Scandi – український виробник модульних будинків, що уже понад 15 років створює оселі, а також B2B-рішення для бізнесів. Компанія пройшла довгий шлях від невдалих проєктів до бренда, який визнають на Всеукраїнській бізнес-премії «Вибір року» та знають не лише в Україні, а й за кордоном.

Наприкінці 2022 року Scandi, як і будь-який бізнес із виробництвом в Україні, опинилися в кризовій ситуації. Однак змогли повернутися до стабільного виробництва й навіть запропонували ринку покращений продукт: попри ризики, клієнти купують будинок за фіксованою на старті ціною й точно знають, який він вигляд матиме наприкінці.

The Village Україна разом із виробником модульних будинків Scandi розповідають, як розвивався бренд протягом 15 років, за які найцікавіші проєкти доводилося братися та чому як бізнес вони не можуть стояти осторонь війни.

Своя оселя тут і зараз чи тест-драйв життя за містом: що таке модульні будинки Scandi

Scandi – це дієве рішення для людей, які хочуть мати власний будинок якнайшвидше та зі зрозумілими умовами. Клієнти фактично отримують майже готову оселю, адже всі будинки компанії вже вкомплектовані:

  • внутрішнім дерев’яним оздобленням стелі та стін
  • міжкімнатними дверима
  • ламінованою підлогою
  • електропроводкою, вимикачами та розетками
  • внутрішніми трубами для сантехніки
  • базовим LED-освітленням
  • керамічним опаленням
  • системою захисту Ajax
  • кухнею базової комплектації

Звичайне будівництво, як правило, триває дуже довго. Воно непрогнозоване з погляду термінів та інвестицій. Scandi ж зводить модульні будинки всього за 45 днів і робить процес будівництва q експлуатації максимально прозорим, передбачуваним і комфортним:

Ціна.

Компанія одразу називає кінцеву ціну за будинок і додаткові послуги. Крім того, здійснює безплатну доставку межах Києва й області.

Терміни.

Scandi гарантує, що будинок зведуть за 45 днів.

Енергоефективність.

Будинки Scandi мають клас енергоефективності А+ згідно з NTA 8800, це допомагає зекономити на експлуатації приміщення.

Комунікація.

Команда Scandi оперативно консультує клієнтів з усіх важливих питань і радить перевірених підрядників для додаткових робіт.

Тест-драйв.

Клієнти можуть орендувати будинок у партнерів Scandi й упевнитися, що жити там комфортно. Найближчим часом така можливість зʼявиться й для європейських замовників у Німеччині.

Щоби кожен охочий міг візуалізувати свій будинок, Scandi створили конфігуратор. Ви можете вибрати колір стін, тип підлоги, розмір і розташування вікон, найзручнішу для вас кухню, додати камін чи інші декоративні елементи. Усе це можна змоделювати на власному комп’ютері або смартфоні.

За 45 днів людина отримує готовий будинок, ще через місяць-два – готовий газон, басейн із шезлонгами й облаштовану територію. Вона не шукає місце для паркування біля багатоповерхівки, а заїжджає на свою ділянку, натиснувши на кнопку відчинення воріт. Це філософія Scandi – швидке й зрозуміле рішення. І це прекрасна можливість для людей визначитися, чи готові вони до заміського життя

– наголошує Сергій Лоцман, засновник Scandi.

Нині Scandi будують одноповерхові та двоповерхові модульні будинки, а також одноповерхові будинки для відпочинку. Крім того, вони працюють не лише для приватного сектору, а й для бізнес-сегмента, створюючи відпочинкові комплекси, офіси, шоуруми, кафе та магазини.

Від невдалого проєкту до найкращого виробника: як зʼявилися Scandi

У 2006 році Scandi виробляли каркасні будинки для приватних і комерційних замовників, а також будували котеджні містечка. Проте з часом задумалися про стандартизацію процесів і навіть планували взагалі відійти від будівництва.

Так у 2014 році зʼявився проєкт MassHouse. Засновник компанії Сергій Лоцман запропонував команді розробити проєкт масового будинку, проте в процесі обговорення перспективна ідея настільки зазнала змін, що зрештою не спрацювала. У 2015 році компанії довелося продати запущені шоуруми, щоби повернути принаймні частину коштів. Це був перший, однак невдалий досвід компанії в серійному виробництві будиночків.

