Годинник б’є дванадцятий раз, і ви під келих шампанського встигаєте наобіцяти собі мало не потрапити в книгу Гіннеса за спортивні досягнення. Знайомо? Пообіцяти – пообіцяли, а ось коли приходить час виконувати – вмикається прокрастинація, бо надто вже захмарні цілі.

The Village Україна разом із французьким спортивним брендом Decathlon зібрали топ новорічних навколоспортивних обіцянок, які (практично) неможливо виконати, та розповіли, як ставити цілі, щоб мати результат.

«Обіцяю робити ранкову зарядку щодня»

Зарядка – це найкраще рішення, щоб почати свій шлях до великого спорту. А якщо серйозно, то у вас є всі шанси провалити завдання вже на першому тижні. Ділимося лайфхаками, як полюбити зарядку й таки її робити:


1

Забудьте про ранок

Якщо ви «сова», то ніякі обіцянки не піднімуть вас із ліжка о 6:00. Або у вас велика родина та просто неможливо усамітнитися. Хоча б зуби не забути почистити, не те що зробити зарядку! Тому робіть вправи в зручний для себе час або розбивайте на частини. Обід, вечір або ж три підходи по 510 хвилин протягом дня головне розім’ятися, чи не так?

2

Давайте без «щодня»?

Від незвички організм може відреагувати по-різному, тому почнімо вводити фізичну активність потроху. Кожен тренер скаже, що організму треба давати час на відпочинок і відновлення.

3

Дякуйте собі за перемоги

Вам вдалося зробити лише половину вправ? Супер! Ви займалися в будні, а на вихідні відчули потребу у відпочинку? Ви все ще молодець!


Пристосовуйте спорт до свого ритму життя, а не навпаки. Для швидшої адаптації підійдуть спортивні спорядження й аксесуари. У Decathlon є, з чого обрати: килимок для йоги, ролик для преса, фітнес-стрічки допоможуть робити вправи будь-де і будь-коли.

«Обіцяю прийти в форму до пляжного сезону»

Літо ще далеко, тому ця обіцянка здається досить реалістичною. Можливо, у вас уже є й план домашніх тренувань чи абонемент у тренажерний зал. Тож чому отримати тіло своєї мрії до літа – теж примарна ціль? Бо під «формою» часто розуміють набір стандартів краси, яких неможливо досягнути, навіть якщо ночувати в тренажерному залі. Що робити?


1

Створіть власні стандарти

Не орієнтуйтеся на моделей чи блогерів з Instagram, а шукайте свій шлях до здорового та підтягнутого тіла. Прислухайтеся до свого організму, контролюйте навантаження, а ще краще – зверніться до тренера, який допоможе вибудувати план харчування та тренувань.

2

Ставте проміжні цілі

Від 0 відтискань до 20, новий рекорд на тренажері, 3 хвилини в планці за місяць регулярних тренувань – коли є ціль, є мотивація.

3

Знайдіть свій спорт

Зараз багато всього: від трендового кросфіту та TRX до менш популярних тай-бо та балету. Обирайте своє, ходіть на пробні заняття, міксуйте та доповнюйте свій спортивний режим, тоді фізична активність не буде набридати. А на знак вдячності собі ви можете купити нову спортивну форму.


Легінси й топ, спортивний костюм, футболка та шорти – обирайте те, в чому вам буде комфортно та приємно тренуватися. А за новеньким луком для 70 різновидів спорту можна бігти в Decathlon.

«Обіцяю схуднути на 10 кг»

З одного боку, правильна обіцянка – та, де є конкретика, з іншого боку – чому саме 10 кілограмів? Знову повертаємося до нереалістичних стандартів краси, де цифра на вагах є визначальним чинником успіху. Насправді ж важливо враховувати багато чинників, які на неї впливають, як-от вік, морфологія тіла, спадковість тощо. Готові покращити обіцянку?


1

Забудьте про цифри

Вони не є точним показником прогресу. Якщо ви активно займаєтеся спортом, то не тільки скидаєте зайву вагу, а й набираєте м’язову масу. А м’язові тканини важчі за жирові. Тримати себе в формі чи зрештою влізти в улюблені джинси – теж звучить як план!

2

Придумайте собі челендж

Це може бути що завгодно: від перших двох кілометрів бігом через місяць до реєстрації на забіг, що пройде за пів року. Це крутий виклик!

3

Знайдіть напарника

Якщо вам важко встати зранку на пробіжку, ваш напарник не дасть зійти з дистанції. Досягати цілей цікавіше в компанії, ніж наодинці.


А якщо у вас узагалі немає настрою, і ні партнер, ні забіг не мотивують займатися спортом, оберіть «ліниву» фізичну активність. Що може бути приємніше, ніж дивитися улюблений серіал і намотувати кілометри на біговій доріжці?

«Обіцяю опанувати новий різновид спорту»

Як часто ви собі це обіцяли? З десяток разів так точно! Та, може, почнімо з експериментів, щоби встановити ваші схильності та здібності в спорті? А коли ви вже зупинитеся на чомусь конкретному, будьте готові попрацювати, бо профі не стати за одну ніч, а завдяки регулярним тренуванням – цілком можливо.


Щоб ви не розгубилися, ми зібрали кілька ідей, які можуть дати старт вашим спортивним досягненням:

1

Проплисти свій перший кілометр

2

Навчитися гри в теніс

3

Поплавати на сапборді

4

Підкорити гірську вершину

5

Покататися на роликах

6

Сплавитися на рафті

7

Пограти в петанк

8

Фінішувати в трейловому забігу

9

Спробувати снорклінг

10

У вас попереду багато цікавих відкриттів, тому бажаємо вам слухати своє тіло (і тренера!) та не вимагати більшого, ніж можете собі дати.

Обрати спортивний одяг та інвентар


Матеріал підготовлено за підтримки