі швидкістю до 72 км/год і перевозити пакунки вагою понад 15 кілограмів. На кінцях тунелю є шухляди для отримання чи відправлення замовлень.

«Ідеально, якщо вони [покупці] навіть не знатимуть, що відбувається, а просто помітять: «Так, замовлення їжі дійсно стало набагато дешевшим і швидшим», – каже гендиректор компанії Ґарет МакКерек.

У компанії кажуть, що їхня мета – доставлення в межах 10 хвилин, вартість менша за один долар і таке ж зручне повернення їжі, як і доставлення. Крім того, завдяки підземній доставці Pipedream Labs хоче зменшити кількість викидів вуглецю в атмосферу, знизити шумове забруднення й кількість заторів у місті.

Pipedream Labs витратили близько восьми місяців, щоби збудувати потрібну інфраструктуру. У компанії кажуть, що для підземного доставлення використовують такі ж труби, як і для постачання води. Стартап хочуть розширити на одне з великих міст США вже у 2024 році.

   

Пічтрі-Корнерс у штаті Джорджія почали розвивати в 1960-х як спільноту навколо технопарку. Крім підземної доставки, містечко ще двічі ставало «першим у світі»: тестували дистанційно керовані електросамокати, а також використовували 5G для випередження сигналів світлофорів для автономних шатлів.

обкладинка й фото: Pipedream Labs