У вересні кількість вакансій зросла на 16%, а конкуренція знизилася на 20%, як порівняти із попереднім місяцем. Поступово перевага на ринку праці переходить від роботодавців до шукачів роботи, відзначають аналітики сервісу Work.ua.

Найбільше нових вакансій – у Київській (16,8 тисячі), Львівській (6,5 тисячі), Дніпропетровській (4,8 тисячі), Одеській (3,2 тисячі) й Івано-Франківській областях (1,9 тисячі).

Попри майже щоденні обстріли приріст вакансій, як порівняти із серпнем, демонструють Харківська (25%), Миколаївська (22%) і Чернігівська (23%) області. Це рекордні показники по Україні.

Позитивну динаміку у вересні також показали Київська (23%) й Одеська (22%) області.

Яких вакансій найбільше

Найбільше вакансій пропонують у сферах обслуговування, виробництва, продажах, роздрібній торгівлі, а також у готельно-ресторанному бізнесі.

Найчастіше шукають таких спеціалістів:

  • менеджери з продажу (4348 вакансій);
  • продавці-консультанти (4120);
  • бухгалтери (1900);
  • водії (1885);
  • кухарі (1804).

Рівень конкуренції знижується

«Ринок праці поступово переходить від роботодавців до шукачів, але ще не сягнув рівня минулого року. Шукачі рідше відгукуються на вакансії. Середня кількість відгуків на вакансію в день знижується четвертий місяць поспіль. Якщо в серпні конкуренція знизилася майже на 18%, то у вересні – уже на 20%», – коментують аналітики.

У Work.ua очікують появу «ринку кандидата» за декілька місяців. Це означає, що вакансій буде більше, ніж відгуків на них, і шукачі роботи матимуть перевагу на ринку праці з огляду на умови й бажаний рівень зарплати.

Найнижчу конкуренцію третій місяць поспіль спостерігають у Закарпатській, Чернівецькій, Миколаївській, Черкаській і Житомирській областях.

Які середні зарплати

Медіана зарплат по Україні тримається на рівні 15 тисяч гривень. Вересневі зарплати в регіонах майже не змінилися проти серпня, незначне зниження помітне лише на Харківщині:

  • Дніпропетровська область – 14 500 гривень (+4%);
  • Львівська область – 14 250 гривень (+2%);
  • Харківська область – 14 000 гривень (-7%);
  • Київська область – 17 500 гривень (без змін);
  • Одеська область – 15 000 гривень (без змін).

У топ-5 найбільш високооплачуваних посад, не пов’язаних з ІТ-сферою, медіабаєр (60 тисяч гривень), водій-міжнародник (40 тисяч), візовий менеджер (35 тисяч), зубний лікар, рихтувальник і рієлтор (30 тисяч).

Найнижчі зарплати у вересні у консьєржів (6 тисяч), прибиральників (7,8 тисячі) і посудомийників (8 тисяч).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Раніше ми розповідали, як ринок праці відновлювався після повномасштабного вторгнення, яких спеціалістів шукали та скільки готові платити. Читайте матеріал за посиланням.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі