Через обмеження на польській митниці «Нова пошта» тимчасово не відправляє харчові продукти до країн ЄС.

Уряд Польщі тимчасово ввів обмеження на імпорт і транзит з України цукру, зернових, кондитерських виробів, фруктів, овочів, переробленої плодово-овочевої продукції. Тому поштовий оператор поки обмежив відправлення цих продуктів в Україну до країн Європейського Союзу.

Зараз «Нова пошта» чекає роз’яснення від урядів України й Польщі, щоб уточнити можливі терміни відновлення таких відправлень.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Польща до 30 червня заборонила ввозити з України сільськогосподарську продукцію. Заборона на імпорт потрібна, щоби захистити інтереси польських аграріїв, вважають у країні. Слідом за Польщею про заборону імпорту агропродукції оголосила й Угорщина.

Також уже почала діяти тимчасова заборона на імпорт української агропродукції до Словаччини й Болгарії, але Угорщина, Словаччина й Болгарія не зупиняли транзит. Призупинення імпорту агропродукції з України розглядають і в Румунії.


В Українському клубі аграрного бізнесу вважають, що такі рішення європейських країн суперечать законодавству ЄС, бо його ринок функціонує як один спільний аграрний. Це означає, що перетин кордону з Польщею – це перетин кордону з усім Європейським Союзом. Гендиректор Українського клубу Роман Сластьон зауважує, що рішення про зупинення імпорту агропродуктів належать винятково до компетенції Європейської комісії й не мають бути ухвалені на рівні урядів окремих країн.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі