Компанія Apple оголосила переможців App Store Award, відзначивши 14 програм й ігор серед 40 фіналістів. 

Переможців обирала команда App Store серед ігор і програм, які «дали змогу користувачам розкрити свій творчий потенціал, відкрити для себе світ нових пригод і весело провести час із родиною й друзями».

Ось переможці:

Застосунки

Застосунок року для iPhone – AllTrails від однойменного виробника. Це програма для фітнесу й подорожей, який використовують під час активного відпочинку на природі (гірські велосипеди, скелелазіння, снігові види спорту). Він дозволяє користувачам отримати онлайн- й офлайн-доступ до бази даних маршрутів, а також до відгуків і зображень.

Застосунок року для iPad – Prêt-à-Makeup від Prêt-à-Template. Це цифровий блокнот для фейс-чартів (ескізів макіяжу), де можна знайти більше 1000 видів косметичних пензлів для різних шаблонів обличчя.

Програма року для Mac – Photomator від Uab Pixelmator Team для редагування фотографій, де можна корегувати кольори, видаляти небажані об’єкти, зокрема й за допомогою ШІ.

ЗАСТОСУНОК року для Apple TV – Mubi від Mubi Inc, сервіс для щомісячної і щорічної підписок на фільми, який має безоплатний семиденний пробний період.

 

ЗАСТОСУНОК року для Apple Watch – SmartGym від Матеуса Абраса. У програмі можна створити персоналізовані тренування за допомогою штучного інтелекту, встановлювати таймер і стежити за показниками тіла. Він містить більше 600 попередньо записаних вправ із зображеннями й анімацією.

Ігри

Гра року для iPhone – Honkai: Star Rail від Gognosphere. Це четверта частина ігор Honkai з новими персонажами й альтернативними персонажами з попередньої частини.

Гра року для iPad – Lost in Play від Snapbreak Games. У грі треба допомогти сестрі й брату знайти дорогу додому за допомогою головоломок, наприклад, влаштувавши повстання в селі гоблінів.

Гра року для Mac – Lies of P від Neowiz. За сюжетом, користувач – це маріонетка, яка потрапила в «мережу брехні» й має пройти крізь місто, розплутуючи таємниці міських еліт. Рольовий бойовик натхненний романом Карло Коллоді «Пригоди Піноккіо».

Найкраща аркадна гра року (із навмисно примітивним ігровим процесом) від Apple – Hello Kitty Island Adventure від Sunblink. Із Кітті і її друзями треба вирушити в подорож, відновити славу покинутого острова й розгадати його таємницю.

Крім того, Apple обрали п’ять переможців у номінації Cultural Impact, які сприяють позитивним змінам за допомогою програм й ігор.

«Заспокійливі головоломки» Unpacking.

Pok Pok – цифрова кімната іграшок для дошкільнят, розроблена з урахуванням інклюзивності.

Proloquo, який створює інструменти додаткового й альтернативного спілкування (це набір засобів, які можна використовувати для вирішення завдань спілкування, крім слів: емоджі, жести, міміка, текст).

Too Good To Go дозволяє користувачам мінімізувати харчові відходи й допомагає їм знайти ресторани й магазини, у яких є надлишок непроданої їжі за доступною ціною.

Finding Hannah – гра в жанрі «пошук предметів», які «досліджують силу самопізнання».

Трендом року Apple назвали генеративний штучний інтелект, тому програми з використанням ШІ відзначили окремо. Переглянути можна за посиланням.

   

App Store запустили у 2008 році, він має 1,8 мільйона застосунків і більше 650 мільйонів користувачів щотижня в 175 країнах і регіонах.