Шукаєте диван і вже заплуталися серед посилань із сотнями фото? Вагаєтеся між зручним і стильним? Або ж у вас уже є диван (і квартира), і не знаєте, куди його помістити? The Village Україна разом з архітектором розібралися, який диван краще обрати в оселю, які є основні правила та чи ок купувати ретро або шкіряний диван.

Віктор Захарченко

архітектор студії українського дизайну, архітектури та кераміки Sergey Makhno Architects


Віктор Захарченко

архітектор студії українського дизайну, архітектури та кераміки Sergey Makhno Architects


Для чого диван?

Якщо розглядати диван у сучасному інтер’єрі, то він став мультифункціональною річчю: перегляд телевізора, лаунж-зона або як трансформер, який перетворюється на ліжко, що популярно в епоху смарт-квартир. Тож найперше, коли обираєте диван, слід визначитися з його функцією: або це буде місце для збору великої тусовки, або це буде місце для сидіння, яке поєднуватиметься зі спальним. Якщо це «вечірковий формат», то важливий розмір дивану, щоб він міг умістити якомога більшу кількість людей. Якщо буде слугувати місцем відпочинку, то важливо, щоб це був диван з м’якою посадкою, щоб на ньому було комфортно сидіти, лежати, щоб можна було розслабитися, почитати, подивитися телевізор. Якщо це диван виключно для сидіння, там можлива класична пряма посадка, підтримка голови.

Матеріал

Усі дивани нині як для проведення часу, так і для відпочинку виготовляються з однакових матеріалів, досить якісних, найбільш практичних, менш мазких і зносостійких. Зараз також популярні дивани з гіпоалергенними наповнювачами, які запобігають алергічним реакціям: вони не накопичують пил, а частки з них опадають менше, ніж з інших тканин. Якщо у вас є домашній улюбленець, важливо обирати диван з покриттям, за яким буде легко доглядати, щоб тканина легко чистилася, не псувалась і на ній не утворювалися ковтунці.

«Вписатися» в інтер'єр

Якщо ми чітко дотримуємося певної стилістики в інтер’єрі, то й уся меблева фурнітура: і дивани, і крісла, й освітлення – мають бути виконані в певній стилістиці. Якщо це мінімалізм, то в мінімалістичному стилі має бути й диван: проста форма з мінімальною кількістю частин. Колір залежить знову ж таки від самого інтер’єру. Якщо світлий інтер’єр у білих барвах з натуральним деревом на підлозі й мінімум декору, то й диван ліпше обирати світлий чи сірий. Але може й бути контраст: світлий інтер’єр, але темний диван. Тобто певної догми не існує, закономірності в дизайні завжди дуже індивідуальні. Якщо підбирати диван під окремий дизайн, там можна встановити якісь закономірності. Але сказати, що з таким стилем вам потрібен саме такий диван, не правильно. Про кольори важко говорити конкретно, бо це все-таки індивідуальне питання та смак.

А от щодо форм треба дійсно намагатися дотримуватися певної стилістики. Якщо  інтер’єр класичний, то навряд чи підійде диван від Minnotti чи B&B Italia. В еклектиці чи мінімалістичних інтер’єрах ці дивани будуть доцільними. Отож, якщо ми «вписуємо» диван в інтер’єр, то треба для початку зрозуміти, у якому стилі буде власне інтер’єр. І тоді вже підбирати диван.

З ніжками чи без

Формфактор дивана сьогодні теж може бути різний: є ті, які стоять «подушкою» на підлозі, мають лише формальні ніжки. Є високо підняті над підлогою, які мають значний простір під дном, із залізними, дерев’яними чи пластиковими опорами. Це також суто індивідуальний вибір, але з погляду практичності, наприклад, ніхто не хоче часто прибирати пил під диваном. Тому, на мою думку, диван який стоїть усією площиною на підлозі, значно практичніший. На ніжках варто обирати диван тоді, коли нам треба внести в інтер’єр більше повітря та додати максимум простору. Це найкраще працює, якщо в приміщення потрапляє пряме сонячне світло, а ми маємо завдання зробити інтер’єр більш повітряним.

Де ставити?

Уявімо стандартну двокімнатну квартиру. Диван у ній краще розташувати в залі, якщо така передбачена. Крутий формат – кутовий диван, адже одна зі сторін може виконувати функцію лежака, і тоді це буде універсальна штука, на якій можна й сидіти, і відпочивати. Кутові дивани універсальніші, але вони не доцільні в приміщеннях з невеликою площею. Якщо, скажімо, площа вашого помешкання близько 50 м², то краще обрати простий розкладний диван. У цьому випадку закономірність існує: що більша площа, то більший диван, і навпаки. Тобто якщо в нас є великі об’єми, зала чи зала з каміном, туди потрібен такий диван, який займатиме більшу площу кімнати. Обирають ще дивани з двома, трьома поворотами, двосторонні дивани, дивани з окремими пуфами.

Розташовувати диван посередині чи біля стіни? Залежить знову ж таки від його функції й площі помешкання. Коли розташовують посередині приміщення, це досить зручно, але рішення працює тільки тоді, коли велика площа. За малої площі не доцільно, раджу ставити диван біля стіни або вже обирати кутовий.

Виробники

Існує багато майстерень, які виготовляють дивани за індивідуальними кресленнями: за останні п'ять років в Україні сформувалася ціла ніша. Зараз можна звернутися до майстрів і виготовити диван з довільними формами чи замовити копію відомого брендового дивана, якщо хтось не бажає переплачувати за бренд. Ще 5 років тому це було складно – сьогодні це реалістично й доцільно. Мої суб’єктивні 3 закордонні топвиробники: B&B Italia, Minnotti та Roche Bobois. Вони загалом роблять дуже якісні м’які меблі. Якщо обирати з українських, то 3 топ не назву, буде тільки один – Blanche. З ними Sergey Makhno Architects співпрацює найчастіше.

Ретро-диван ок?

Це прикольно, коли є диван з історією: з елементами різьби на дереві, з бильцями від майстрів або литими. Зараз дійсно існує тенденція, коли люди реставрують ретро-дивани, перетягують їх і користуються. Ідеться про дореволюційні дивани чи початку 30-х або 40-х років. Або ж закордонні дивани 50-х і 60-х років. Їх доцільно використовувати в класичних інтер’єрах. До того ж це повторне використання.

Шкіряний диван старомодно?

Зважаючи, у якому виконанні. Якщо це старий диван зі стягнутою ґудзиками шкірою, це моветон і несмак, такий формат відійшов від нас. Але сучасні дивани з нубуку від італійських виробників – стильні меблі.