Крафтове мистецтво здавна було частиною культур різних народів. Щоби якомога краще познайомити людей з унікальними ремеслами та підтримати локальний бізнес, із 2002 року, спершу у Франції, а згодом і в інших країнах Європи проводять Європейські дні крафту та художніх ремесел.

Цьогоріч Україна вперше взяла участь у цій події та стала її двадцять пʼятою країною-учасницею. Заходи в межах Європейських днів крафту та художніх ремесел організовувала Реміснича палата України, а ексклюзивним партнером став KredoBank.

The Village Україна разом із KredoBank розповідають, як відбулися Європейські дні крафту та художніх ремесел в Україні, а ще про книжку, що розкриває всі секрети українських ремесел.

Як європейські ремісники знайомлять містян із крафтом і художніми ремеслами

Європейські дні крафту та художніх ремесел – це щорічний фестиваль, що децентралізовано проходить у різних містах Європи. Відбувається він традиційно навесні, коли ремісники відчиняють двері своїх майстерень, щоби через майстер-класи, лекції знайомити всіх охочих із багатством крафтового мистецтва.

Цьогорічне гасло заходу – «маленькі пальчики, руки експертів». Одне із завдань ініціативи – залучити дітей до крафтового мистецтва, адже саме змалечку слід плекати правильні цінності й будувати мости між поколіннями.

Долучати дітей до крафтового мистецтва важливо, адже саме через тактильність ремесла вони переймають національний дух, національні традиції. Також у період цифризації дітей іноді потрібно «відлучати» від інтернету та давати їм можливість спробувати себе в чомусь іншому. Наприклад, у крафтових ремеслах: гончарству, вибійці, писанкарстві

– додає директор департаменту маркетингу KredoBank Андрій Мельник


Як минули Європейські дні крафту та художніх ремесел в Україні


Майстер-класи для дітей зі спеціалізованих навчальних закладів

Європейські дні крафту та художніх ремесел розпочалися з майстер-класів для учнів та учениць спеціалізованих навчальних закладів Львова: Львівської спеціальної школи Марії Покрови та Навчально-реабілітаційного центру «Мрія».

У Музеї народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького дітей навчали гончарства, вибійки та створення ляльок-мотанок.

Лекторій про різноманіття українських ремесел

Мисткиня Дарія Альошкіна розповідала всім охочим про відродження витинанкарства, а Людмила Смакова – про традиції гутництва. Архітектор-урбаніст Сашко Столовий міркував про важливість креативних індустрій для розвитку села, а мистецтвознавиця Галина Істоміна розповіла про кераміку села Мала Білозерка Запорізької області, що перебуває зараз в окупації.

Майстер-класи для всіх охочих

У Музеї народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького відбулися майстер-класи, де можна було почути традиційних музик і спробувати себе у крафтовому ремеслі: ковальстві, різьбярстві, соломоплетінні, ткацтві, гончарстві та вибійці.

Соломоплетіння

Плести із соломи учасників майстер-класів навчав Микола Огородник. Він створює як традиційні ужиткові вироби із соломи, так і сучасні художні вироби, які можна побачити на виставках, ярмарках, у музеях. Майстер не обмежується лише створенням художніх виробів із соломи, а й вивчає історичне минуле соломоплетіння, його традиції, побутування серед певних груп населення.

Вибійка

Наносити орнаменти на тканину у традиційній техніці «вибійка» навчала майстриня Оксана Сокол – членкиня Спілки дизайнерів України. З 2015 року вивчає, досліджує та популяризує техніку «вибійки» Бойківщини, Лемківщини й інших регіонів України.

Гончарство

Майстер-клас із гончарства проводив Сергій Столярук – майстер, художник-кераміст, дослідник і викладач. Для Сергія гончарство є справжньою філософією, він розповідає: «Гончарство – це надзвичайно особливий прадавній різновид ремесла. Певною мірою це навіть сакральне дійство, адже тут залучені одразу чотири стихії: глина – земля, вода – для розмочування, повітря – для підсихання виробу, вогонь – для обпалення. Та й сам процес роботи медитативний, адже кожен шматочок глини несе людську енергію, частинку душі».

Ткацтво

Ремесла ткацтва навчала Олена Сіра – музейна реставраторка, дослідниця ткацтва, художниця з текстилю. Як майстриня-ткаля вона проводить практично-демонстраційні майстер-класи для всіх охочих, бере участь в авторських і колективних виставках та опікується заняттями з ткацтва арттерапевтичної програми відновлення при реабілітаційному центрі «Незламні».

Різьбярство

Різьбярство є одним із найдавніших народних промислів, адже з деревини люди робили як ужиткові речі: посуд, реманент, свічники, іграшки, так і декоративні: оздоблення храмів, рами для дзеркал чи ікон. Майстерства різьбярства гостей навчав Юрій П’юлик – один із небагатьох майстрів, який підтримує це ремесло, що нині є майже втраченим.

Виставка «Крихкіші за скло»

Водночас із майстер-класами відбувалася виставка народних ікон на склі з колекції Остапа й Тараса Лозинських «Крихкіші за скло». Гості могли потрапити на кураторську екскурсію виставкою від Романа Зілінка, який є мистецтвознавцем, іконописцем і керівником відділу науково-освітньої та виставкової роботи.

Крафтовий нетворкінг

Під час Європейських днів крафту та художніх ремесел понад 50 українських крафтярів і представники країн ЄС узяли участь у нетворкінгу. Локальні крафтові виробники ділились своїм досвідом та обговорювали стан українського ремісництва під час війни.

Під час події презентували книжку «Contemporary Ukrainian Crafts | Традиційні ремесла в сучасному виконанні», видання якої підтримав KredoBank. Це перше видання про сучасний розвиток народних художніх промислів в Україні від видавництва Creative Publishing.

З книжки ви дізнаєтеся про унікальні й самобутні ремесла, що мають тисячолітні традиції, про талановитих українців, справжніх ентузіастів, які їх досліджують, вивчають та інтерпретують, створюючи нові смисли. У виданні є вісім розділів, присвячених художнім промислам: кераміці, килимарству та гобеленам, домашньому текстилю, витинанкам, різьбленню по дереву, свічникарству, меблям ручної роботи та гутництву. Передзамовити книжку можна за посиланням.

Чому KredoBank популяризує українські ремесла

KredoBank виступив партнером Європейські дні крафту та художніх ремесел в Україні невипадково, адже й банк може бути крафтовим. Підтримуючи філософію крафтового виробництва, KredoBank два роки тому презентував Craft Banking – фінансовий сервіс для клієнтів преміумсегмента з увагою до деталей, процесу та важливих дрібниць.

Craft Banking від KredoBank створений під індивідуальні запити, щоби клієнти отримували щось більше, ніж просто достатньо. Бо крафт – це не про велику кількість копій, а про лімітовану унікальність.

Дізнатися більше про Craft Banking від KredoBank

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