Якщо відкривати ресторан у Львові – то лише в місці з величезною перспективою та давніми традиціями. На вулиці Руській, за кілька метрів від площі Ринок, є атмосферний камерний дворик із підвалами винарні 17 століття. А ще в глибині завулка досі працює кавʼярня з давньою історією «Під синьою пляшкою» з дизайном від Влодка Костирка – головного містифікатора Галичини.

The Village Україна разом із «Завулком під синьою пляшкою» розповідають про історію цього місця та що треба знати бізнесу, щоб створити тут заклад, який трансформує або збереже давню історію.

Що треба знати орендаторам:

Де: Львів, вулиця Руська, 4

Площа: двору – 55 м², усіх приміщень –  195 м²

Посадка: 90–96 узимку, 104–120 улітку

Можливі формати: кав'ярня, міське кафе, демократичний ресторан, винний бар, коктейльний бар, стритфуд-заклад

Час оренди: 5+ років

Більше деталей

Що таке «Завулок під синьою пляшкою»

Що таке «Завулок під синьою пляшкою»

Це місце в самому центрі Львова, що зберігає давні кавові традиції та багату історію: від осередку українськості в 14 столітті до головного місця для зібрань української інтелігенції за часів незалежності. Завулок складається із затишного дворика, схованого від гамору міста, давніх підвалів колишньої винарні та приміщення, де, зокрема, розташована кавʼярня «Під синьою пляшкою». Частиною її айдентики є візуальні складові шляхетського герба Сас, представником якого був Юрій Кульчицький, популяризатор кави в Центральній і Східній Європі.

Нині завулок уперше пропонують орендувати під бізнес цілком: підвальні приміщення, приміщення першого поверху разом із кухнею, офісне приміщення на другому поверсі та затишний дворик – усе це може створити нові враження для львівʼян і мандрівників.

Історія «Завулку під синьою пляшкою»

Історія «Завулку під синьою пляшкою»

14 ст.

У 1349 році поляки захопили Волинь і більшу частину Галичини, зокрема й Львів. І саме на Руській у той час дозволяли селитися українцям, де ті створювали українські товариства, університети та мистецькі спільноти.

17 ст.

У 17 столітті власником камʼяниці, що була розташована на сучасній Руській, 4, був Христофор Вартанович – один із найзаможніших людей Львова. Він перетворив пивниці будівлі на успішну винарню, від якої й досі залишилася скульптура голови лева з виноградним ґроном у пащі. Винні пивниці теж збереглися у дворі «Під синьою пляшкою».

17 ст.

У 1683 році у Відні український шляхтич Юрій Кульчицький відкриває одну з перших кавʼярень Європи з назвою «Під синьою пляшкою». Там він створює рецепт відомої в усьому світі кави по-віденськи. На той час каву вже пили на Балканах і в деяких містах Італії, Іспанії й Англії. Проте Кульчицький зміг поширити каву в маси. Він додав до неї молоко та мед, і австрійці й інші європейці змінили свою думку про напій, бо раніше мало хто хотів пити «гірку турецьку смолу».

Через століття мода на каву повернулася до Львова саме з австрійцями та з рецептом, створеним Кульчицьким. А через три з половиною століття зʼявилася вже львівська кав’ярня «Під синьою пляшкою».

Новітня історія

Нова історія «Завулку під синьою пляшкою» почалася наприкінці 1990-х. Культурні діячі, політики, митці, громадські активісти влаштовували закриті зібрання без зайвих вух, де обговорювали грандіозні ідеї щодо розвитку Львова.

Відданість львівʼян і містифікація у книжках: чому цьому місцю не потрібно завойовувати любов

Бо львівʼяни вже його обожнюють. Це одне з небагатьох місць у самому центрі Львова, що має довгу історію, не притягнуту за вуха, бренд Pid Synʹoyu Flyazhkoyu, який десятиліттями жив і розвивався разом із містянами. Дворик, підвали та захована кавʼярня функціонують як одне ціле, а скульптуру лева й архітектуру часів Богдана Хмельницького не може оминути жоден екскурсовод.

Вулиця Руська, 4 вже назавжди закарбована в книжках: вона стала місцем пригод героїв роману Романа Іваничука «Манускрипт з вулиці Руської». А Юрій Винничук додав містичності закладу, коли згадав у своїй популярній книжці «Кнайпи Львова» про привида Синьої пляшки, який досі блукає в підвалах.

Тут можна створити нове перспективне місце для гастробізнесу або ж зберегти вже наявний бренд Pid Synʹoyu Flyazhkoyu. Деталі про завулок, його історію та переваги локації дізнавайтеся за посиланням.

Дізнатися деталі співпраці

Тут можна створити нове перспективне місце для гастробізнесу або ж зберегти вже наявний бренд Pid Synʹoyu Flyazhkoyu. Деталі про завулок, його історію та переваги локації дізнавайтеся за посиланням.

Написати в телеграм

Дізнатися деталі співпраці

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ ЗАВУЛКА «ПІД СИНЬОЮ ПЛЯШКОЮ»