Президент і генеральний директор Sony Interactive Entertainment Джим Раян заявив, що компанія продала 30 мільйонів ігрових консолей PlayStation 5, а грудень 2022 року став «найбільш касовим за всю історію» продажів консолі. «Від цього моменту, усім, хто хоче придбати PS5, буде набагато легше знайти її в роздрібних магазинах по всьому світу», – додав Раян.

Річ у тім, що після запуску у 2020 році охочі придбати PlayStation 5 стикнулися з великим дефіцитом консолей. Він був пов’язаний з ажіотажем і пандемією Covid-19.

Після нещодавньої заяви Sony про вирішення проблеми ми вирішили запитати про актуальну ситуацію в українських продавців техніки. Запитали в мереж Comfy й «Фокстрот» про дефіцит PS5 і продажі консолі у святковий період. [Також ми звернулися за коментарями до Rozetka, Moyo й «ТехноЇжак», але не отримали відповіді на момент публікації]

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Що кажуть у Comfy


Іван Павлік

комерційний директор Comfy

Чи дійсно вже немає дефіциту PS5?

Дефіцит PS5 в Україні зберігається. Передусім через обмежені обсяги поставок, яких не вистачає для задоволення запитів великої черги передзамовників. Наприклад, після вторгнення в лютому 2022-го поставки PS5 в Україну припинилися й відновилися лише наприкінці літа минулого року.

Які були продажі PS в Україні у святковий період?

Листопад-грудень – традиційно високий сезон продажу майже будь-яких товарів, зокрема й ігрових консолей PS5. Оскільки це хороший подарунок «під ялинку». Але динаміка продажу дуже залежить від частоти й обсягу поставок. На жаль, поставок не вистачило на всіх охочих придбати «плойку». Тому підвищений попит і дефіцит зберігається.

Опосередкованим підтвердженням дефіциту є ціна нових консолей на сірому/вторинному ринку: вона на 25–30% вище за ціну передзамовлення в офіційних продавців.


Що кажуть у «Фокстрот»


Пресслужба мережі Фокстрот

В Україні й досі зберігається значний дефіцит на консолі PS5. Коли він закінчиться, інформації, на жаль, немає. До офіційних ритейлерів, зокрема й до «Фокстрот», заходять дуже обмежені партії, які моментально продаються.

У святкові дні продажі PS5 були вищими, ніж зазвичай. Але це передусім пов’язано з тим, що вони припали на період приходу товару, а не через свята.

Щодо кількості проданих одиниць, інформація, на жаль, не підлягає розголошенню.