Перебої з електрикою внаслідок російських обстрілів української енергосистеми – наша нова тимчасова реальність. І поки росіяни ще на щось сподіваються (спойлер: марно), ми маємо подбати про тепло та базовий комфорт, коли вдома немає опалення та світла. Особливо якщо проводимо у холодній квартирі багато часу, наприклад, увесь день працюючи дистанційно.

Ми поговорили з Ігорем і Вікторією – парою мандрівників, які працюють в ІТ, про те, як зігрітись, коли вдома мерзнуть руки, і не цокотіти зубами на мітингах. Ігор і Вікторія люблять походи з ночівлями на високогір’ях, тому їхній лайфхак – це функціональні речі для подорожей.

Вікторія: Усе почалося з планів до війни. Ми хотіли поїхати в Ісландію, удвох, без турів, традиційним маршрутом Золоте Кільце. Там холодно навіть улітку, тому готувались серйозно та збирали все найтепліше. Так у мене вперше з'явилась термобілизна з вовни, хоча тоді й не подумала б, що вона мені більше знадобиться не в подорожах, а вдома.

Ігор: Термобілизна – це наша рекомендація номер один для холодів. Тепер це, здається, улюблені речі Вікторії, які вона одягає ще під ковдрою, перед тим, як встати з ліжка. Зараз у квартирі всього 16 градусів, ми мало рухаємось і більшість часу проводимо за лептопами, тому використовуємо термобілизну з натуральної вовни, яка добре зберігає тепло. Удома холодніше, ніж на вулиці, а тебе гріє меринос!

Термобілизна:

Основна функція термобілизни — відводити вологу від тіла на наступний шар одягу, адже в холодний сезон нам важливо не допустити переохолодження. Термобілизна не тільки підтримує комфортну температуру тіла, але й додає декілька градусів, коли ви вдягаєте поверх інший одяг або перебуваєте в спальнику чи під ковдрою.

Для домашнього використання найкращим рішенням стане вовняна термобілизна. Вона не прилягає тісно до тіла, даючи йому дихати, швидко висихає та добре справляється із запахами.

Термофутболка Turbat Retezat Top Wms

995 грн

Придбати

Термоштани Turbat Retezat Bottom Mns

950 грн

Придбати

Термофутболка Turbat Retezat Top Mns

995 грн

Придбати

Інша термобілизна

Вікторія: Ми живемо в історичному районі, який дуже любимо. Тут гарні старі вікна і відкритий балкон із краєвидом. Ми – естети, і насолоджуємось цією автентикою, але тепла у квартиру це, звісно, не додає. Тому другий предмет у моєму топі – це фліс. Він м’який і чудово гріє, особливо якщо одягати його поверх термобілизни.

Ігор: Моя знахідка – це флісовий светр із капюшоном: якщо в голову тепло, тіло теж менше мерзне. І ще з переваг – речі з флісу дуже легкі, як порівняти, наприклад, із в’язаними светрами. Щоб утеплитись, необов’язково носити на собі важкий одяг.

Вікторія: У нас також є кольорові флісові штани. Це – річ-унісекс, і ми купили однакові, бо вони дуже зручні, і нам обом сподобався дизайн. Але якщо хочеться затишку й закутатись, то я залажу у спальник і працюю звідти. Це як сидіти під пледом на літній терасі.

Фліс:

Завдяки особливій порожнистій структурі волокон фліс є відмінним утеплювачем і слугує легким шаром верхнього одягу. Фліс, який використовують у виготовленні одягу для активного відпочинку, технологічний — зносостійкий, приємний на дотик і швидко висихає.

Худі Turbat Porto Houdi Wmn

2 100 грн

Придбати

Фліс Turbat Porto Houdi Mns

2 100 грн

Придбати

Штани Turbat Fun Camp

1 250 грн

Придбати

Інший флісовий одяг

Ігор: Уночі, поки ще не критично холодно, ми кидаємо спальники на ковдру. Їх можна розстібнути повністю та розкласти як плед. Коли буде холодніше, ми застібнемо спальники в кокони та спатимемо в них, а ковдра буде вже другим шаром – так ефективніше берегти тепло.

Спальник:

У домашніх умовах підійдуть і найлегші спальники, які розраховані на літо.

Враховуйте конструкцію, ширину та довжину спальника під свій зріст і комплекцію. Ідеально, коли в ньому є вільний простір – тоді спати комфортно, й утеплювач добре функціонує.

А якщо плануєте використовувати цей спальник і у мандрівках, орієнтуйтесь, щоби температура «комфорт», що написана на спальнику, збігалася або була на кілька градусів меншою за температуру, за якої ви плануєте спати.

