Тотальне озеленення житла – інтер’єрний тренд, що кочує з року в рік, від якого дизайнери навряд чи відмовляться. Якщо раніше було достатньо купити для кімнатних рослин пластикові горщики одного кольору, бажано під барву штор або килима на стіні, то сьогодні горщик для квітки – це самодостатній предмет інтер’єру. Розповідаємо, як підібрати керамічний посуд під рослину, як вписати його в простір і що цікавого взагалі відбувається у світі домашньої кераміки.

АНАСТАСІЯ АНДРЄЄВА

дизайнерка, бюро фітодизайну «Фікус»

КСЕНІЯ КОЛЕСНІКОВА

засновниця Potanica Moscow

АННА МИРО

керамістка, авторка проекту Miropottery

Як визначитися з розміром

Передусім керамічний горщик повинен бути зручним для рослини і лише тоді красивим та відповідним до інтер’єру. Якщо ви не тямите в квітникарстві й не готові заглиблюватися в теорію, орієнтуйтеся на дві головні умови: відповідний розмір і наявність отворів для виведення води на дні. Дивіться на корені рослини: вони повинні вільно вміщатися усередині горщика, плюс варто закласти кілька сантиметрів з усіх боків – для майбутнього росту. Ємність без дренажних отворів – це кашпо. Висаджувати в нього рослини прямо в ґрунт не рекомендують. Але ви можете посадити рослину на великий шар керамзиту або заховати всередину кашпо будь-який інший горщик. Якщо необхідність постійно пам’ятати про полив вас напружує, зверніть увагу на посуд із функцією автополиву.

АНАСТАСІЯ АНДРЄЄВА: При покупці рослини насамперед зверніть увагу на розмір земляної грудки. Це той мінімум, при якому рослина здатна розвиватися.

 При пересадці рослини потрібно враховувати вид її кореневої системи: від цього залежить, чи потрібне глибоке кашпо, чи можна обійтися плоским контейнером. Рослинам зі стрижневою кореневою системою (сансевієрія, аглаонема, антуріум) потрібні глибокі стійкі ємності. Рослинам із мичкуватою кореневою системою (кротон, фікус, лимон, нефролепіс, ріпсаліс, спатіфілум) підійдуть широкі невисокі горщики. Рослини з поверхневою кореневою системою (ноліни, сукуленти) добре ростуть у невисоких плоских контейнерах.

 Важливу роль у виборі горщика відіграє і швидкість росту квітки. Якщо її не врахувати і помилитися з розміром, то коренева система швидко розростеться і тоді знову буде потрібна пересадка.

 Обов’язково враховуйте висоту наземної частини рослини. Для високих видів сміливо обирайте великі кашпо. По-перше, це безпечно: таке кашпо стійкіше. По-друге, для потужної кореневої системи потрібний простір.

 При виборі кашпо треба враховувати майбутнє місце розташування рослини: підлоговий вазон складно уявити на столі, а маленький горщик – на підлозі в коридорі.

АННА МИРО: Якщо відштовхуватися від естетики, то горщик (не підлоговий) повинен бути приблизно одного розміру з наземною частиною рослини. Наприклад, якщо це маленький сукулент, то й посуд варто підібрати невеликий. Іноді навіть краще, коли сама рослина десь на чверть більша за горщик – це теж має гармонійний вигляд. Що стосується підлогових вазонів, то їхній розмір може бути удвічі менший від висоти самої квітки.

Як поєднувати з рослиною

Якщо визначитися з уподобаннями не вдається, розглядайте два основних критерії: поєднання горщика з рослиною і з вашим інтер’єром.

АНАСТАСІЯ АНДРЄЄВА: Підбираючи колір і фактуру кашпо, враховуйте, що воно повинно поєднуватися з рослиною. Обирати яскраві, кричущі кольори та складні фактури варто з обережністю і лише якщо ви впевнені, що такий вибір виправданий. Деякі рослини мають строкате забарвлення листя, наприклад, сансевієрія та кротон. Для таких видів добре використовувати кашпо нейтральних відтінків і спокійних форм.

КСЕНІЯ КОЛЕСНІКОВА: Більшість горщиків чудово поєднуються між собою, тому що їх об’єднують рослини, а саме їхній насичений радісний зелений колір. І тому вони загалом гармоніюють, навіть якщо таке поєднання кольорів було б дивним в іншому контексті: в одязі або в меблях.

Мені насправді навіть не траплялися не поєднувані з рослинами горщики. Я маю і пластикові горщики, і розписані мною під бетон, і керамічні – абсолютно всіх кольорів веселки та різних фактур: у крапочку, у смужку; з мармуровими розводами, дерев’яні, під метал, навіть якісь іржаві.

Як вписати в інтер’єр

Горщик або ваза насамперед повинні відповідати загальному стилю інтер’єру. Тому, по-перше, варто визначитися зі стилістикою приміщення. По-друге, подумати, яких деталей вам не вистачає та яке послання повинна нести рослина в горщику: бути гармонійною частиною простору або стати яскравим акцентом. Відштовхуйтеся від колірного рішення кімнати і конкретного місця, в якому буде жити рослина.

АННА МИРО: До вибору горщика не варто підходити дуже формально, підбираючи його під колір чогось. Він може відрізнятися від усього в інтер’єрі й стати тією самою вишенькою на торті або бути в одній тональності з усіма предметами меблів – варіацій дуже багато. Як і все у вашому домі, горщик передусім відображає вашу особистість, характер та інтереси. Якщо ви віддаєте перевагу мінімалізму та стриманим тонам – обирайте природні натуральні кольори. Якщо тяжієте до урбанізації та міського середовища проживання – зверніть увагу на горщики під бетон.

КСЕНІЯ КОЛЕСНІКОВА: Як правило, більшість рослин живе у нас на підвіконнях, і підвіконня найчастіше білі. До такого спокійного білого фону пасує будь-яке поєднання. Найкрутіше, що можна в будь-який момент взяти який-небудь інший горщик – і кольорова пляма на вашому вікні зміниться, а картинка стане більш живою.

Є базовий набір кольорів: відтінки білого, сірого, чорного і, напевно, сірий метал – це класика, яка впишеться в будь-який інтер’єр. Якщо акцент треба зробити на самій рослині, то можна обрати всі горщики одного кольору. Якщо хочеться яскравих плям, то не потрібно боятися брати насичені кольори або якісь веселі патерни: в крапочку, з розводами або незвичайних форм.

На які тренди звернути увагу

Основна особливість інтер’єрних тенденцій – у свободі вибору, перевазі індивідуальних рішень і дизайнів над модними штампами. Обираєте ви еклектику, стиль бохо, мінімалізм або пастельні тони – завжди робіть акцент на сполученнях незвичайних форм, різних фактур, кількох яскравих відтінків або варіацій одного кольору.

АННА МИРО: Основні тренди в керамічних горщиках:

– нестандартні колірні рішення та форми;

– стиль мемфіс – чорна графіка на білому тлі в поєднанні з яскравими кольоровими геометричними формами;

– поєднання керамічних горщиків із бетонними кашпо та кольоровими скляними вазами;

– відсилання до 50-60-х років, конструктивізму, абстракціонізму та авангарду;

– яскраві, насичені кольори;

– тяжіння до архітектури.

КСЕНІЯ КОЛЕСНІКОВА: Що стосується тенденцій у кераміці, то вони не дуже відрізняються від загальних трендів дизайну інтер’єру. Досі в моді ніжно-пастельні відтінки: передусім ніжно-рожевий, який уже кілька років впевнено тримає свої позиції, та ніжно-блакитний. Дуже популярний медовий колір карамельно-жовтуватого відтінку та запорошений сіро-зелений.

АНАСТАСІЯ АНДРЄЄВА: У моді екологічність, тому стають популярними кашпо з переробленої пластмаси та натурального кам’яного порошку. Зовні вони схожі на керамічні, але легкі, міцні, морозостійкі. Такі кашпо можна використовувати для висаджування рослин як усередині приміщення, так і на балконі або в саду.

Текст: Анастасія Плаксіна

Фото: обкладинка — Annie SprattUnsplash; 1 — rawpixel / Unsplash, 2 — Daan Stevens / Unsplash, 3 — James Pon / Unsplash