Як обрати взуття, термобілизну та спальник для військового? Розповідаємо з експертами з туристичного спорядження, магазином Gorgany.

Через високу потребу в спорядженні для військових спеціалізовані магазини часто не встигають за попитом. Тут на поміч і приходять магазини з функціональним одягом і спорядженням, які призначені для польових умов: в умовах повномасштабної війни це означає не лише для походів і мандрівок, а й для військових ЗСУ.

Як уникнути придбання неякісного спорядження, яке тягне за собою поганий сон, застуди, натерті ноги тощо? У цьому матеріалі ми хочемо пояснити, як обрати якісні речі, що виконуватимуть свої функції, а також як за ними доглядати, щоби вони служили довше, і які речі, попри доступну ціну та привабливий вигляд, усе ж не варто купувати.

Одразу хочемо зазначити, що потреби кожного окремого підрозділу можуть різнитися, тому такий перелік речей варто розглядати як загальний, який може змінюватися залежно від обставин.

Одяг

Термобілизна

Завдання: відводити вологу від тіла на наступний шар одягу, щоби не допустити переохолодження.

Синтетична термобілизна підходить для активного руху. Вона має приталений крій, добре відводить вологу від тіла та швидко висихає. Це значить, що після активного руху ви не будете мокрими та не змерзнете, коли зупинитесь.

Термобілизна з вовни вівці мериноса, окрім відведення вологи, зберігає тепло тіла, коли ви не рухаєтесь. Має вільний крій, приємна на дотик, добре підходить для сну. Не вбирає вологу та неприємні запахи. Що щільніша тканина – то тепліша термобілизна.

Комбінована термобілизна із синтетики та вовни підійде для активностей у холодних умовах. Добре облягає, одночасно відводить вологу від тіла та зігріває.

Догляд. За можливості прати за температури води не вище 30 градусів. Відтискати, прасувати, сушити на батареї чи біля вогню не можна – так термобілизна може втратити всі свої властивості.

Термобілизна з бавовни – не ок. Цей матеріал довго висихає, а значить, ви будете мерзнути, бо після руху залишатиметеся мокрими.

Синтетика

Термофутболка

Dynafit Speed Dryarn Mns L/S Tee

2 895 грн

Придбати

Штани

Dynafit FT Dryarn Warm

3 745 грн

Придбати

Вовна

Термофутболка

Lasting Atar

2 815 грн

Придбати

Термоштани

Lasting Atok

2 585 грн

Придбати

Мікс

Термофутболка

Devold Kvitegga Merino 230 Mns

4 199 грн

Придбати

Термоштани

Devold Duo Active Merino 205 Longs Mns

3 199 грн

Придбати

Фліс

Завдання: збереження тепла тіла та виведення вологи від термобілизни назовні.

На зимовий період радимо обирати фліси середньої товщини (200 г/м²) і товсті (300 г/м² і більше).

Переваги:

  • Невибагливий у догляді: можна прати й вручну, і в машинці
  • Дуже швидко висихає
  • Мала вага за хороших теплоізолюючих властивостей
  • Гіпоалергенний
  • Еластичний, але не розтягується

Фліс Turbat Summit Mns

1 950 грн

Придбати

Фліс Alpine Pro Kalah

1 445 грн

Придбати

Фліс Wafo Valnes

2 985 грн

Придбати

Фліс Turbat Peak Mns

3 150 грн

Придбати

Комфортний сон

СПАЛЬНИКИ: Як вибрати?

Орієнтуйтесь, щоб температура «комфорт», що написана на спальнику, збігалася або була на кілька градусів меншою за температуру, за якої ви плануєте спати.

Не орієнтуйтесь на показники «ліміт» та «екстрим». Ночуючи за цих температур, ви матимете ризик переохолодження та загрозу для здоров’я та життя.

  • Будова спальника – кокон або ковдра.
  • Обов’язкова наявність капюшона, що затягується.
  • Врахуйте конструкцію, ширину та довжину спальника під свій зріст і комплекцію.
  • Ідеально, коли в ньому є трохи вільного простору – тоді спати комфортно, і утеплювач добре функціонує.

Для сну в окопі чи бліндажі радимо обирати спальники із синтетичним утеплювачем. Хоч вони й важчі й об’ємніші, але більш зносостійкі й утримують тепло, навіть коли намокають.

А якщо в спальнику однаково холодно?

Можна скористатись вкладкою (вкладишем) до спальника.

Вкладка – чохол із флісу, шовку та синтетики. Він може додати до спальника кілька градусів і дає відчуття більш рівномірного тепла.

До того ж вкладка допоможе зберегти спальник чистішим, якщо доводиться спати в одязі чи взутті.

А якщо спальник мокне?

Рідко спальники розраховані для перебування на вулиці під дощем; максимум – для спання на росі. Тому або це спецмодель, або це повноцінний бівачний мішок.

Звичайно, якщо вимога – спати під дощем – шукайте такі моделі, на яких пишуть, що спальник на це розрахований.