Уже у 2015 році скандинавські партнери компанії запропонували співпрацю – створення будинків для їхнього ринку. Це й була відправна точка появи Scandi на ринку України – проєкту з особливою архітектурою та швидкими рішеннями.

Щоби вкладатися в терміни й рекордно швидко зводити будинки, Scandi диверсифікують постачання. Однак майже 80% дому – українського виробництва. Силовий каркас будинку, а також оздоблення всередині й частково зовні зроблені з дерев хвойних порід, які доставляють із Києва, Чернігова й Карпат. Вікна виготовляють на заході України, керамічні панелі для системи опалення – у Кременчуці, меблі – у Сумах, а охоронні системи – у Києві.

Зараз Scandi – це команда з майже 50 фахівців, які працюють на виробництві, в маркетингу, продажах, а також мають понад тисячу реалізованих проєктів по всій Україні й величезну кількість задоволених клієнтів. Саме тому у 2023 році Всеукраїнська бізнес-премія «Вибір року» відзначила Scandi як компанію №1 у номінації «Виробник модульних будинків року».

Найбільший Scandi, який зводила команда

Scandi зводять модульні будинки різної поверховості та площі: від 21,45 м² до 155 м². Проте одного разу команда мала побудувати поки що найбільший у своїй історії дім – офіс на 1500 м².

Це не класичний модульний будинок, але цілком у стилі й настрої Scandi. Процес зведення тривав приблизно пів року: два місяці розробляли проєкт, потім створювали деталі та встановлювали конструкції на локації. Будинок на 100% виготовили на виробництві компанії в Бородянці, що на Київщині.

Завод у Бородянці й більше жінок-фахівчинь: як вторгнення змінило Scandi

На початку повномасштабного вторгнення Scandi мали понад 20 готових будинків для замовників – і всі вони чекали на заводі в Бородянці, яку окупували росіяни. До початку квітня 2022 року команда була майже на 100% впевнена, що виробництва більше немає, проте їм пощастило: під час окупації міста велика частка виробничих потужностей і готових будинків не постраждали.

Виклики вторгнення змусили Scandi шукати нові інструменти кризового менеджменту: вони почали активніше наймати жінок на посади, що не передбачають великого фізичного навантаження, як-от комплектування чи утеплення. Крім того, у 2023 році компанія допрацювала пропозицію модульних будинків, тож тепер клієнт ще на старті бачить фіксовану суму та точний вигляд будинку, за який він платить.

Протягом вторгнення Scandi вдалося зберегти експортні можливості – у 2023 році приблизно 30% будинків вони експортували до Європи. Так компанія диверсифікує продажі й сприяє надходженню валюти в Україну. Нині Scandi обережно планує виходити на більші обʼєми, оскільки запит на модульні будиночки зростає.

Комплектування й навчання підрозділів: як Scandi допомагають ЗСУ під час війни

Виробник модульних будинків Scandi не обмежується розвитком бізнесу й гостро усвідомлює свою відповідальність за долю країни й українців. Саме тому засновники компанії створили Благодійний фонд «Спільна справа патріотів», що вже допоміг понад 200 військовим підрозділам ЗСУ. Вони оперативно передають автівки, старлінки, дрони, спорядження, побутову й оргтехніку тим, хто особливо цього потребує.

Віднедавна Scandi заснували ще й Навчальний центр «ЩИТ», завдяки якому протестували чимало нових індивідуальних засобів радіоелектронної боротьби та підготували 12 підрозділів, що опанували принципи роботи, тактику застосування й техніку безпеки антидронової рушниці та купольного РЕБ.

У лютому ми мали дивне відчуття, бо не розуміли, а що ж робити далі. Наші потужності розташовані в Бородянці, що постраждала від бойових дій і мародерства російських військових. Команда Scandi, на жаль, також зазнала втрат.

Але вже тоді ми точно знали, що не можна зупинятися. Щойно зʼявилася можливість їхати в Бородянку, ми повернулися й запустили роботу без світла, на генераторах. Ми продовжуємо працювати в Україні й для українців, виготовляємо й відправляємо будинки до Європи, щоби, як і кожен свідомий бізнес, вкладатися у важливі ініціативи й наближати своєю працею перемогу

– каже Сергій Лоцман, засновник компанії Scandi.

Більше про модульні будинки Scandi

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