Рано чи пізно більшість із нас приходить до експериментів із волоссям. Хтось хоче новою стрижкою підвести риску під «старим життям», хтось прагне додати фарб у будні яскравим кольором волосся, а хтось просто мріє хоч раз висвітлитися до платинового блонду а-ля Мерилін Монро.

The Village разом із Matrix попросили п’ятьох людей чесно розповісти, що підштовхнуло їх до фарбування волосся в домашніх умовах, що не вдалося і як вони виплутатися з цієї історії (майже) неушкодженими.

Олександра Крапля

Через невдале освітлення ходила з фіолетовим волоссям

Якось мені було нудно, я захотіла висвітлити передні пасма. Мене це так захопило, що на наступний день я повністю висвітлила своє темне волосся. Потім я зважилась на ще один експеримент – спробувала перефарбуватися в сірий, але стала фіолетовою.

Висвітлювала я волосся дешевими засобами, які дуже йому зашкодили, а з кольором гралася з допомогою відтінкового засобу. Експеримент не вдався тому, що треба: а) йти в салон до спеціаліста; б) усвідомлювати, що старий шар фарби нікуди не дівся й дасть про себе знати під час висвітлення; в) перед фарбуванням удома проконсультуватися зі своїм перукарем.

Після експерименту я відчула й щенячу радість від змін, і роздратування, що корені висвітлювалися добіла, а інше волосся залишалося рудим (привіт від минулого фарбування в натуральний темніший колір!).

Що чекає на героїню далі?

Пройдіть тест і дізнайтеся, чим закінчилась історія Олександри

Що би ви зробили на місці Саші?

Виплакала б усі очі

Взяла до рук машинку

Побігла до знайомої перукарки

Саша виплакала всі очі

Саша взяла до рук машинку

Саша побігла до знайомої перукарки

Вона витратила на це

Сліз
Часу
Грошей

Чим насправді закінчилась історія з фіолетовим волоссям

Потім я почала фарбуватися в яскраві кольори, які відвертали увагу від стану волосся, намагалася реанімувати його масками, двічі робила каре, а потім «психанула» та висвітлилась у салоні. Тепер ходжу жовта й ні про що не шкодую. Якби я тоді не зіпсувала собі волосся, ніколи б не ризикнула пофарбувати його в настільки яскравий відтінок.

Що пішло не так в історії Олександри?

Вікторія Липень

національна
тренерка Matrix

Не можна висвітлювати волосся побутовим освітлювачем декілька разів. І пам'ятайте: кожне наступне фарбування призводить до сильного пошкодження волосся. Наступна помилка – використання непрофесійного відтінкового засобу. Це продукт прямої дії, плюс у ньому великий вміст інгредієнтів, які перекривають молекули кольору волосся*. Відтінковий засіб – продукт непередбачуваний, коли ви намагаєтесь видалити його з волосся, а коли наносите щось поверх нього, будьте готові, що може вийти абсолютно будь-який колір: рожевий, зелений, фіолетовий. Це відбувається через комбінацію кольорів у різних засобах, результат якої надзвичайно важко передбачити. Ідеальний рівномірний платиновий блонд отримати можна виключно в салоні через процедуру знебарвлення та тонування.

Що робити з уже пошкодженим волоссям? Купити у профмагазині засоби для зміцнення волосся. Це можуть бути шампунь і кондиціонер, наприклад, із лінійки Unbreak My Blonde. Відновити пошкоджене волосся без салонних процедур надзвичайно важко.

*вони діють на поверхні та у верхніх шарах волосся, буквально закриваючи природні пігменти чи результати фарбування під ними – ред.

Настя Ємельяненко

Мало не втратила волосся через освітлення вдома

Моє волосся пережило майже всі кольори веселки, і в якийсь момент воно сказало мені – досить! На той час я майже рік ходила натуральною блондинкою, але мені хотілося змін. Стригти волосся я не планувала, а ось пофарбуватися – чому б і ні? Я взяла звичайну фарбу відтінку «Шоколад», і вже через дві години була брюнеткою.

