The Village Україна збирає речі від українських виробників, які знадобляться на будь-якій кухні.

Обкладинка: Resize

Дерев’яна дощечка


Дощечка із цільного ясена від Sikora furniture

Вартість (набір із трьох штук): 650 гривень

Лінк

Дощечка – одна з базових речей, які мають бути на кожній кухні. Її використовують і як поверхню для подрібнення їжі, і як підставку для чогось гарячого.

Варто мати декілька дощечок для різних продуктів. По-перше, це більш гігієнічно: якщо свіжі овочі шаткували на дощечці, на якій до того нарізали сире м’ясо, до шлунка можуть потрапити мікроби. По-друге, запахи різних продуктів можуть змішуватися – і це вплине на смак та аромат готової страви.

Після миття дощечки потрібно протирати насухо, аби на поверхні не з’явилася пліснява.

На що варто звернути увагу при виборі дощечки

  • Дерев’яні дощечки бувають із цільного дерева та із склеєних шматочків. Наявність дерев’яного малюнка свідчить про те, що ви тримаєте в руках дощечку з цільної деревини. Якщо волокна розміщені вздовж дощечки – вона прослужить набагато довше.
  • Склеєні дощечки менше деформуються під час експлуатації, але їх не можна сильно мити і бажано лише протирати. І не можна залишати надовго у воді.
  • Дощечки, виготовлені зі склеєного ДСП або фанери, при неякісному склеюванні можуть розслоюватись, а частки клею – потрапити в їжу. Тому такі дощечки не варто купувати.

Дерев’яна ложка


Дерев’яна ручка-ложка з цільної деревини від Sycamore Store

Вартість: 500 гривень

Лінк

Ложок також варто мати дві-три штуки. Ними можна як замішувати салати, пасту або суп, так і перегортати при смаженні, якщо вони не глибокі. Дерев’яні ложки в цьому випадку кращі за залізні, оскільки не дають окислення. До того ж, наприклад, під час приготування варення треба користуватися лише дерев’яними ложками.

При виборі зверніть увагу, щоб кінчик був не прямий, а заокруглений, схожий на лопатку – такою ложкою буде зручніше користуватися. Ложка із пласким кінцем буде різати продукти при змішуванні. Ложки, які мають отвори, дають змогу позбуватися зайвого жиру, до того ж повітря, що потраплятиме під продукт, допоможе його легше перегортати.

Доглядати за ложками варто так само, як і за дощечками.

Керамічні піали


Керамічна салатниця від SaGa Pottery діаметром 25 сантиметрів

Вартість: 850 гривень

Лінк

Піали – це універсальні тарілки, які можна використовувати як у процесі приготування їжі, так і для тимчасового зберігання продуктів. В арсеналі варто мати декілька піал різного діаметра та глибини. Крім того, у керамічному посуді можна розігрівати їжу прямо в духовці. Це дасть можливість зберігати їжу гарячою довше, а ще вона не буде пригорати. Крім того, кераміка гарно зберігає холод.

Поради щодо використання керамічного посуду

  • Максимальна температура, яку витримує керамічний посуд – 260 градусів. Ставити на відкритий вогонь чи на електричну плиту можна тільки спеціально оброблену кераміку.
  • Не можна ставити керамічний посуд у розігріту духовку відразу після того, як дістали його з холодильника, тим паче з морозильної камери. Посуд має розігріватися поступово й одночасно з духовкою. Інакше він може тріснути.
  • Перед тим як користуватися керамічним посудом, його варто помити в мильній воді, а після цього насухо витерти. Не варто залишати кераміку відмокати у воді.

Керамічна джезва


Керамічна джезва від «Восьмої комори»

Вартість: 350 гривень

Лінк

Керамічна джезва, на відміну від глиняних або металевих, не вступає в хімічні реакції з кавою, тому в ній можна легко експериментувати зі сортами та сумішами зерна, не боячись, що аромат попередньої заварки вплине на смак напою.

У догляді джезва не потребує якихось особливих зусиль, окрім звичайних правил догляду за керамікою. Варто враховувати, що кераміка не лише довго нагрівається, а й довго охолоджується. Тому спершу треба буде приловчитися, аби вчасно знімати джезву з вогню.

Турку можна використовувати як на газовій, так і на електроплиті. Проте варто зазначити, якщо в електроплиті використана нагрівальна спіраль або ж її поверхня нерівна – це може значно вплинути на смак кави. Ба більше – турка може тріснути.

Скляна тарілка для закусок


Тарілка від Resize

Вартість: 280 гривень

Лінк

В арсеналі варто мати декілька декоративних тарілок, які можна поставити на стіл, коли прийдуть гості або коли захочется побалувати себе. Бренд Resize у виготовленні посуду використовує принцип recycling – усі предмети створені з перероблених винних пляшок. Крім того, такі тарілки можуть як декор стати стильним доповненням інтер’єру.