З початку повномасштабного вторгнення OLX Ukraine ретельно вивчали роботу благодійних фондів України, щоб допомогти провадити діяльність найефективнішим локальним ініціативам. Вони виділили 10 мільйонів доларів і направили їх, зокрема, у благодійні фонди: «Твоя Опора», «Коло», а також у проєкт NEST «Фонду Сергія Притули». Головним завданням OLX було не просто передати допомогу, а закрити дійсно нагальні потреби.

The Village Україна разом з ОLХ Ukraine розповідають, чому компанія сфокусувалася саме на підтримці локальних фондів, яку користь уже приносить їхня допомога, а також чому бізнес не може існувати поза суспільним контекстом.

Запити від лікарів і рятувальників: чому зробили фокус на тил

Навіть у метушні й хаосі перших днів вторгнення було зрозуміло, що тил та армія потребують рівноцінної підтримки. OLX Ukraine вирішили сфокусуватися саме на гуманітарній допомозі, адже лікарні в посиленому режимі приймали поранених, надзвичайники ліквідували наслідки обстрілів – усе це потребувало неабияких зусиль і ресурсів.

Насамперед компанія шукала системні фонди, які вже мали підтвердження реалізованих проєктів, розумілися на медичних закупівлях і мали змогу реалізувати від лікарів і рятувальників дійсно актуальні, важливі запити.

Зробити ЕКГ та замінити палиці бабусям: як працює «Медичний десант»

«Медичний десант» задумав створити Володимир Нечипорук, генеральний продюсер Ukrainian Fashion Week. У перші місяці вторгнення разом із мобільними бригадами медиків він їздив у деокуповані села й міста, а згодом зрозумів, що має створити власну команду. Насамперед йому потрібні були транспорт та апаратура для діагностики.

OLX виділили кошти на машину екстреної допомоги, апарати УЗД та ЕКГ, гінекологічні гаджети. Також команда Володимира замовила пересувну амбулаторію, тож може надавати допомогу на будь-якій локації. Зокрема, медичний десант уже побував у Чернігівській, Київській, Харківській, Херсонській і Житомирській областях.


«Я побував у 39 селах України, щонайменше трьох людей ми врятували від смерті, зробили понад 3500 прийомів. Замінили десятки палиць бабусям, яким понад 80 років, оскільки це дорівнює запобіганню перелому шийки стегна. Цей проєкт – суцільна емоція, ми привезли в деокупацію кубатуру української турботи про українців»,

– говорить Володимир Нечипорук, керівник проєкту «Медичний десант» БО «Благодійний фонд «Коло».

Лікарні змінюють профіль: як VAC-терапія рятує важкопоранених

У 2022 році разом із благодійним фондом «Коло» OLX Ukraine закупили й передали в лікарні понад 400 апаратів вакуумної терапії з комплектом витратних матеріалів. Це вкрай необхідне обладнання для лікування важких поранень, оскільки вдвічі-втричі прискорює загоєння. Апарат працює завдяки негативному тиску в рані – так збільшується приплив крові, а тканини швидше стягуються.


«Багато лікарень зараз приймають поранених, посилене навантаження йде на заклади, які територіально наближені до лінії зіткнення. Раніше їхній профіль не передбачав такої спеціалізації, а отже, вони й обладнання потрібного не мають. Але війна вносить свої корективи.

Запитів на VAC багато, але не на самі апарати: не вистачає розхідних матеріалів, зокрема каністр і вакуумних повʼязок. Проблема в тому, що нині ми маємо «різнобій» VAC у лікарнях, бо більшість апаратів волонтерські спільноти завозили хаотично від різних виробників. Відповідно, тепер це складність, над оптимізацією якої ми працюємо.

Друге питання – це бюджети. Для безперебійної роботи апарата протягом місяця в середньому потрібно розхідних матеріалів на приблизно 600 доларів (залежно від виробника). Відповідно, фандрейзинг на такі бюджети дуже складний, але й забезпечення цих потреб необхідне»,

– розповідає Олена Кривенко, керівниця БО «Благодійний фонд «Коло»

Від розмінування до ліквідації пожеж: як OLX Ukraine підсилили ДСНС

Спеціалізацію змінюють не лише лікарні – підрозділи Головного управління ДСНС України зіткнулися зі страшними наслідками ракетних обстрілів: вони в рекордні терміни розбирають завали, ліквідовують пожежі та рятують людей із верхніх поверхів висотних будівель. Для оперативного реагування та швидкого виконання завдань рятувальникам критично важливо мати телескопічний підіймач або драбину з висотою підйому до 55 метрів, а також інженерну техніку, як-от: крани, ескалатори чи фронтальні навантажувачі.

У Головному управлінні ДСНС України в Києві не було транспортних засобів, що доставляють інженерну техніку до місця виникнення надзвичайної ситуації. Тому OLX Ukraine розв'язали цю проблему та придбали їм:

  • Rosenbauer Hydraulic platform MAN B55 з висотою підйому 55 метрів
  • тягач MAN TGS 28 500 ACC
  • Telescopic Trailer 2021

Ракетні обстріли – не єдина проблема надзвичайників. Нині Україна є однією з найзамінованіших країн світу, а для піротехніків це означає більші ризики. Щоб знизити їх і дати можливість отримати медичну допомогу якнайшвидше, OLX Ukraine разом із БО «Благодійний фонд «Коло» придбали для харківських рятувальників автомобіль екстреної допомоги з дефібрилятором і наборами інструментів для зупинки кровотечі та фіксування кісток.

«Наша сила – у єднанні»: які плани мають OLX Ukraine

Окрім допомоги лікарням, волонтерам і надзвичайникам, OLX Ukraine підтримали Інститут протезування й проєкт NEST, який створює модульні будиночки. Нині команда доводить до завершення поточні проєкти й підбиває підсумки. Але вже зараз думає над тим, як у майбутньому залучити додаткове фінансування на подібні ініціативи.


«Рік повномасштабного вторгнення показав, що наша велика сила полягає в єднанні. Суспільство, згуртоване спільною метою, може зробити, здавалося б, неможливі речі.

Бізнес також є частиною суспільства й не може бути винесений поза його контекст. Саме тому, маючи більше ресурсів, він має бути рушійною силою змін, соціальних і благодійних проєктів, має підтримувати їх, десь лідирувати й давати приклад.

Благодійність для бізнесу – це своєрідна основа сталого розвитку. Сприяючи підтримці громади, розвиваючи її добробут, бізнес так само виграє, поліпшуючи умови життя для своїх потенційних споживачів і працівників, сприяє їхньому розвитку. Це win-win стратегія, адже щедрість завжди повертається сповна»,

говорить Катерина Онищенко, генеральна директорка OLX Україна й Центральна Азія.

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