OSINT-спільнота Molfar спільно з медіа «Сенсор» провели розслідування про те, які видавництва й книгарні продовжують вести бізнес із країною-агресором.

Станом на квітень 2023 року дев’ять українських книгарень продавали менше 50% україномовної продукції в онлайн-магазинах, зокрема: Grenka, LiderBooks, «Лавка Бабуин», Bookovka, «Книжкова Лавка», GoodBooks, Bizlit, «Книгосклад» і «Книжковий дім», за даними Держкомтелерадіо.

 

У 2003 році російська компанія «Ексмо-АСТ» й український підприємець Ярослав Маринович заснували ТОВ «Ексмо-Україна». У 2014 році Маринович заявив, що не має жодних звʼязків з РФ, а «Ексмо-Україна» перейменували в «Дистрибуційну Книготорговельну Компанію», співзасновником якої залишався Маринович до 2016 року. «Тоді звʼязок із Росією підтримували через видавництва Bookchef, «Форс Україна» й інтернет-магазин Book24.ua», – пише Molfar.

Маринович переписав бізнес на пенсіонерку з Харкова – Людмилу Олексіївну Божко, якій наразі 81 рік. У своїх соцмережах жінка підписана на групи, що пропагують підтримку Путіна й Росії.

Наразі Людмила Божко також володіє ТОВ «Форс Україна», яке керує видавництвами «Форс Україна», Bookchef, а також інтернет-магазином Book24.ua. До повномасштабного вторгнення «Форс Україна» імпортувала книги від російських видавців переважно з холдингу «Ексмо».

Bookchef належить Андрію Плєхову, а інтернет-магазин Book24.ua – його дружині Наталії Плєховій. Molfar дізналися, що Наталія Плєхова є дочкою Людмили Божко.

«За даними YouControl, усі три особи є громадянами України. Але результати спільного дослідження доводять, що Наталія Плєхова має російське громадянство», – коментує Molfar.

Bookchef – проєкт «Форс Україна». Його власником є Андрій Плєхов, який має карту російського «Сбербанку». Книжки Bookchef надруковані в Україні у 2022 році, продаються на російській платформі WildBerries.

Також видання Book24.ua виграло вісім державних тендерів на суму 102 000 гривень. А видавництво Bookchef – девʼять державних тендерів на загальну суму 196 300 гривень упродовж 2021–2023 років.

UPD: Співвласник мережі «Буква» та видавництва «КМ-Букс» Ярослав Маринович зазначив, всі особисті відносини з росіянами були розірвані у 2014 році.

«Жодного відношення до Bookchef, «Форс», Book24.ua, які фігурують у
розслідуванні, наші компанії не мали і не мають. Мережа «Буква» ніколи не працювала з компаніями «Форс» та Bookchef, а видавництво «КМ-Букс» не поставляло книги інтернет-книгарні Book24.ua, хоча майже всі оператори ринку це робили», – каже Маринович.

Маринович вважає, що частина розслідування – результат недобросовісної конкуренції. Детальніше із позицією мережі «Буква» та видавництва «КМ-Букс» можна ознайомитися за посиланням.

UPD: У Bookchef зазначають, що редакція відокремилась від видавництва «Форс» після кількох років його існування та створила ТОВ «Видавництво Bookchef», щоб видавати українські книги для українського читача. 

«ТОВ «Видавництво Bookchef» ніколи не купувало права в російських компаніях та не сплачувало жодної копійки контрагентам з країни-агресора», – повідомило видавництво.

 

OSINT (термін англійською – Open Source Intelligence) – це пошук інформації з відкритих джерел. Розпитали аналітика OSINT-агенції Molfar Сергія Положая про те, як OSINT допомагає у фактчекінгу, розслідуваннях і побуті.

The Village Україна обирає найважливіші книжки, які у 2023 році вийшли в перекладі українською.

Фото: Molfar