Два місяці я ходила в новому кольорі, але моєму хлопцеві (на той момент) моє перевтілення не подобалось. Спочатку я не звертала уваги, але потім мені почало це муляти. І дурна я заради «кохання» пішла в магазин купувати фарбу, найдешевшу та сильну. Все пішло не так: під час фарбування шкіра голови палала вогнем, а після того, як волосся підсохло, я побачила, що воно взялося плямами: десь біле, десь жовте, десь залишилось чорне – як той єнот!

Чи буде в історії Насті хепі-енд? Дізнаймося.

Як би ви відреагували на місці Насті?

Заперечення, гнів, торг і за списком

Відправила би хлопця у чс

Випила валер’янки та пішла б у салон

Настя переживає заперечення, гнів, торг і за списком

Настя відправила хлопця у чс

Настя випила валер’янки та пішла в салон

Вона витратила на це

Сліз
Часу
Грошей

А ось як насправді рятувала своє волосся Настя

У сльозах я подзвонила мамі й вона записала мене до майстрині-перукаря. У шапці (літом!) я прибігла в салон, і прийшла до тями, коли побачила, як шмат за шматом цієї «мочалки», яка ще недавно була моїм волоссям, падає на підлогу. Тоді я сказала собі: «Нікого не треба слухати, роби так, як подобається тобі». Після того я ще рік відновлювала волосся. Такий експеримент показує, що краще піти до спеціалістів, аби не стати єнотом без волосся.

Що пішло не так в історії Насті?

Вікторія Липень

національна
тренерка Matrix

З розповіді роблю висновок, що Настя після фарбування в темний використала знебарвлювальний засіб (наприклад, пудру) для «розсвітлення» фарбника. Пам’ятайте, у фарбуванні має значення те, якої потужності та бренду оксидант (часто його також називають окислювач – засіб, що змішується зі знебарвлювальною пудрою) та пудра та чи рівномірно він нанесений. У історії героїні, ймовірно, був високий рівень оксиданту, який підійшов би для натуральної брюнетки, що хоче стати блондинкою. Але не забуваймо, що під каштановим «низом» у Насті світле пошкоджене волосся. Ще одна причина того, що Настя стала, як «єнот», у тому, що дівчина могла спочатку нерівномірно нанести темну фарбу, а потім уже освітлювач.

Як із брюнетки з мінімальними втратами повернутися у блонд? Треба йти в салон і чесно розказати свою історію волосся: скільки років ви у блонді, коли затемнилися, скільки проходили з темним кольором. Майстер повинен зробити тест-пасмо для визначення, наскільки волосся чутливе. Це важливо для розуміння, чи можливо виконати побажання клієнта, чи спочатку застосувати відновлювальні процедури.

Наталія Бойко

Через неправильний відтінок тонувального бальзаму отримала синє волосся

Розійшлась я із хлопцем одного разу… (ні). Насправді я шукала себе та «свої» відтінки. Моя подруга зі сфери б’юті дала мені «люб’язну пораду» прибрати жовтизну волосся фіолетовим тонувальним бальзамом. Здається, на таких подругах і побудувався стереотип про жіночу дружбу, але тоді моя віра до світу була безкрайня.

Я пішла та купила відтінковий засіб. Назву його, як ім’я Волдеморта, промовляти вголос не можна. Але здається, це був засіб відтінку 9.01.

Очікувалось, що волосся злегка посивіє. Я перетримала цей бальзам і, вже змиваючи, помітила, що щось не так: волосся темне й віддає синім. Я сушу голову, а в думках лише пісні Шакіри вперемішку з Монатіковими. ІСТЕРИКА, одним словом.

Розв’язка вже близько, а поки давайте вирішимо долю подруги героїні.

Що би ви зробили на місці Наталі?

Попросила б відшкодувати похід до перукаря

Пробачу, я ж добра людина!

