Підготуватися до сезону літніх відпусток краще заздалегідь, щоб не бігати містом у пошуках усього необхідного в останній момент. Під «усім необхідним» The Village Україна має на увазі не тільки нову сукню і крем для засмаги, а й відповідну валізу. Бездонна пластикова тільки на перший погляд здається універсальною. На ділі для коротких поїздок варто придбати компактну валізу, а на випадок польоту лоукостером, де доплачувати доводиться буквально за все, – купити зовсім маленьку, яку можна буде пронести на борт з мінімальною доплатою.

The Village Україна вибрав п’ять валіз для будь-якої подорожі і склав коротку пам’ятку, як правильно збирати речі в поїздку.

Для довгої відпустки

Для довгої поїздки краще вибирати місткий, маневрений і міцний чемодан, який буде не шкода подряпати і забруднити. По-перше, він має вмістити максимум речей, а по-друге, так само, як і ви, перенести багатогодинний переліт. Звернути увагу варто на пластикові моделі. Вони міцніші від тканинних і практично нічого не важать: це має значення, якщо в поїздку ви берете половину гардероба, а повернутися назад плануєте з покупками або сувенірами для друзів та близьких. Наявність відсіків, які закриваються, і сітки теж має значення: так зможете відокремити взуття від одягу, а нижню білизну або флакони, що можуть розбитися, покласти в окрему кишеню (що значно знизить ризик залити кремом для засмаги половину гардероба).

Samsonite — 3780 грн

Для поїздки на вихідні або в короткотривалі відрядження

Як правило, поїздка до ближньої Європи на вікенд або коротке відрядження по країні не вимагає серйозних зборів і значного запасу вечірнього вбрання. Так що найрозумніше обмежитися валізою-рюкзаком або невеликою валізою, з якою буде зручно пересуватися містом (як мінімум, дістатися від аеропорту до готелю на громадському транспорті чи від таксі до хостелу пішохідною вулицею з бруківкою).

Roncato Ironic — 3380 грн

У ручну поклажу

Якщо ви плануєте летіти лоукостером, де беруть плату і за напої, і за місце в багажному відділенні, можна спробувати заощадити і взяти з собою валізу, яку дозволять пронести на борт. Як правило, її розміри не повинні перевищувати 55 х 40 х 20 см, а вага становити не більше як 5-10 кілограмів. Однак багато авіакомпаній встановлюють власні обмеження, тож уточнюйте вимоги заздалегідь. У випадку з ручною поклажею можна заощадити на технічних складових, наприклад, на міцних матеріалах або широких коліщатах: ні те, ні інше не матиме значення в літаку, а нести легку валізу часом навіть зручніше, ніж котити за собою.

CAT — 4880 грн

Для найменших

Діти люблять яскраві кольори і самостійність, тому власна валіза порадує їх не менше, ніж нова іграшка або передчуття поїздки. Вибираючи відповідну модель для дітей, потрібно пам’ятати, що найбільш стійкий і легкий у транспортуванні варіант – пластиковий чемодан на чотирьох коліщатках: штовхати або тягнути за собою такий набагато легше, ніж двоколісний. А веселий принт не тільки сподобається дитині, а й скоротить час на пошуки на стрічці видачі.

Trunki — 1850 грн

Для тих, хто звик до порядку в усьому

Лора Удалл заснувала власну марку симпатичних валіз із веселими принтами в 2004 році, щоб полегшити життя однієї зі своїх дочок: вона страждала від сколіозу і не могла носити з собою в школу всі підручники в рюкзаку. Незабаром місткі сумки на коліщатках оцінили візажисти, фотографи і всі, кому в роботі доводиться щодня возити з собою купу речей. Головна перевага валізи Zuca – продумані «нутрощі»: крім основного відділу, у який, якщо треба, можна впихнути кілька м’яких полиць з осередками для зберігання дрібниць (такі продаються в IKEA або на сайті марки), вона забезпечена двома внутрішніми кишенями і бічними сітками. Пластикова окантовка і щільні товсті стінки валізи дають змогу возити в ній навіть крихкі предмети, а розміри підходять під категорію ручної поклажі. Хоча здати в багаж її теж можна.

Zuca — 5700 грн

НЕЗАЛЕЖНО ВІД ТОГО, КУДИ ВИ ЇДЕТЕ У ВІДПУСТКУ і наскільки, уникнути зборів валізи не вийде. Щоб максимально полегшити і прискорити процес, The Village склав список універсальних порад, які допоможуть не забути потрібне і не взяти зайве:


 Скочуйте одяг, який не мнеться, у ВАЛИКИ: це допоможе скласти речі найбільш компактно.

 СУКНІ, БЛУЗИ, сорочки і СПІДНИЦІ з тонких тканин розкладайте пластами на зразок листкового пирога, тоді після приїзду не доведеться шукати праски, щоб привести одяг до ладу.

 ВСІ РІДКІ І Сипучі ЗАСОБИ складати в герметичні пакети або контейнери. Немає нічого страшнішого від кондиціонера для волосся, який протік у валізі,  або тіней, що розсипалися.

 ДЛЯ ЕКОНОМІЇ МІСЦЯ ВЗУТТЯ КРАЩЕ ВЕЗТИ БЕЗ КОРОБОК. Щоб туфлі та кросівки не деформувалися, всередину можна засунути шкарпетки, ремені і хустки.

 Флакон з парфумами загорніть товстими шкарпетками або шарфом. Цей лайфхак застосуємо й до інших крихких дрібниць.

 ЯКЩО ПОЇЗДКА БУДЕ КОРОТКОю, частину рідкої косметики, на кшталт тоніка для вмивання або міцелярної води, можна перелити в 10 і 15-мілілітрові флакони. Такі набори продаються в Sephora.

 Важкі і ВЕЛИКІ ПРЕДМЕТИ, наприклад взуття, потрібно класти на дно валізи, вкриваючи зверху футболками і светрами – так, щоб найлегші речі виявилися у верхній частині.

 ПЕРЕД зборами варто розкласти ОДЯГ НА КОМПЛЕКТИ, які ви будете носити на відпочинку. Заощадите не тільки місце, а й час на вибір відповідного вбрання.

 Завчасно складіть СПИСОК необхідних у поїздці дрібниць (універсальні приклади можна знайти в інтернеті), щоб не купувати чергову зубну щітку чи контактні лінзи на місці.

 Постарайтеся НЕ ЗДАВАТИ В БАГАЖ ДУЖЕ ДОРОГІ (як у прямому, так і в переносному сенсі) речі. Валізи губляться рідко, але таке буває. Компенсація за втрату багажу регулюється Варшавською конвенцією та Гаазьким протоколом і розраховується за принципом 20 доларів за один кілограм ваги. Так що вартість вінтажної сумки Chanel або улюблених човників Manolo Blahnik покрити не вдасться.

Обкладинка: Erwan Hesry / Unsplash