Суд арештував всі українські активи російських підсанкційних олігархів Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова, повідомляє СБУ.

Загальна вартість арештованих корпоративних прав становить понад 17 мільярдів гривень. Ідеться про 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими Фрідман, Авен і Косогов володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії.

Серед заблокованих активів – фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв’язку та сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод, відзначає СБУ.

За інформацією «Економічної правди», арештували 100% ПРАТ «Київстар», яке підсанкційні олігархи контролююють через нідерландську фірму, а також частки «Київстара» в інших компаніях, серед яких медичний сервіс Helsi, що має доступ до медичних даних українців, які уклали декларацію з сімейним лікарем. 

Арешт майна не дозволить російським власникам «переписати» його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої націоналізації активів, пише СБУ.

У пресслужбі «Київстару» відреагували на ситуацію в коментарі The Village Україна: «Компанія «Київстар» працює у звичному режимі, надає 24 мільйонам абонентам високоякісні послуги цифрового електронного зв`язку і є надійним партнером держави та суспільства. [...] Підсанкційна особа не є кінцевим бенефіціарним власником «Київстар», жодним чином не впливає на діяльність компанії і не отримує ніякої фінансової чи іншої вигоди. Зазначена підсанкційна особа є міноритарним акціонером люксембурзької компанії LetterOne, яка є міноритарним акціонером міжнародної телеком групи Veon.  Ще в лютому 2022 року його було усунуто від будь яких управлінських чи бізнесових процесів у LetterOne і Veon, а його активи в компанії LetterOne заморожені відповідно до фінансових санкцій США та Великої Британії».

   

У вересні 2023-го Михайлу Фрідману повідомили підозру за статтею Кримінального кодексу «Про фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України». Наразі підозрюваний разом із бізнес-партнерами перебуває за межами України.

   

Формально права власності на «Київстара» належать нідерландській комунікаційній і технологічній компанії Veon Holdings B V, власником якої є Veom Amsterdam B.V.  Veom Amsterdam належить бермудській Veon Ltd, а та – на 47,9% належить LetterOne, у якій 37,86% – частка Фрідмана, а 47,23% – його партнера Андрія Косогова, йдеться в матеріалі «Економічної правди». Фрідман і партнери отримали контроль над компанією у 2019 році.