Мінцифри залучить до роботи на уряд 21-річного хлопця, який створив фейковий застосунок «Дія», пише міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

До рішення суду правопорушник працюватиме над дизайном для соціальної реклами з кампаніями за вакцинацію та проти вживання молоддю алкоголю.

За його роботою стежитиме спеціально призначений куратор.

Федоров розповів, що після його допису про автора фейкової «Дії» з ним зв’язався Антон Геращенко, який організував зустріч із розробником програми та підтримав ідею про перевиховання порушника.

Тепер у Мінцифри планують низку проєктів для відкриття можливостей розвитку молодих людей.

Однак міністр попереджає, що не варто знову щось підробляти, такий канал потрапляння до Мінцифри більше не спрацює.


«Дія» – це концепція «держави в смартфоні», де планують об’єднати всі державні послуги в одному сервісі. Проєкт створили на замовлення Міністерства цифрової трансформації. На створення та модернізацію порталу й мобільного застосунку «Дія» протягом 2020 та 2021 року витратили 76,04 мільйона гривень.

25 жовтня 2021 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що шахраї почали продавати фейковий додаток «Дія», де можна згенерувати COVID-сертифікат, а також інші електронні документи. Фейковий додаток працював лише на операційній системі Android. Файл для встановлення застосунку шахрай надсилав за гроші – 120 гривень.

27 жовтня Кіберполіція та Мінцифри викрили 21-річного мешканця Запорізької області, який продавав фейкову «Дію». Йому загрожує до шести років ув’язнення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Михайло Федоров