Синтетичні моделі спальників, на які варто орієнтуватися:

Спальник

Trimm Traper

3 190 грн

Придбати

Спальник

Pinguin Spirit CCS

6 720 грн

Придбати

Спальник

Robens Gully 900

9 088 грн

Придбати

Спальник

Trimm Arktis

3 850 грн

Придбати

ЩО НЕ ВАРТО БРАТИ:

  • Дешеві пухові спальники. Не грітимуть, коли намокнуть.
  • Спальники з нав’язливої реклами в інтернеті, що хизуються температурами «екстрим -25» без лабораторних тестів спорядження. Це недобросовісні продавці, які заробляють на попиті.
  • Спальники з експериментальних матеріалів типу коноплі чи чогось схожого: звучить супер, але на них немає аутдор-практики. Ми не знаємо, як вони себе поводять.

Килимки

Пінний – добре ізолює від холоду та вогкості, яка йде від землі. Зносостійкий, простий у використанні. Навіть якщо проколеться, його властивості не зміняться. Легкий, бюджетний, але досить об’ємний.

Самонадувний має всередині піну, дуже схожу на губку для посуду. Килимок вбирає повітря, і сам надувається приблизно за 15 хвилин. За потреби можна надути ротом. Як порівняти з пінним карематом, має кращу теплоізоляцію, зручніший для сну та менший у складеному вигляді.

Надувний – легкий, компактний, найкомфортніший для сну, але й найвразливіший до проколів.

Теплоізоляція килимка вказується на пакуванні та вимірюється показником «R-value». Що більша ця цифра – то краще килимок ізолює від холоду. Врахуйте, що ці показники є умовними, багато чого залежить від спальника, рівня вологості й особистого відчуття холоду.

R-value t, °C R-value t, °C
0,7 +11 4,6 -15
1,2 +8 4,9 -17
2,1 +2 6,0 -25
3,2 -5 8,0 -38
4,0 -11 9,5 -48

Догляд

Використовувати надувні чи самонадувні килимки радимо разом із пінними. Підкладайте пінний під низ – тоді надувний не проб’ється, і так буде тепліше спати. Перед ночівлею перевіряйте, чи немає там гілок, каміння чи скла.

Також варто подбати про ремкомплект. Сучасні ремонтні набори дають змогу заклеїти пошкоджений надувний килимок за лічені хвилини.

Ремонтний набір Exped Mat Field Repair Kit (5 PCS)

2 943 грн

Придбати

Килимок кемпінговий Base Camp Hunter Wide IXPE

1 554 грн

Придбати

Килимок самонадувний Trimm Freedom

3 225 грн

Придбати

Килимок надувний Exped Deepsleep Mat 7.5 LXW

7 295 грн

Придбати

Килимок самонадувний Pinguin Nomad NX 50

3 696 грн

Придбати

Взуття

Насправді великої різниці між військовим і трекінговим взуттям для походів немає. Призначення обох – багато ходити з рюкзаком по траві, камінню та багнюці. Обидва класи взуття мають добре фіксувати гомілку, не ковзати на слизькому та бажано не промокати.

Головна різниця, як правило, тільки в кольорі.

Мембрана у взутті

Це технологічний синтетичний шар у тканині, що захищає від вологи та випускає пару від ніг назовні. На жаль, усі мембрани зношуються, через деякий час навіть найдорожче взуття промокає. Щоб подовжити життя своєму взуттю з мембраною, радимо за можливості чистити його після забруднень.

Мембранне взуття не можна сушити біля вогню чи обігрівачів. Найкраще – виставити черевики в тіні на вітер.

Утеплювач. Більшість трекінгового взуття не має утеплювача. Це робиться для того, щоб використовувати одні черевики якомога довше, змінюючи водночас тільки товщину шкарпеток.

Підошва: Найпопулярнішими вважаються від італійського бренда Vibram. Але не це панацея, перевірені бренди типу Salewa, Zamberlan, La Sportiva, Asolo використовують надійні зносостійкі підошви, що не ковзають на слизькому та пом’якшують ходьбу.

Врахуйте, що тактичні/трекінгові черевики не розраховані на часту ходьбу на асфальті. На такій поверхні підошви швидше зношуються.

Зрештою, пара взуття – це одна з найбільш індивідуальних речей у гардеробі воїна. Перед купівлею його обов’язково треба міряти, трішки походити, впевнитись, чи підходить ширина колодки, висота підйому. Адже кожен виробник має свою специфіку будови взуття, тож крутий бренд – не означає, що він підійде всім.

Черевики Zamberlan 150 Zenith Mid GTX RR

7 195 грн

Придбати

Черевики La Sportiva Tibet GTX Mns

9 200 грн

Придбати

Черевики Zamberlan 981 Wasatch GTX RR

14 950 грн

Придбати

Черевики Zamberlan Baffin GTX RR WL

11 695 грн

Придбати

У наступній статті ми поговоримо про корисні аксесуари для військових, що з досвіду мандрівників, допомагають орієнтуватися на місцевості, зберігати речі сухими та готувати їсти в будь-яких умовах.

Матеріал підготовлено за підтримки