Тегнула б у гнівному пості

Наталя попросила подругу відшкодувати похід до перукаря

Наталя пробачила подругу

Наталя тегнула подругу у гнівному пості

Вона витратила на це

Сліз
Часу
Грошей

А ось яким був фінал історії Наталі

Що ж сталося далі? Я би мала сказати: пішла в салон, і майстер-колорист зробила з мене красуню. Але все закінчилось… ще одним невдалим домашнім фарбуванням.

Що пішло не так в історії Наталі?

Вікторія Липень

національна
тренерка Matrix

Якщо ви маєте світлий рівень тону та хочете прибрати жовтизну, вам точно не підходить тонувальний бальзам відтінку 9.01. Перша цифра у фарбнику – 9 – каже про рівень світлості. Це темний блонд. А цифра 1 каже, що це попелястий колір. Жовтизна прибирається з допомогою фіолетового пігменту, а не попелястого. Ситуацію можна погіршити, не тільки помилившись із відтінком, але й перетримавши тонувальний засіб. Адже тоді пігмент накопичується на волоссі, і воно стає темним із синім відтінком. Якщо у вас є легка жовтизна, то шампуню та кондиціонеру з фіолетовим пігментом буде достатньо, але якщо сильна – то це лише тонування в салоні.

Олексій Бойко

Після освітлення став, як золотистий ретривер

Коли почалася епідемія коронавірусу та закрили всі заклади, я втратив роботу. Тоді подумав, чи не здійснити свою давню мрію – освітлити волосся, як у фронтмена гурту Scooter? Ще й дівчина підтримала!

Спочатку ми взяли звичайну фарбу, на пакованні якої було вказано про перехід із каштанового кольору до білого. Пофарбували, але вийшло зовсім не те, що на фото – я був, як золотистий ретривер. З інтернету зрозуміли, що простою фарбою моє натуральне каштанове волосся не випалити у блонд. Тому пішли до магазину за освітлювачем. У той самий день нанесли його мені на волосся, але за пів години я був жовтим, як курчатко.

Відповідь на те, чим закінчилась історія Олексія – в тесті.

Ви й волосся фронтмена гурту Scooter – це як очікування vs реальність. Що ж робити?

Пошукав би іншого кумира

Попросив би дівчину збрити це неподобство

Купив би відновлювальний шампунь для блонду

Олексій шукає іншого кумира

Олексій попросив дівчину збрити це неподобство

Олексій купив відновлювальний шампунь для блонду

Він витратив на це

Сліз
Часу
Грошей

Продовження історії Олексія та лайфхаки з догляду за пошкодженим волоссям

Взагалі я мріяв про біле волосся, як у фронтмена гурту Scooter, але розумів, що моя шкіра голови не витримає ще одну порцію такої хімії. Вона й так палала як ніколи, а волосся було на дотик, як найдешевша радянська перука! Кілька днів я намагався прийняти своє волосся, але не зміг. Урешті поголився налисо. Висновок: набагато комфортніше бути лисим, ніж із таким штучним волоссям.

Що пішло не так в історії Олексія?

Вікторія Липень

національна
тренерка Matrix

З допомогою фарбника платинового блонду не досягти. Можна вийти тільки в золотисті, бежеві чи темні тони. Наступний крок був правильним – придбання «освітлювача», тобто пудри. Але можу припустити, що знову був високий рівень оксиданту (що змішувався з нею). У застосуванні оксиданту також дуже важливий коректний час витримки, який вказаний на пакованні.

У ситуації Олексія можливі були два варіанти: або після пудри тонувати волосся, або ще раз освітлюватися та знову тонувати. Це робиться професійним засобом із фіолетовим пігментом.

Як доглядати за волоссям, зіпсутим освітленням? Усе залежить від ступеня ушкодження. Їх є три: третій – максимальне ушкодження, коли волосся або починає ламатися, або сильно втрачає якість, перший і другий – можна покращити стан. Наприклад, 2–3 тижні використання лінійки Unbreak My Blonde допоможуть зміцнити волосся.

