Зібрали варіанти подарунків собі та близьким до різдвяних свят від бізнесів, заснованих ветеранами та ветеранками: від книжок до навчання тату-майстерності. Більше ветеранських бізнесів у кожному регіоні – на мапі від ЛУН Місто, «Українського ветеранського фонду» та Uklon.

Видавництво Markobook

Це перше видавництво, створене ветераном. Марко Мельник пішов добровольцем у розвідку батальйону «Азов». Згодом перекваліфікувався на військового журналіста та заснував перший в Україні фронтовий часопис. У Markobook на подарунок можна обрати книжки різних напрямів: наприклад, про історію, політологію, етнографію, філософію. 

Сайт

Гончарна майстерня Dovgan Art

Це авторська гончарна майстерня Володимира Довганя в місті Хотів. Ветеран російсько-української війни заснував цей проєкт задля підтримки побратимів. Фізично в майстерні або на сторінці проєкту можна придбати глиняний посуд, предмети декору або майстер-клас із гончарного ремесла, зокрема, у межах реабілітаційних заходів при роботі з пораненими бійцями та ветеранами.

Facebook

Постільна білизна «Сонько Дрімко»

Тетяна Панаіт – мати чотирьох дітей, ветеранка російсько-української війни, працювала поліційною в «сірій зоні» на Луганщині. У січні 2022 року Тетяна вимушена була лишити службу, щоб приділяти більше часу дітям, а коли почалося повномасштабне вторгнення, після місяця в підвалах Лисичанська, з дітьми евакуювалася на Полтавщину, де почала шити постільну білизну та ремонтувати військову форму. Зараз у бренда «Сонько Дрімко» можна придбати будь-які текстильні вироби та постільну білизну за власними параметрами.

Instagram

Сувеніри «Дивна птаха» 

Це творча майстерня, створена родиною з Лисичанська, яка переїхала до Львова. Тато сімʼї боронить країну й на всі бойові завдання носить із собою оберіг: намальовану донькою пташку. Цей малюнок став натхненням для назви проєкту. У майстерні можна придбати подарункові бокси, крафтові листівки, сувеніри з авторськими принтами або нанести будь-яке символічне для вас зображення на сувенірну продукцію. 

Сайт

Видавництво «Пропала грамота»

Ветеранське видавництво мілітарної української та закордонної літератури заснував ветеран АТО Олексій Бешуля. Тут можна знайти книги про боротьбу українців за незалежність, історії становлення держав США й Ізраїль, оповіді французького легіонера, пригоди техаського рейнджера й інші мемуарні та пригодницькі книги про сміливих людей, які в різний час і в різних країнах були дотичні до боротьби за краще майбутнє свого народу. 

Сайт

Крафтові продукти «Козацьке подвір’я»

Це екоферма, створена 2016 року колишнім артилеристом, ветераном АТО Сергієм Свириденком. «Козацьке подвір’я» спочатку було засновано на Донеччині, за 30 кілометрів від лінії розмежування. Після 24 лютого Сергій вимушено виїхав зі 150 козами на Волинь. Зараз у «Козацькому подвір’ї» можна замовити крафтові сири та м’ясо для святкового столу. Ферма пропонує знижку 5% на всю продукцію для військових і їхніх родин.

Сайт

Мед і крем-мед «Конюшина»

Сім’я пасічників у четвертому поколінні родом із Луганщини вимушено перевезла вулики до Канева, де продовжують робити мед і крем-мед, що не твердіє протягом року. Засновник бренда Олексій Конюша розповідає, що пасіка пережила обстріли й пожежу, а 90% вуликів були побиті уламками ще 2014 року. З окупованих територій вдалося вивезти лише 30 з 200 вуликів. На подарунок у бренда можна замовити воскові свічки, медові солодощі та подарункові набори. 

Сайт

Фотоісторії «Сонячна фотографія» 

Дружина ветерана Анастасія Сонячна допомагає сім'ям у Києві й Вишгороді створити родинну фотоісторію. У неї можна придбати фотосесію, родинні альбоми з власноруч написаними текстами до них, сертифікат на індивідуальне навчання з основ фотографії або «хвостатий сертифікат» на фотосесію з домашньою твариною.

Instagram

Зоомагазин «Шалені мопси»

Це зоомагазин у Львові, створений ветеранами. Тут є все для домашніх тварин: одяг, лежаки, миски іграшки, ошийники, а також корми. У зоомагазині діє знижка 10% для захисників і захисниць, ветеранів війни, учасників бойових дій і членів їхніх родин. Можна замовити доставку в будь-яке місто.

Instagram

Тату від Vovk Studio 

Харківська тату-студія ветеранки Олени Вовк пропонує як подарунок сертифікат на татуювання або навчання тату-майстерності. Також у студії є безплатний курс для військових, які отримали поранення, і спеціальні знижки для ветеранів. 

Instagram