У Львові на вулиці Володимира Великого демонтували радянську мозаїку «Море та риби» Володимира Патика, пише Tvoemisto.tv.

Панно розташоване біля входу в магазин «Океан». Власники будівлі зараз реставрують магазин і запевняють, що забрали мозаїку для збереження, а пізніше встановлять її назад.

«Це планові роботи, які відповідають проєкту. Спочатку ми демонтуємо стіну з мозаїкою, потім переносимо, а в кінці встановимо так, як було. Навіть покращимо її вигляд», – коментує директор компанії-забудовника «Компанії Ріел-Естейт Груп» Віталій Молінський.

У Львівській міській раді вже доручили провести перевірку об’єкта. Мають з’ясувати, чи дотримується забудовник законодавства. Якщо будуть виявлені порушення, влада міста вимагатиме анулювати дозвіл на початок виконання будівельних робіт і винесе припис про їх зупинення.

За словами мера Львова Андрія Садового, компанія-забудовник брала офіційне зобов’язання зберегти мозаїку. Водночас головний архітектор Львова Юліан Чаплінський вважає демонтаж мозаїки актом вандалізму.


Мозаїку «Море та риби» львівський художник Володимир Патик створив у 1982 році, у період радянського модернізму. 

Фото: Дослідники Львова / Urban Explorers Lviv