Шахраї почали продавати фейковий додаток «Дія», де можна згенерувати COVID-сертифікат, а також інші електронні документи, пише міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Фейковий додаток працює лише на операційній системі Android. Файл для встановлення застосунку шахраї надсилають за гроші.

У Мінцифри нагадали, що за це передбачена кримінальна відповідальність, а самі документи не є дійсними – вони видають недійсні QR-коди.

Як пише видання Gagadget, у фейковій «Дії» є екземпляри «зеленого» COVID-сертифіката, студентського квитка, паспорта громадянина України, картки платника податків і посвідчення водія. Вартість підробки становить 120 гривень.


«Дія» – це концепція «держави в смартфоні», де планують об’єднати всі державні послуги в одному сервісі. Проєкт створили на замовлення Міністерства цифрової трансформації.

На створення та модернізацію порталу й мобільного застосунку «Дія» протягом 2020 та 2021 року витратили 76,04 мільйона гривень.

20 жовтня в застосунку «Дія» стався збій, а користувачі не могли ввійти до розділу «Дія. Послуги». Саме через нього українці генерують COVID-сертифікати.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка: «Дія»