Пʼять тисяч айтівців релокувалися за кордон і влаштувалися там через повномасштабну війну, ідеться в дослідженні видання DOU.

Згідно з дослідженням, за минуле півріччя в 50 найбільших ІТ-компаніях стало на 5% менше фахівців, і більшість з них – технічні. Головна причина – релокація в закордонні офіси компаній і легалізація там.

Загальна кількість спеціалістів в українському ІТ продовжує скорочуватися, цього півріччя — на 5,3%, або 5200 фахівців. Нині в 50 найбільших IT-компаніях України працює 92,4 тисячі людей проти 100 тисяч у січні 2022 року.

«Як пояснили нам компанії, це скорочення за деякими винятками не означає зменшення кількості фахівців у них. Айтівці переїхали за кордон працювати в інших офісах своїх компаній, легалізуються там і припиняють сплачувати податки в Україну», – пише видання.

Лише 14 компаній із 50 найбільших зберегли позитивну динаміку приросту в другому півріччі. П’ять компаній збільшилися на понад 100 спеціалістів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Кожен п’ятий айтівець виїхав з України через війну, ішлося в дослідженні IT Research Resilience.

Згідно з дослідженням, за кордон виїхали від 50 до 57 тисяч працівників індустрії, із них 64% – жінки. «Це фактично кожен пʼятий фахівець галузі», – візначили у Львівському ІТ Кластері.


Водночас ІТ стало єдиною українською сферою експорту, яка зросла попри повномасштабну війну.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі