The Village Україна розповідає про креативні робочі простори твого міста.

Фото: Дмитро Циренщиков

«Ковальська» – промислово-будівельна група, основною сферою діяльності якої є виробництво будівельних матеріалів. Відділ продажів компанії розташований у заводській будівлі 70-х років на Оболоні. «Це найбільший об’єкт у нашій практиці. Нашим завданням було візуально оновити й організувати простір», – розповідає архітекторка Лєра Бруміна, яка готувала його з архітектором Артемом Тригубчаком. Роботу з оновлення будівлі вели з осені 2018 року.

«Ковальська»

Адреса: вулиця Резервна, 8

Метраж: 1120 м²

Працівники: близько 72

Призначення: офіс відділу продажів

Робочий простір облаштовано в адміністративному корпусі заводу, що продовжує працювати на вулиці Резервній. Спочатку будівля мала один поверх, але в процесі роботи клієнти ухвалили рішення добудувати другий рівень. «Таким способом проєктована площа збільшилася вдвічі», – каже Бруміна.

Центральним образом проєкту є велике панно в стилі радянського монументалізму, розміщене над головним входом на фасаді будівлі. «Нам пощастило створити проєкт у просторі, що має настільки видатне обличчя. Наші клієнти, як і ми, ставляться до нього з повагою», – уточнює співавторка проєкту. Додає, що важливим завданням було поєднати в одному архітектурному ансамблі пам’ятку, а також зведений другий поверх ліворуч від центрального входу.

Загальний простір будівлі має понад 1000 м². Перший поверх умовно можна поділити на дві частини: відділ продажів і внутрішній відділ. Це різні за призначенням простори, тому що до відділу продажів приходять клієнти компанії, а внутрішній підрозділ є здебільшого закритим для відвідувачів. «За технічним завданням, частину приміщень потрібно було повністю ізолювати, а частину робочих місць – візуально відділити, але фізично залишити відкритими», – пояснює архітекторка. Тож робочі місця для менеджерів відділу продажів розділили кастомними перегородками із металевими рамами й полікарбонатом. «Це матеріал, який пропускає світло, але розсіює зображення», – додає Бруміна.

На першому поверсі як матеріал для підлоги використали бетон із додаванням крихти, який відшліфували й покрили захисним шаром. Для цього використали бетон від «Ковальської», склад якого лабораторія самостійно розробила для проєкту. Продукцію замовника використали також у бетонних плитах на зразок перегородки в зоні очікування, її зібрали з різаних бетонних плит перекриття. Ще в кількох зонах використали штукатурку із піску й мармурової крихти, а також тротуарний камінь. «Усі ці матеріали мають грубу фактуру. Підкреслити це ми вирішили, використавши контрастні матеріали: шліфовану неіржавну сталь і полікарбонат», – розповідає Бруміна.

На підлозі другого поверху використали лінолеум. Бетон на другому рівні не могли використати через навантаження на перекриття між поверхами. «А лінолеум – це класний і практичний матеріал», – каже співавторка проєкту.

Лєра Бруміна

співавторка проєкту


«Ковальська» – величезна серйозна компанія, яка виготовляє бетон. Цей офіс розташований на заводі, а створювали ми приміщення для відділу продажів, тобто простір, який повинен створювати певне враження на відвідувачів. Як можна здогадатися, не на бабусь із конваліями [а на конкретну аудиторію]. Тож образ інтер’єру, що виникає на цій основі, має досить суворі, холодні, якщо не грубі, риси. Та водночас ми хотіли створити комфортне й затишне середовище для людей, які в ньому працюють. 


В одному із просторів використали рішення з освітленням, що нагадує стиль фільму Девіда Фінчера «Зодіак». «Поряд із металом, бетоном і сірими гладкими поверхнями меблів придумали низку кастомних світильників з дуже теплим і розсіяним світлом, крізь яке видно обриси внутрішньої лампи», – каже архітекторка Бруміна.

Доповнили інтер’єр меблями, які для будівлі спеціально створила команда авторів проєкту. «До кожного простору потрібен індивідуальний підхід. Готових виробів, які вирішать певні завдання, іноді або просто не існує в природі, або їхня ціна занадто висока. Тому на всі свої проєкти за потреби ми з Артемом власноруч розробляємо меблі», – каже співавторка проєкту Бруміна. У цьому просторі власноруч зробили всі меблі, крім стільців, крісел, технічних світильників і двох невеликих лавок.