Спальник Turbat Nox 400

8 950 грн

Придбати

Спальник Turbat Vatra 3S

3 950 грн

Придбати

Спальник Turbat Vogen

5 200 грн

Придбати

Інші спальники

Вікторія: Зі всього досвіду наших мандрів ми зрозуміли, що пухові речі – це надійна страховка від холоду. Наприклад, у пухових спальниках нам не було холодно навіть за мінусових температур у горах. Зараз я одягаю пухову безрукавку, коли ми робимо перерви та виходимо з кавою на балкон, – вона не дає холоду жодного шансу. А Ігор – фанат пухових шкарпеток, у яких любить гріти ноги, коли доводиться довго сидіти за роботою. Такі капці використовують мандрівники й альпіністи, вони призначені не для ходіння, а саме для додаткового утеплення під час сну чи перепочинку. Мені в них зазвичай надто гаряче, а, крім того, я рідко можу довго всидіти на місці – тому більше ходжу у вовняних шкарпетках. Вони дуже теплі, й у них легко можна заскочити у звичайні домашні капці, щоб вийти на балкон подихати.

Шкарпетки:

Шкарпетки з вовни вівці мериноса утримують тепло ніг, не вбирають запахи та не викликають подразнень навіть у людей із чутливою шкірою.

Пухові шкарпетки зазвичай використовуються для додаткового утеплення ніг під час сну чи днювання в наметовому таборі. Високоякісний гусячий пух, що тут використовується – найкращий утеплювач. Його будова дає змогу якнайкраще затримувати тепло, а ще він дуже легкий і добре компресується.

Шкарпетки

пухові Turbat Down Socks

1 250 грн

Придбати

Шкарпетки

Lasting TWP

445 грн

Придбати

Шкарпетки

Lasting SCK

515 грн

Придбати

Інші шкарпетки

Ігор: Ще наш абсолютний мастхев – це термос і термогорнята. Термогорнята – невеликі за об’ємом, їх зручно всюди носити із собою та можна відкрити чи закрити одним натисканням на клапан кришки. У них ми зазвичай заварюємо каву. Великий термос використовуємо, щоб зранку залити чай на двох і неспішно пити його весь день – чай залишається теплим аж до вечора. Насправді ми й до вимкнень опалення так робили, і навіть улітку – це дуже зручно та не потрібно багато разів на день умикати чайник.

Термос:

Термоси виготовляються з неіржавної сталі та мають подвійні стінки. Така конструкція дає змогу тримати напій усередині гарячим до 12 годин, водночас зовнішня сторона не нагрівається. У термоси можна заливати гарячу воду, щоб надалі використовувати її для приготування їжі — вони надійно герметизовані, а також не мають шкідливих BPA-речовин.

Термос Esbit VF1000ML

1 245 грн

Придбати

Термос для їжі Esbit FJ750ML-OG

1 315 грн

Придбати

Термогорнятко Esbit MGF450TL-BK

945 грн

Придбати

Інші термоси

Вікторія: І якщо ми вже заговорили про чай і каву, то мусимо згадати ще й про їжу для мандрівників. Її я вважаю справжнім стрибком уперед із часів, наприклад, мого пластунства, коли в походи носили величезні казани для готування їжі. Нарешті все це в минулому! Тепер достатньо маленького газового пальника, туристичного газового балона та невеликого обсягу води, щоби мати повноцінну вечерю за 10 хвилин.

Ми купуємо сушені страви українського виробництва, і вибір там – величезний: від гречки, кус-кусу з овочами до борщу чи харчо. Такі страви не треба готувати – їх достатньо залити окропом, і все готово. У вечори без світла ми брали сублімати та влаштовували вдома естетичні вечері на кариматі при свічках і ліхтариках. Поки закипає вода, над нею можна гріти руки й уявляти, що твій дім – це кемпінг. У цьому є і романтика, і легка ностальгія за мандрами – передчуття Ісландії, яка, вірю, з нами все ж скоро трапиться.

Їжа для мандрівників:

Крім таких переваг, як відсутність брудного посуду, сублімована та сушена їжа є найкращим рішенням для походів. Її також можна тримати про запас на випадки, коли немає електроенергії чи можливості вийти з дому. Щоби приготувати сублімат, у пакет із їжею варто залити приблизно 300 г окропу, ретельно перемішати та зачекати до 10 хв.

Щоби нагріти воду в домі з відключеною електроенергією, радимо мати різьбовий газовий балон і туристичний пальник. Він кипʼятить літр води за 3–4 хвилини та дає змогу регулювати подання газу, щоб оптимально використовувати ресурс і налаштовувати полумʼя.

Гаспачо з яловичиною ЇDLO

90 грн

Придбати

Полента з овочами ЇDLO

90 грн

Придбати

Газовий пальник Pinguin Atom Titan

1 848 грн

Придбати

Інша їжа

Ігор: Друзі, які приходять у гості, запитують про килим на стіні – чи це також один із наших лайфхаків для тепла вдома. Але ні, цього разу це просто стьоб, який перетворився в найпопулярнішу фотозону в нашій квартирі :)

Матеріал підготовлено за підтримки