У довгостроковій перспективі хвиля переселенців з України позитивно вплине на економіки європейских країн завдяки активній інтеграції українців у ринок праці й суспільство, повідомляють у НБУ.

Через війну в Україні й глобальну інфляцію споживання в ЄС могло скоротитися на 1,1%, однак витрати вимушених українських переселенців підтримують споживання в європейских країнах, ідеться в дослідженні Нацбанку.

Окремі економісти констатують значний вплив українців на роздрібні продажі. Наприклад, завдяки хвилі міграції з України стався короткочасний сплеск роздрібної торгівлі й приватного споживання в Польщі й Естонії. Водночас уже з червня їхні обсяги повернулися на довоєнний рівень.

скільки витратили українці за кордоном

Загалом із березня до жовтня (за вісім місяців) українці, за підрахунками НБУ, витратили за кордоном понад $15 мільярдів.

Значна частина цієї суми – кошти, які переселенці знімають зі своїх українських банківських карток. У жовтні їхній обсяг становив близько $1 мільярда, а в перші місяці повномасштабного вторгнення – $2 мільярди.

Найбільше українці витрачали в Німеччині, Польщі, Словаччині й Румунії. Ці кошти стали відчутним внеском у національні економіки країн ЄС, відначив голова НБУ Андрій Пишний.

Українці заплатили більше податків, ніж їм надали допомоги

Навесні й улітку українці за кордоном здебільшого витрачали свої заощадження й кошти, які їм переказували з України. Однак з осені вони стали активніше долучатися до ринку праці в ЄС і витрачати більше трудових доходів.

Наприклад, із 24 лютого українці в Польщі заплатили 10 мільярдів злотих (близько $2,4 мільярда) податків, ця сума перевищує обсяги соціальної допомоги, яку Польща надала переселенцям.

«Результати дослідження вкотре доводять, що українці не звикли сидіти склавши руки й активно інтегруються до ринку праці. Зокрема, вдаються до підприємництва в країнах свого вимушеного перебування. Для Європи такі мігранти – радше знахідка й здобуток, для нас – колосальна втрата», – коментує Пишний.

скільки ЄС витрачає на переселенців

Водночас хвиля мігрантів, попри позитивний ефект, створила певні виклики для європейських економік. Витрати українських переселенців підтримали споживання, але водночас були додатковим чинником високих темпів інфляції в ЄС, яка у 2022-му досягла рекордних значень за десятиліття через зростання цін на енергоносії.

Якщо дві третини зареєстрованих українців за кордоном надалі потребуватимуть підтримки, ЄС витрачатиме на них від 26,4 до 73,3 мільярда євро на рік. Водночас завдяки тому, що українці посилюють ринок праці ЄС, у середньостроковій перспективі ефект від хвилі переселенців для бюджетів європейских країн буде «додатнім», кажуть в НБУ.

«Дані досліджень впливу українських мігрантів на економіки країн-реципієнтів вельми різняться та ґрунтуються на різних припущеннях. Проте всі доходять єдиного висновку, що цей вплив є позитивним», – відзначають в НБУ.

Повний текст дослідження доступний за цим посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Станом на початок листопада 650 тисяч перселенців з України знайшли роботу в Польщі. У країнах ЄС наразі проживають близько 4,8 мільйона українців.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі