Фармацевтична компанія Purdue Pharma визнала свою вину, що «підсаджувала» американців на опіати. У концерні стимулювали безконтрольне вживання сильнодійних ліків, повідомляє видання Meduza. 

Проти компанії висунули три позови: два від штатів Нью-Джерсі та Вермонту та від Мін’юсту США.

Purdue Pharma має виплатити 225 мільйонів доларів компенсації федеральному уряду. Майно компанії конфіскують. Його оцінюють у понад два мільярди доларів.

Також компанія має виплатити 3,45 мільярда доларів штрафу та ще 2,8 мільярда компенсацій жертвам залежності від опіатів. Вони постраждали через компанію, пояснює видання.

Загалом із фармконцерну стягнуть понад вісім мільярдів доларів. Частину коштів направлять на фінансування програм із профілактики наркозалежності, додають у Meduza.


 Purdue Pharm почала виробляти оксиконтин на початку 90-их років як заміну опіатному знеболювальному, на яке в них закінчувався патент. У 1996 році ліки вийшли на основі синтетичного опіату та стали популярним. Зрештою, пацієнти виявили синдром відміни й залежність від препарату.

 У травні 2019 року проти компанії подали позови більш як 40 (із 50) штатів США. З усіх кримінальних звинувачень компанія визнала тільки три.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі