Незручності у щойно відремонтованій квартирі виникають найчастіше через помилки на стадії дизайн-проекту: і ось крізь вітальню тягнуться подовжувачі до дивана, а у ванній некомфортно перебувати через високу вологість. Дизайнер Іван Миролюбов розповів The Village, про що забувають дизайнери без досвіду та на які критичні моменти варто звертати увагу, коли робиш ремонт самостійно.

Іван Миролюбов

арт-директор студії «Точка дизайну»


Розміщення розеток та вимикачів

Важко уявити зону відпочинку вдома без додаткових розеток. У кожному ресторані власники передбачають можливість розмістити декілька розеток, щоб відвідувачі змогли попрацювати в приємній атмосфері за чашкою кави. Якщо ж вони розподілені неправильно, то кімнатою починають розповзатися дроти. Чому так відбувається?

1. Під час розробки проекту дизайнер не потурбувався про розетки біля м’яких груп. Якщо правильно спланувати зонування простору, цього вийде уникнути. Біля диванів та крісел краще закладати від двох до чотирьох додаткових розеток для мобільних пристроїв.

2. Дизайнер не врахував, що план розміщення меблів може змінюватися. Власники квартири можуть міняти розміщення дивана чи крісла з часом, тому краще передбачити кілька додаткових розеток заздалегідь, враховуючи можливі зміни.

3. До розеток немає вільного доступу. Недосвідчені дизайнери можуть забути внести корективи в план розміщення розеток після того, як клієнт попросив трохи посунути шафу. В результаті шафу перемістили, а доступ до розеток виявився обмеженим.

Вентиляція та електрика у ванній кімнаті

Ванна кімната – це місце, де завжди волого: сушиться білизна, йде пара від гарячого душу, та й просто постійно тече вода з кранів. Непропрацьована вентиляція стане причиною затхлого повітря, появи іржі, руйнування плитки і набухання меблевих покриттів. Тому дизайнер має простежити, щоб вентиляційний отвір не було перекрито: повне перекриття можливе лише в тому випадку, коли встановлена примусова вентиляція. Під час встановлення витяжного вентилятора необхідно розміщувати його якомога далі від входу та вище по стіні.

Через підвищену вологість до світильників у ванній також є особливі вимоги. Усі світильники у зоні прямого потрапляння води мають відповідати IP45 і не менше. Для приладів, які містяться у ванній кімнаті, цей показник буде не таким жорстким. Важливо не забути і про захист від вологи всіх розеток, а також про те, що вони мають розміщуватися вище підведень води.

Водяну сушку для рушників варто розміщувати якомога ближче до стояка гарячої води: чим він далі, тим більше знижується опалювальна потужність приладу. Монтувати сушку для рушників де заманеться можна, лише якщо вона електрична.

Розміщення дверей

Перед тим як дизайнер займеться вибором форми міжкімнатних дверей та матеріалу, з якого вони зроблені, він має ретельно продумати зручність їх використання у просторі. На що варто звернути увагу:

– двері найкраще відчиняти в більше приміщення, а не в менше. Через порушення цього правила, наприклад, часто буває дуже незручно використовувати невеликі комори та туалети;

– якщо двері можуть вдаритися об стіну, то краще встановити стопери, які збережуть оздоблення цілим;

– часто дизайнер намічує розміри дверей на кресленнях, зовсім забуваючи про лиштву. Вона не помістяться, якщо розмістити двері впритул до стіни. Потрібно відступати щонайменше 100 міліметрів.

Люки та доступ до комунікацій

Розводка труб переважно розміщується у ванних кімнатах. Час від часу їх потрібно обслуговувати чи знімати показники з лічильників – найзручніше це робити за допомогою ревізійних люків. Окрім контролю показників, вони призначені для ремонту та чистки сифона ванни. Про розміщення люків потрібно потурбуватися заздалегідь, щоб надалі їхня відсутність не зіпсувала зовнішнього вигляду кімнати. Компромісний варіант на межі естетики та функціональності – люки, на яких можна розміщувати плитку. Такий люк можна «заховати» за красивим оформленням, а відкриватися він буде простим натиском.

Розміщення та розміри світильників

Робота над освітленням – також важливий етап дизайн-проекту. За допомогою світла можна підкреслити переваги приміщення та візуально скорегувати його недоліки – наприклад, візуально збільшити стелю. Під час роботи з освітленням потрібно пам’ятати про його три головні види: загальне, спрямоване та декоративне.

1. Загальне освітлення має давати рівномірне та розсіяне світло. Цю функцію добре виконують люстри, розміщені в центрі кімнати. Треба стежити за тим, щоб світильник не кидав різкі тіні.

2. Для певних зон використовують спрямоване освітлення. Такі зони, як робоча поверхня кухні, робочий стіл чи зона для читання, мають бути яскравіше освітлені, щоб очі не перенапружувалися.

3. Декоративне освітлення, на відміну від загального, може бути достатньо різким і навіть створювати цікаві малюнки завдяки концентрованим променям світла. Один із актуальних трендів – підвісні світильники. Завдяки цьому в інтер’єрі можна створювати функціональне, лаконічне та точкове освітлення, наприклад, виділити зону для обідів чи барну стійку. Але всі світильники, особливо достатньо високі чи які мають нестандартне розміщення відносно центру кімнати, можуть заважати відчиняти шафи чи вікна, це потрібно врахувати заздалегідь.

Діагональні та радіусні стіни

Через появу в приміщенні додаткових кутів розмістити меблі складніше, оскільки більшість із них має квадратну чи прямокутну форму. Розробка ж нестандартних меблів на замовлення може зробити проект значно дорожчим. Безумовно, якщо стіни із самого початку мають нестандартну форму, то індивідуальне рішення необхідне. Але якщо є можливість, краще такої ситуації уникнути.

Розкладка плитки

Надіятися на те, що плитка ідеально підійде за розміром вашої ванної кімнати чи фартуха на кухні, не варто: обов’язково доведеться зіткнутися з її підрізкою. Іноді дизайнер не приділяє потрібної уваги кутам, що призводить до вузьких підрізок: вони порушують симетрію і здаються неакуратними. Є декілька способів вирішення цієї проблеми. Наприклад, ви можете спочатку з’ясувати, скільки цілих плиток можна розмістити на стіні. Потім провести вісь відносно центру стіни та викладати плитку відповідно до цього. Тоді розкладка по кутах буде рівномірною. Також під час придбання плитки потрібно пам’ятати про те, що варто брати із запасом, щонайменше 10-15% від купленого об’єму. Так ви убезпечите себе від зайвих поїздок до магазину, де, до речі, потрібна плитка може просто закінчитися.

Стики матеріалів

Часто буває так, що в поєднаному просторі використовують два типи матеріалів (наприклад, покриття підлоги). Передбачити те, якими будуть стики, потрібно заздалегідь: навіть якщо на візуалізації вони красиві, не факт, що так само буде і після реалізації. Завчасно розгляньте варіанти. Стик можна замаскувати акуратною металевою (латунною) вставкою або використати силіконовий ущільнювач: якщо він буде підібраний під колір інженерної дошки, то буде майже непомітним.

Системи зберігання та гардеробна

Система зберігання – суто індивідуальна частина інтер’єру. Для грамотної розробки важливо обговорити з дизайнером ключові моменти:

– де будуть зберігатися габаритні речі: пилосос, валіза і так далі. Часто під час проектування цей момент не беруть до уваги, і в результаті всі ці речі зберігаються десь в кутку за шафою;

– чи можете ви дотягнутися до штанги? Безумовно, є певні стандарти, але бувають винятки;

– чого у вас більше – сорочок, довгих суконь чи футболок з джинсами? Наприклад, якщо у вас багато довгих суконь, краще віддати перевагу місцям для штанги, якщо більше футболок – залишити більше місця для полиць;

– де зберігатиметься взуття? Для нього зазвичай місця завжди недостатньо. Під час проектування потрібно про це пам’ятати.

Окремий пункт – вентиляція в гардеробній, оскільки найчастіше там немає вікон. У приміщенні, яке позбавлене джерела свіжого повітря, підвищується рівень вологості, відповідно зростає можливість появи грибка.

Текст: Маша Шаталіна

Фото: обкладинка - Dan Gold / Unsplash; 1 - Patrick Perkins / Unsplash; 2 - Chastity Cortijo / Unsplash; 3 - Kari Shea / Unsplash; 4 - Becca Tapert / Unsplash; 5 - Toa Heftiba / Unsplash; 6 - Shanna Camilleri / Unsplash.