Соня Винарська

Стала помаранчевою, замість блондинки

Я освітлила волосся в салоні, але коли відросли темні корені, не захотіла витрачати купу грошей і вирішила пофарбуватися самотужки. Тим паче мені викликалась допомогти подружка, яка багато років фарбується вдома й має ідеальний попелястий блонд.

У профмагазині ми купили порошок з окислювачем за 400 грн і фарбу за 200. Тоді я думала, що ось-ось отримаю ідеальний блонд, як у моєї подружки, а не помаранчеву «шапку» на пів голови, якій не допоможе навіть тонування фіолетовим пігментом. Яке, до речі, пофарбувало волосся у фіолетовий.

Як Соня вийшла з цієї історії? Клікай на тест, аби дізнатися.

Чи вишли би ви на вулицю на місці Соні?

Тільки в шапці

Тільки якби мене
витягли б силою

Тю, а шо тут такого?

Соня вийшла на вулицю в шапці

Соню витягнуть на вулицю тільки силою

Соню піде на вулицю. А шо тут такого?

Вона витратила на це

Сліз
Часу
Грошей

Розв’язка та поради всім, хто був на місці Соні

Спочатку було смішно, але потім я зрозуміла, що це зіпсує мені багато днів життя. Зате бабуся була задоволена, бо я нарешті почала носити шапку. Потім, коли волосся достатньо відросло, я пішла в салон і повернула свій натуральний колір. Сумніваюсь, що колись мені ще раз захочеться блонд.

Що пішло не так в історії Соні?

Вікторія Липень

національна
тренерка Matrix

Якщо говорити образно, то фарбники – це як крем для торта. Якщо його буде мало, то тісто не просочиться. Так і тут: волоссю треба просочитися фарбником, аби вийшов гарний результат.

Волосся Соні було на світлому рівні тону, де проявляється жовтизна, а подружка нанесла продукт, якому не вистачило міцності для освітлення. Саме тому колір вийшов не світлим, а рудим. У магазині дівчині порекомендували фарбу із фіолетовим пігментом, який прибирає жовтизну, але він не працює на рудому кольорі.

Є два шляхи розв’язання проблеми: піти в темніші тони, або довести освітлення до кінця й ще раз провести процедуру знебарвлення. Але наголошую, що треба це робити в салоні, а не вдома. Хоч Соня й урятувала колір походом у салон, але волосся сильно постраждало від процедур. У цьому випадку я би порекомендувала серію для зміцнення волосся Unbreak My Blonde.

Аби ваш сльозомір завжди був на 0 – варто, по-перше, фарбуватися чи освітлюватися в салоні (це вийде дешевше та не так стресово), по-друге, обирати надійні засоби для фарбування й ефективні засоби для домашнього догляду. Лінійка Unbreak My Blonde від Matrix створена для пошкодженого освітленням волосся. У неї входять шампунь, кондиціонер і засіб для зміцнювального догляду без змивання.

Вікторія Липень

національна
тренерка Matrix

У чому особливість бренда та лінійки?

Вікторія Липень

національна
тренерка Matrix

Однією з особливостей лінійки є лимонна кислота. Під час знебарвлення пудрою хімічні зв’язки у структурі волосся пошкоджуються, а головна роль лимонної кислоти саме в тому, щоб їх зміцнити. Ще одна особливість Unbreak My Blonde – безсульфатна формула. Висвітлене волосся потребує особливого делікатного захисту та м’якого очищення. При цьому не забуваємо й про те, що нам треба зберегти колір.

Знайти салон поряд зі мною

Особливість Matrix для мене у великому асортименті та швидкому ефекті. Засоби бренда допомагають зробити догляд за волоссям простішим і легшим, а результат отримувати видимий. Я блондинка, й часто висвітлюю волосся, тому мені важливо відновлювати його дієвими засобами, в тому числі продуктами з нової лінійки Unbreak My Blonde. Волосся стає щільним і міцним, а це дуже важливо для блондинок.

Анастасія Золота

стилістка

Матеріал підготовлено за підтримки