YouTube запускає комерційний ресурс для ліцензування музики Creator Music, пише TechCrunch.

Функцію анонсували у вересні 2022 року, але зараз вона стала доступною для учасників партнерської програми в США.

Що це означає

Creator Music пропонує великий онлайн-каталог пісень, де автори відео можуть знайти потрібні й ознайомитися з умовами прав на музику, щоби розрахувати необхідні витрати на основі бюджету для свого проєкту. Треки розподілені за жанрами, настроями й колекціями.

Крім можливості купувати ліцензії, це дозволить обирати різні варіанти розподілу доходу авторам відео й музики й укласти відповідні угоди. На сьогодні, якщо автор відео використовує пісню, що йому не належить, він змушений віддати весь дохід від реклами свого відео власнику музичної ліцензії. З цієї причини популярну музику не використовують у відео.

Як зазначають у YouTube, ця функція буде корисна авторам каналів із великою кількістю підписників, які хочуть більш точно контролювати свої витрати, а також авторам із меншою кількістю підписників, які не могли собі дозволити використання комерційної популярної музики у своїх відео.

Водночас нова послуга не замінить фонотеки безкоштовних треків. Щоб і далі переглядати їх, треба встановити фільтр ціни на «0 доларів» під час пошуку в Creator Music.

Популярну музику вже використовують у Shorts, але через вартість і права її досі не можна було використовувати на cамому YouTube.

Творці платформи додають, що з часом сервіс почне роботу і в інших країнах, а також для авторів відео, які не є учасниками партнерської програми.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


YouTube також оновив дизайн інтерфейса на честь свого 17-річчя. Ми розповідали, що змінилося.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі